Cum să intri mai uşor în programul de lucru de după vacanţă

Raluca Dumitrică
vacanta

Urmează să mergi în vacanţă și te gândești, deja, la perioada de după terminarea ei, când va trebui sa mergi la serviciu? Faci foarte bine! Dar îți sugerăm să te gândești cu optimism și relaxare, ca lucrurile să meargă strună. Iată câteva sfaturi prin care sa intri mai uşor în programul de lucru de după vacanţă!

1. Alege să mai ai încă o zi liberă între vacanţă şi reînceperea serviciului

Cu alte cuvinte, chiar dacă vei vrea să profiţi la maxim de vacanţă, îţi sugerăm să mai ai o zi tampon între concediu şi reîntoarcerea la muncă. Mai ales dacă vii acasă după un drum lung şi istovitor. Ştim sigur că sunetul alarmei de a doua zi de dimineaţă n-are cum sa fie tot ce ți-ai dori să auzi după puţine ore de somn. În plus, în acea zi poţi să despachetezi în liniște, sa triezi ce e de triat și să gătești ceva relaxată. Ba chiar să arunci relaxată un ochi peste mailuri şi peste agenda din zilele care urmează, pentru a-ţi fi mai uşor a doua zi.

2. Nu te apuca să faci totul chiar din primele zile de muncă

Ştim că poate chiar ai nişte lucruri la serviciu care nu necesită amânare. Dar ar fi bine să le iei uşor, pe rând, în funcţie de priorităţi. Nu de alta, dar starea de vacanţă pe care o mai simţi are mari şanse să te facă să nu duci la bun sfârşit chiar aşa cum ţi-ai propus tot ce aveai de făcut.

3. Planifică înainte de concediul propriu-zis ceea ce ai de făcut după vacanţă

Da, exact aşa! Chiar dacă tot ce ţi-ai dori înainte de vacanţă este să-ţi printezi informaţiile despre obiectivele turistice, plajele cu steag albastru şi specialităţile culinare ale locului, fă-ţi loc în program şi pentru o planificare a perioadei ce succede vacanţa. Îţi va fi mult mai uşor să reintri în ritmul de lucru la întoarcere. Și sigur nu vei mai avea senzaţia că eşti copleşită de task-uri când eşti la muncă.

4. Concentrează-te pe câte un lucru, în loc să faci mai multe deodată

Suntem siguri că vei dori să te apuci de mai multe lucruri în acelaşi timp, ca să nu pierzi nimic din ceea ce ai de făcut. Dar, în loc să mergi haotic în mai multe direcţii, încearcă să te concentrezi în primele zile pe câte un singur lucru. O să-ţi fie mai uşor să eviţi stresul, confuzia şi eventualele greşeli.

5. Fă-ţi un program relaxant post-muncă pentru prima săptămână de lucru după vacanţă

Ca trecerea de la lejeritate completă la munca susţinută să fie şi mai lină, planifică-ţi pentru serile de după muncă câteva activităţi relaxante. Acestea vor face că reacomodarea cu serviciul să fie mai lină şi să nu-ţi provoace angoase prea mari. Un film în oraş, împreună cu cei mici sau doar cu partenerul de viaţă, o cină relaxantă sau o seară petrecută pe îndelete în compania familiei, toate sunt de ajutor.

6. Respectă programul clasic de lucru şi nu mai sta peste program

Da, ştim că se întâmplă adesea să rămâi peste program. Dar încearcă măcar în perioada de după vacanţă să nu faci acest lucru. Intuim că eşti stresată de faptul că în absenţa ta s-au întâmplat o serie de lucruri care trebuie aduse la zi. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să fii tu superangajatul săptămânii tocmai acum. Ideea e să dai randament pe termen lung la serviciu. Aşa că gestionează cu cap tot ce ai de făcut şi păstrează munca de după încheierea programului pentru situaţiile în care chiar este nevoie de ea.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre reîntoarcerea la munca după vacanţă, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa