Profil de mamă harnică: Mădălina Mihai, artist plastic

Delia Grigoroiu
Mădălina Mihai / Totul despre mame
Ilinca, fetița Mădălinei

„La noi fiecare zi este altfel, cu norișori de tristețe sau de bucurie, cu lumină și culoare, cu dans și voie bună.”

Mădălina Mihai, mamă harnică și pictorițăO profesoară de desen și artist plastic  își lasă profesia ca să stea acasă cu fetița ei, Ilinca. Mădălina Mihai nu numai că se dedică zilnic fetiței ei, ci predă pictură și altor copii începân cu anul 2011, într-un mic centru amenajat într-un apartament din sectorul 3.

Mădălina, ce făceai înainte să devii mamă?
Înainte să devin mamă, am fost profesoară de educație vizual plastică la o școală generală, unde mi-am dat definitivatul în învățământ. Aici am învățat împreună cu elevii mei, timp de patru ani, despre cum e, cu adevărat, sistemul de învățământ din România. Cum nu m-am adaptat sistemului prea bine, mă hotărâsem să renunț la cariera de profesoară, care mai mult m-a deprimat decât să mă inspire.

Când ai avut curaj să te rupi de sistem și să începi o activitate pe cont propriu?
Ideea nu mi-a venit greu. După ce am născut și s-a terminat cu perioada agitată a bebelușiei, m-am simțit din nou liberă și inspirată, așa că mi-am luat din nou pânze, culori și a început distracția după o perioada de patru ani. Această perioadă a coincis cu cea de profesorat, timp în care am fost închisă exprimării artistice, nemaiavând energia și mintea liberă pentru a crea.

Ideea inițială era doar despre mine pictând liniștită într-un atelier, dar, mergând și la o grădiniță unde fac pictură cu copiii, am fost solicitată să-i pregătesc în particular. Fiind însă prea mulți, am hotărât să-mi închiriez un spațiu propice pentru atelierul meu, dar și pentru a preda câteva ore copiilor. Cam așa a început totul: cu cinci copii într-un apartament închiriat.

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?
Prea mulți bani nu a fost nevoie să investesc, am început cu 3000 de lei, bani investiți în chirie, materiale, mese, scaune și dulapuri. Am decorat frumos și am făcut puțină reclamă, dar nu prea intens, pentru că îmi doream să mai stau acasă un pic cu fetița mea, Ilinca.

Nu pot spune că acești bani investiți au făcut gaură în buget pentru că proveneau din lucrări realizate cu ceva timp în urmă, pentru niște clienți neserioși care au făcut plata abia după doi ani. Am hotărât cu soțul meu să considerăm că nici nu am mai primit banii și să încerc eu să fac ceva pe cont propriu.

Nu ți-a fost teamă să lași un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?
Teamă nu mi-a fost să renunț la un venit stabil pentru că eram conștientă că pot mai mult, voiam să pictez și să-mi cresc copilul fericit, înconjurat de culoare și creativitate. Fiind și ea o fire foarte creativă, mai ales în năzbâtii, a fost totul mult mai ușor.

Mădălina Mihai / Totul despre mame
Ilinca, fetița Mădălinei

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de ideea ta de a începe ceva nou?
Ideea mea de a lucra în mare parte de acasă nu i-a surprins pe mulți pentru că mă știau fire independentă și nestatornică. Nu prea pot face mult timp un singur lucru, am nevoie de suspans. Doar mama a fost puțin bulversata pentru că nu înțelegea cum pot renunța la stabilitate, și ea fiind tot în învățământ. Restul mi-au urat succes.

Care sunt pentru tine avantajele și dezavantajele statutului de mamă care lucrează de acasă?
Marele avantaj pe care îl văd eu este că îți vezi copilul crescând și te bucuri mai mult de el. Nu cred că puteam să plec de acasă, aveam nevoie de lumina pe care o emana ea în viața mea. Este greu, totuși, să te concentrezi pe un segment din viața ta și să le lași pe celelalte pe hold, dar trebuia să vad prioritățile. Cel mai dificil în a sta acasă a fost pentru mine lipsa colegilor, dinamica pe care o ai într-un colectiv, ritmul pe care ți-l oferă un job.

La noi, fiecare zi este altfel, cu norișori de tristețe sau de bucurie, cu lumină și culoare, cu dans și voie bună.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa