Profil de mamă harnică: Cristina Marin, curajoasă deschizătoare de drumuri naturale la HipHip

TOTUL DESPRE MAME

„Primul wrap ţesut mi l-am cumpărat din Germania, unde sunt destul de populare. Am învăţat să îl pun singură uitându-mă pe YouTube şi exersând în faţa oglinzii.”

Cine nu o cunoaşte pe Cristina ar zice despre ea că e o puştoaică de liceu, senină şi puţin timidă. Ea este, de fapt, mama puternică a unei fetiţe de trei ani şi o curajoasă deschizătoare de drumuri în domeniul parentingului natural. Când Cristina şi-a deschis magazinul online HipHip, paradisul scutecelor textile, al sistemelor de purtat copiii şi al hăinuţelor prietenoase din materiale naturale, nu ştia ce rol important va avea în crearea unei comunităţi de părinţi cu care împarte aceleaşi valori: respectul pentru copii, respectul pentru natură şi iubirea pentru firesc în relaţia dintre părinţi şi copii.

 

Ce făceai înainte să devii mamă? 

Încercam să îmi deschid o mică afacre, însă în cu totul alt domeniu. Cu ceva timp înainte de a deveni părinţi, eu şi soţul meu am hotărât să renunţăm la job-urile din corporaţii şi să riscăm „totul” într-o afacere proprie. Am avut chiar două încercări nereuşite de a construi un business. Când s-a născut fetiţa noastră eram în punctul în care ne întrebam dacă să mai continuăm pe cont propriu sau nu.

 

Când sau cum ţi-a venit ideea unei afaceri de acasă şi de ce o afacere de acest tip? 

Până să devin mamă nici nu auzisem de port-bebe-uri ergonomice sau scutece refolosibile. Primul wrap ţesut mi l-am cumpărat din Germania, unde sunt destul de populare. Am învăţat să îl pun singură uitându-mă pe YouTube şi exersând în faţa oglinzii. Scutecele textile le-am cumpărat chiar înainte de naştere pentru că eram convinsă că sunt mult mai comode pentru bebe. Dimensiunea ecologică a avut, de asemenea, o influenţă mare. Au fost produse de care m-am îndrăgostit şi am devenit un înfocat promotor scriind despre ele pe Adelle.ro. Cu timpul, mi-am dat seama că sunt şi alte mămici care gândesc ca mine, însă oferta de pe piaţa din România era foarte limitată. Şi uite aşa mi-a venit ideea de a deschide un magazin online unde să aduc cele mai bune port-bebe-uri şi scutece textile.

 

Nu ţi-a fost teamă să renunţi la o situație stabilă din punct de vedere financiar?

La veniturile stabile renunţaserăm deja şi trăiam din rezerve. Decizia pentru noi a fost grea pentru că ne apropiam de fundul sacului. Până la urmă am hotărât să investim ultimii bani în HipHip de care să mă ocup eu, iar soţul meu să se reangajajeze pentru un timp ca să ne putem întreţine. Oho, ce vremuri nebune! Aşa că am investit câteva mii de euro în marfă.

 

Care au fost primele reacţii din partea celor apropiaţi când le-ai povestit de ideea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

Am avut în permanenţă sprijinul părinţilor. Chiar dacă nu cred că ne-au înţeles pe deplin sau uneori şi-au mai pierdut răbdarea cu talentele noastre de „antreprenori”, mai ales după ce am avut şi un copil, în mare am avut parte de sprijinul lor necondiţionat. Şi le sunt recunoscătoare pentru asta.

Soţul meu a fost alături de mine şi m-a sprijinit cu toată convingerea. În momentele cele mai grele, el a fost cel care a tras de mine să merg mai departe. Probabil că fără el nu aş fi reuşit.

 

Care sunt avantajele şi dezavantajele statutului de mamă care lucrează de acasă?

Lucrez de acasă, de lângă copilul meu, şi sunt acolo permanent. Asta e cel mai important pentru mine şi cred cu tărie că este cea mai bună soluţie şi pentru noi ca familie. Însă există şi reversul medaliei, culmea: faptul că suntem tot timpul împreună creează şi dificultăţi. Uneori este foarte greu pentru că Ada îmi solicită toată atenţia. Acum îmi dau seama că la început, când avea doar câteva luni, era foarte uşor, puteam lucra mult mai mult. A crescut şi mă solicită în permanenţă, practic pot lucra doar când doarme, şi orele de somn se împuţinează simţitor. Asta înseamnă că trebuie să folosesc la maximum timpul acesta. Uneori simt că nu am deloc timp pentru mine şi îmi vine să îmi iau câmpii. Însă, dacă aş lua-o de la capăt, aş apuca-o pe aceeaşi cale, e minunat să fiu lângă puiul meu.

Un alt lucru demn de menţionat este că am cunoscut o mulţime de oameni minunaţi şi interesanţi. Parcă am scos capul din lumea IT şi am aflat că lumea e mult mai mare, mai diversă şi mai bogată. Le sunt recunoscătoare pentru că mi-au fost clienţi, dar simt că lucrurile au mers mult mai departe. S-a format o comunitate în care învăţăm unul de la altul, împărtăşim aceleaşi valori şi ne sprijinim reciproc în cel mai important aspect al vieţii noastre, creşterea copiilor.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa