Mama multitasking

TOTUL DESPRE MAME

Desi taticii incep sa se se ingrijeasca si ei de camin dupa ce partenera naste, tot femeile sunt cele care tin gospodaria si vor protesta, pe buna dreptate, ca au grija de casa, de copil si mai merg si la birou. Cand vine vorba de multitasking, femeile sunt experte.

 

Un studiu recent din America a relevat ca mamele care muncesc petrec mai multe ore in activitati multitasking (48, 3 ore) decat partenerii lor (38, 9 ore). Mamicile insa petrec mai putine ore la birou si mai multe la treburile prin casa. In pofida trend-ului in care ambii parteneri contribuie financiar in casa, mamele continua sa fie mai implicate in treburile de acasa.

 

Autoarea studiului si profesoara de sociologie a concluzionat ca: „asta inseamna ca mamele fac 2 activitati in acelasi timp in 2/5 din perioada in care sunt treze, pe cand tatii sunt multitasking pentru o treime din timpul in care sunt treji.”

 

Studiul mai arata ca femeile urasc sa indeplineasca mai multe sarcini acasa, mai mult decat barbatii. Asta se poate datora sarcinilor mult mai complexe pe care femeile le fac acasa. Barbatii, insa, chiar daca se implica in mai multe activitati gospodaresti in acelasi timp, nu depun acelasi efort in treburi mai complicate.

 

Da, mamele continua sa joace rolul principal in gospodarie si in ingrijirea copilului. Autoarea coordonatoare a studiului spune ca: „ne asteptam ca mamele sa fie angajate bune si dedicate job-ului, dar tot ele sunt cele care vor fi trase la raspundere pentru felul in care cei mici sunt educati si pentru cum arata caminul. Asa ca ele sunt nevoite sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, nu au alta varianta.”

 

Pentru a le sustine pe mamici si pentru a le incuraja, specialistii recomanda ca tatii sa fie mai proactivi si sa existe o diviziune echilibrata a muncii. De asemenea, sfatul este ca taticii sa puna umarul la treaba fara sa astepte sa fie rugati.

 

De asemenea, autoarea studiului adauga: „Cred ca taticii ar trebui sa poata ajunge mai tarziu la birou sau sa plece mai devreme astfel incat sa poata participa la activitatile de rutina ale familiei, sa fie prezent la evenimente importante si atunci cand sunt acasa sa se concentreze pe familie si atat, sa nu stea cu ochii in hartii de la munca.”

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa