Când vine vorba de idei de afaceri pentru proaspetele mame, acestea sunt nenumărate, timp și entuziasm să ai să le pui în practică. Și pentru că ai ajuns să citești aceste articol, înseamnă că vrei să faci ceva, așa că fă-ți o listă cu aptitudinile tale și vezi ce ți se potrivește.
Dacă îți sună bine ideea de a porni propria afacere, dar nu știi de unde să începi, iată mai jos câteva sugestii puse pe hârtie de cei de la talentedladiesclub.com.
Mii de mame din întreaga lume simt că a deveni propriul lor șef reprezintă soluția tuturor problemelor lor.
Nu este nici un mister în găsirea unei idei bune de business. Oricine poate avea o idee, iar cu atitudinea potrivită, muncă multă și dorință de a reuși, aproape tot oricine poate transforma acea idee într-un business.
6 idei de afaceri pentru proaspetele mame
1. Poți deveni consultant
O modalitate simplă de a porni o afacere este să te folosești de aptitudinile dobândite în timpul carierei sau vieții tale pentru a oferi sfaturi și expertiză altor persoane sau altor business-uri.
Până la urmă, tu deja ai toate cunoștințele de care ai nevoie, uneori chiar și contacte cu care să reușești să-ți pui în valoare aptitudinile.
Așadar, examinează-ți cunoștințele și expertiza, pornind de la următoarele întrebări:
- Ce e util pentru alții?
- Unde poți aduce plus valoare?
- Cum poți face viața cuiva mai ușoară sau mai bună?
- Cum poți ajuta la economisirea banilor?
- Sunt probleme de business pe care le poți rezolva?
- Sau sunt feluri prin care poți face mai eficiente și mai plăcute viețile oamenilor de zi cu zi?
Nu te agăța de titluri și etichete. Privește în spatele jobului pe care îl făceai înainte să devii mamă, sau chiar în spatele job-ului actual și vezi ce poți face pe viitor.
Sunt nenumărate mame care au ales să fie consultant financiar, consultant de business, de marketing sau PR.
2. Poți face vânzări online
Dacă nu ți se potrivește consultanța, ce ar fi să încerci un business în vânzări? Tot ce trebuie să facă este să găsești o oportunitate de a vinde produse sau servicii în mediul online. Iar apoi, trebuie să te gândești cum poți reuși asta.
Din nou, cel mai ușor loc de unde poți începe este de la tine.
Ce piețe sau industrii cunoști? Ce te pasionează pe tine? De exemplu: îți plac câinii? Poate ajungi să realizezi că nu există un magazin online profi cu accesorii și hrană pentru câini. Ar fi nevoie de unul? Deja înțelegi care este publicul țintă așa că nu va fi greu să începi să faci research. Sunt mame care au identificat o nevoie și apoi au reușit să facă un business din asta.
3. Crează un produs
Sau, poți face un pas înainte și să creezi produse pe care să le vinzi. Din nou, gândește-te la viața ta, la viața prietenilor tăi, a familiei și a colegilor. Ce lipsește? Ce ar putea fi făcut mai bine?
Unele dintre cele mai de succes idei de business au venit din simpla soluționare a unei probleme. Dacă destui oameni au aceeași problemă, ai un public țintă.
De exemplu, actrița Julie Cox a pornit un business după ce nu a putut găsi un cadou frumos pentru partenerul ei: voia să printeze pe un tricou desenul făcut de fiul lor, dar nu a găsit o companie care să facă asta, așa că a creat ea această companie.
Sunt mame care fac coșuri cadou pentru companii, produse de beauty homemade, iar alte femei creează haine și accesorii fashion (genți, curele, etc).
4. Furnizor de servicii
Nu reușești să creezi ceva? Cum ar fi să prestezi servicii? Poți monetiza una dintre aptitudinile tale?
Scrii bine sau ești designer? Vorbești fluent într-o limbă străină astfel încât să poți face traduceri? Ești o bună negociatoare? Știi să gătești?
De la gătit la social media planner, de la profesor și până la designer de interior, orice este posibil. Fiecare dintre noi suntem buni la ceva. Trebuie văzut doar în ce măsură calitățile noastre se pot transforma în servicii pentru alții astfel încât să le putem monetiza.
5. Fă-ți un blog
Dacă îți place să scrii, poți lua în considerare să lărgești rândurile mamelor care își scriu experiențele pe un blog. Unele dintre ele au reușit, după ceva timp, să facă și bani din această pasiune.
Dacă vrei să faci un business din asta trebuie să analizezi mai întâi cum sunt celelalte blogguri de mămici, ce le lipsește și să găsești acel ceva special care să te diferențieze de ele.
Iar apoi, reține și faptul că un blog presupune destul de mult conținut. Nu poți scrie doar din pasiune și doar anumite subiecte. Va trebui să oferi constant conținut nou și să acoperi mai multe arii de subiecte.
6. Alege franciza unui business deja existent
Poate lucrezi deja pentru tine în propriul business, dar nu e suficient. Sau lucrezi pentru altcineva și nu vezi potențialul de creștere și dezvoltare. O franciză ar putea fi răspunsul.
Prin franciză tu iei un business despre care se știe că funcționează, sau un model de business pe care îl aduci aici.
Avantajul unei francize este că nu tu te chinui să crești business-ul, dar tu ești plătită pentru efortul depus și expertiza ta.
Ce trebuie să știi înainte de a porni o afacere?
- Identifică clientul ideal
- Încearcă să-i înțelegi într-adevăr viața
- Fă cercetare de piață
- Fii clară cu privire la nevoile sau problemele pe care le rezolvi
- Definește care e oferta ta și ce o face unică
- Construiește o strategie de marketing bine gândită.