Copiii şi eficienţa la job

Raluca Dumitrică
copiii-si-eficienta-la-job-totul-despre-mame

  Incredibil, dar venirea copiilor pe lume poate să ne facă să fim mai eficienți la job. Da, pe bune!

  Nu mi-am imaginat că o să spun vreodată acest lucru, dar vă vine să credeţi că, paradoxal, copiii m-au făcut să fiu mai organizată şi mai eficientă la job? Nu e o glumă, chiar văd o serie de avantaje incontestabile în domeniul profesional de când sunt mamă. Şi, dacă stau să mă gândesc cu atenție, cu fiecare copil apărut în familie lucrurile s-au schimbat şi mai mult în bine din acest punct de vedere, iar eu am bifat o serie de aspecte care m-au ajutat să fiu eficientă la job. Iată care sunt acestea!

  Citește și: Eşti de două ori mai grozavă decât înainte să fii mamă!

  Punctualitatea

  Nu spun vreo noutate absolută acum, dar punctualitatea este unul dintre lucrurile pe care copiii m-au învăţat să le respect cu sfinţenie. Nu eşti punctual, rişti să îţi strici programul întregii zile, să pierzi momente importante și să îi superi foarte tare pe cei care te așteaptă. Tot datorită copiilor am învăţat că nu trebuie să-mi mai fie frică de ceas, ci să-l consider unul dintre ajutoarele mele în gestionarea programului zilnic. Poate părea o bizarerie, dar prietenia asta dintre mine şi el a eliminat o bună parte din stres şi a contribuit la punctualitatea mea.

  Seriozitatea

  Am încercat întotdeauna să fiu un om serios, care să şi facă ceea ce a spus şi care să nu bage la înaintare pretexte, explicaţii întortocheate şi scuze puerile când ceva n-a fost respectat. Nu doar că e benefic pentru cartea mea de vizită, dar cred că e benefic şi pentru relaţiile cu cei din jur. Însă copiii m-au făcut să ţin cu dinţii şi mai mult de acest atribut şi să nu încalc cu nimic promisiunile făcute lor, celor dragi şi oamenilor cu care intracţionez în interes de serviciu.

  Stabilirea priorităţilor

  Dacă până să am copii orele păreau să fie mai dilatate, de când cu ei lista priorităţilor s-a schimbat tare. Nu-mi mai permit să am timpi morţi la muncă, nici să aloc mai mult timp cafelei mele preferate cu lapte sau să stau la poveşti (despre copii, evident!) la telefon ori pe chat cu prietenele, pentru că toate astea m-ar face să rămân în urmă cu sarcinile ce trebuie duse la bun sfârşit. Pe de altă parte, s-o spunem pe de-a dreptul, timpul liber se minimizează atât de mult după ce avem copii, încât trebuie în mod cât se poate de clar să ne stabilim mai bine priorităţile, ca să dăm randament.

  Identificarea domeniilor care îmi fac cu adevărat plăcere

  Să lucrez într-un domeniu care îmi place, alături de oameni care nu te lasă să te plictiseşti, care mă motivează şi de la care pot constant „fura” câte ceva, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat de când am devenit mamă. Nu numai pentru că datorită copiilor am putut să văd lumea printr-o altă lentilă, dar şi pentru că mi-am dat seama că pot şi trebuie să fiu un exemplu pentru ei, să-i fac să înţeleagă că munca înnobilează omul şi că varianta la care trebuie să aspirăm este ca meseria pe care o facem să ne placă teribil, nu să fie o povară.

  Creşterea nivelului de încredere în propriile forţe

  Copiii m-au făcut să cred că expresia sky is the limit are un sâmbure mare de adevăr în ea. Chiar dacă reuşesc să îmi văd lungul nasului şi să ştiu clar care îmi sunt competenţele, sunt în mod cert mai ambiţioasă, mai doritoare să evoluez şi am mai multă încredere în propriile forţe. Un alt aspect pozitiv aici este că, deşi nu mi-am propus neapărat să las să se vadă cât mai mult din cele enumerate, copiii au percutat la ele şi mi-au spus adesea că nimic nu li se pare nici lor imposibil! Ok, recunosc, de entuziasm tot de la mine s-au molipsit!

  Citește și:
  4 tipsuri pentru o eficienţă maximă la serviciu
  Curăţenia de sărbători, între speranţe şi eşec
  Scrisoare pentru mine însămi

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa