Cate Blanchett: „Îmi place să fiu mamă, dar să am și o carieră”

Ina Irimia
Cate Blanchett

  Actrița cu zeci de premii cinematografice și mamă a patru copii pare neobosită. În acest interviu, Cate Blanchett povestește despre activitatea sa artistică, despre vârsta și copiii săi.

  Ce obții când combini talent actoricesc admirabil, patru copii, două Oscaruri, trei premii Screen Actors Guild, trei premii Golden Globe, simț al modei și o frumusețe incandescentă? Pe Cate Blanchett (votată în topul 50 Most Powerful Moms of 2016 al revistei Working Mother).

  Actriță de top, mamă celebră, activă, incredibil de talentată, nu pare să se oprească vreodată din muncă. Cate s-a născut în Australia, dar, în prezent, locuiește alături de soțul său, scenaristul Andrew Upton și copiii lor (Dashiell, 14 ani, Roman, 12 ani, Ignatius, 8 ani și Vivienne, aproape 2) în New York. Premiată cu Oscar pentru filmele ”The Aviator” și ”Blue Jasmine”, Cate a jucat într-o mulțime de filme pe cale să fie lansate sau în post-producție, precum drama romantică cu răsturnări de situație ”Weightless”, care va avea premiera americană în martie 2017, și proaspăt terminata producție ”Ocean’s Eight”, ale cărei capete de afiș sunt doar nume feminine.

  Dacă vrei să reușești și tu să ai controlul asupra timpului tău și vrei să înveți cum ai putea folosi cât mai eficient această resursă, citește cartea ”Dacă eu am reușit poți și tu. Cum să găsești echilibrul între familie și carieră” a Laurei Vanderkam. Cartea este disponibilă AICI.

  În acest interviu, Cate Blanchett  vorbește despre activitatea sa, premii, social media, stil, familie și înaintarea în vârstă.

  Ai avut o carieră atât de fructuoasă. Ce stil te caracterizează ca actriță ?
  Pentru a intra în caracterul personajului, trebuie să îi adopți esența și să-i simți ritmul vieții sale. Iar apoi, un strop de magie face ca acel personaj să pară real și autentic.

  O parte importantă a personajului constă și în aranjatul părului, machiajul și hainele pe care urmează să le porți. Când încerci să intri în pielea unui personaj, trebuie să-ți însușești și metalimbajul (limbajul corporal) corespunzător acestuia. E ca atunci când înveți o limbă străină, și ce este mai important pentru mine este să captez acea tonalitate care reține psihologia personajului, mai degrabă decât corectitudinea unui accent.

  Ai câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță cu filmul lui Woody Allen, ”Blue Jasmine”, și ai fost din nou nominalizată pentru ”Carol”.  Sunt importante pentru tine premiile și recunoașterea publică a meritelor?
  Cred că e important să ți se recunoască meritele, atât timp cât nu te lași dusă de val. Deși e flatant să ți se acorde atenție, trebuie să rămâi cu picioarele pe pământ. Nimeni nu e imun la laude, dar în acest domeniu pot fi ceva complicat de gestionat. Este unul dintre motivele pentru care detest Twitter și pozele selfie.

  Folosirea în acest mod a instrumentelor de social media poate fi o sursă enormă de rivalitate și gelozie între prieteni, și când faci un selfie măsori într-un fel cât de mult te plac oamenii. Social media poate fi un mod excelent de comunicare și conectare, dar cred că pozele selfie și Twitter sunt deseori utilizate într-o manieră exhibiționistă nesănătoasă, mai ales pentru tineri.

  Mulți jurnaliști te-au descris drept una dintre cele mai elegante doamne din această branșă. De unde ai moștenit simțul estetic?
  M-au inspirat mama și bunica mea, din punct de vedere al respectului de sine și al independenței. Ceea ce s-a reflectat în felul în care se îmbrăcau, având un impact important asupra mea. De exemplu, când am fost în Italia, am remarcat cât de elegante sunt femeile din Roma. S-ar zice că au în sânge eleganța și bunul gust.

  Niciodată n-a părut să te tulbure înaintarea în vârstă.
  Accept asta pur și simplu. Cu toții îmbătrânim și înaintarea în vârstă are multe avantaje. Acum mă simt mai confortabil în pielea mea ca niciodată. Sunt mult mai încrezătoare și sigură pe ceea ce sunt acum decât atunci când aveam douăzeci de ani – niciodată n-aș vrea să retrăiesc acele vremuri! [surâde]

  M-am bucurat mult de decada celor treizeci de ani, iar acum, că am trecut de patruzeci, viața mea e și mai bună. Prefer să mă apropii de vârsta a treia plină de curiozitate și simț al aventurii. Chiar dacă poate ai vrea să lupți contra procesului de îmbătrânire, nu prea are sens!

  Te ajută rolul tău de mamă să echilibrezi partea strălucitoare, de celebritate a vieții tale?
  Ador să petrec cât de mult timp se poate cu copiii, să mă joc cu ei și să fiu surprinsă de cât de repede învață și cresc. E foarte important pentru mine să mă pot bucura de plăcerea de a-i duce la școală, de a le pregăti pachețele de prânz sau de a găti cina acasă pentru familia mea. Îmi place și să fiu o mamă care nu doar îi îngrijește și îi iubește foarte mult, dar are și o carieră. Cred că este important să fiu un exemplu pentru ei, să le arăt cum se pot îmbina foarte bine cele două aspecte.

  Ce ne poți spune despre cum a fost să faci parte din distribuția filmului ”Ocean’s Eight”, versiunea feminină a filmului ”Ocean’s 11”?
  E o distribuție de vis. Le avem alături pe Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna și e minunat să pot lucra cu asemenea doamne!

  Interviul original a fost publicat în ediția online a revistei Working Mother.

  Foto: Getty

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa