Când e prea târziu pentru vaccinul anti HPV (Human Papiloma Virus)?

Dacă nu ți-ai făcut vaccinul anti HPV pentru că ai crezut că este doar pentru adolescenți sau tineri, mai gândește-te puțin. Iată ce trebuie să știi înainte de a face acest vaccin.

Laura Udrea, redactor
scris pe
vaccinarea anti HPV după 45 de ani
Vaccinul împotriva infectării cu HPV poate preveni cancerul de col uterin care situează România pe primele locuri în Europa. FOTO: Shutterstock

Vaccinul anti HPV a fost inițial recomandat a se administra până la 26 de ani. Ulterior, pe baza studiilor, s-a extins administrarea lui până la vârsta de 45 de ani. Ce spun specialiștii despre eficacitatea lui după o anumită vârstă- în articolul de mai jos.

Human Papilloma Virus (HPV) este denumirea unei clase ce cuprinde peste 200 de virusuri înrudite care se răspândesc prin contactul sexual sau orice alt tip de contact intim piele pe piele. Infecția cu HPV este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală. Anumite tipuri de HPV determină apariția de condiloame (negi genitali). Altele determină apariția de displazii (legiuni precanceroase) care pot evolua în cancer. Majoritatea infecțiilor nu determină apariția leziunilor canceroase, însă anumite tulpini pot determina apariția cancerului de col uterin la femei.

În urma unei testări realizate în 2019 la nivelul țării noastre, s-a dovedit că România are una dintre cele mai mari rate de incidență și mortalitate a cancerului de col uterin din Europa. Există 14 tulpini cu risc ridicat de a produce cancer. Două dintre acestea (HPV 18 și HPV 16) sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Iar peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de HPV.

Vaccinul anti HPV în România

Din fericire, există vaccin anti HPV. Se administrează pentru a preveni cancerul de col uterin, apariția acelor leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian și anal. Vaccinarea anti HPV este gratuită în România pentru tinerii cu vârste în 11 și 18 ani; e nevoie de două doze pentru cei până în 14 ani și 3 doze pentru cei care depășesc această vârstă.

În urma unei decizii din octombrie 2018 a Administrației pentru Alimente și Medicamente SUA, Gardasil 9 (cea mai recentă versiune aprobată a vaccinului) a extins vârsta până la care se poate administra vaccinul anti HPV până la 45 de ani. Variantele anterioare ale vaccinului permiteau vaccinarea doar până la vârsta de 26 de ani.

De ce vaccinarea anti HPV nu este recomandată când ești mai în vârstă

Cu toate acestea, vaccinarea împotriva HPV nu este recomandă tuturor adulților cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani. Un sondaj realizat în SUA în 2020 a constatat că mai mult de 60% dintre adulții din această categorie de vârstă nu știau de existența variantei de vaccin anti HPV pentru ei. Iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA sunt de părere că vaccinarea la persoanele din această categorie de vârstă trebuie făcută după o discuție individuală cu fiecare pacient.

Gardasil 9 conține particule asemănătoare virusului. Pentru că le lipsește ADN-ul pe care virusul îl are, acestea nu au cum să producă infecția. Dar sunt suficient de asemănătoare cu virusul, astfel încât sistemul nostru imunitar să le confunde și să creeze anticorpi, proteine capabile să declanșeze răspunsul de apărare împotriva infecțiilor.

Când e prea târziu pentru vaccinul anti HPV?

Așadar, sistemul nostru imunitar a creat anticorpi pentru a lupta cu particulele asemănătoare virusului, dar ajunse în corp prin vaccinare. Falsul virus introdus prin vaccinare a declanșat în corpul nostru o producție bogată de anticorpi, armata cu care reușim să luptăm împotriva infecției. Însă, odată cu înaintea în vârstă, sistemele corpului nostru nu mai funcționează așa cum o făceau când eram mai tineri.

De aceea, unii medici spun că vaccinarea anti HPV nu mai are aceleași efecte. Dar nu sunt împotriva vaccinării, pentru că „este puțin probabil să fi fost expus la toate tipurile de HPV”, spune dr. Jill Purdie, ginecolog obstetrician la Pediatrix Medical Group în Atlanta.

Însă e bine să știi că:

Răspunsul imun al organismului scade odată cu înaintarea în vârstă

Răspunsul imun la vaccin devine mai slab pe măsură ce îmbătrânim (de fapt, conform Societății Americane de Cancer, acest începe să scadă încă din adolescență) și nu ne mai poate oferi protecție împotriva tulpinilor HPV la care am fost deja expuși. Acesta este și motivul pentru care, inițial, administrarea vaccinului se recomanda până la vârsta de 26 de ani, spunând că dincolo de această vârstă nu mai oferă prea multe beneficii în prevenirea cancerului.

Dar studiile inițiale au fost efectuate pe fete și femei tinere, care nu fuseseră încă expuse infectării cu HPV datorită lipsei vieții sexuale în acea etapă. Abia ulterior, cercetătorii au început studiile și pe femei până în 45 de ani, demonstrând astfel că Gardasil are o rată de eficiență de 88% în rândul femeilor de această vârstă. Poate preveni leziuni precanceroase vulvare, vaginale și cervicale, cancerul de col și verucile genitale cauzate de cele 9 tulpini HPV.

Decide împreună cu un doctor, nu singură

Decizia dacă să te vaccinezi sau nu ia-o cu ajutorul medicului tău de familie. Sau cu specialistul care îți monitorizează afecțiunile de care suferi. Într-o astfel de discuție privată cu medicul tău, ia în vedere:

  • istoricul tău de infecții cu HPV;
  • riscul de cancer provocat de HPV, pe baza istoricului medical și a nivelului de expunere;
  • viața ta amoroasă;
  • costul (prețul unei doze este de 650 de lei și nu se decontează, iar la această vârstă este nevoie de 3 doze);
  • posibilitatea unei protecții reduse din cauza vârstei.

Decizia îți aparține. Însă dacă ai peste 27 de ani, nu ești alergică la ingredientele vaccinului și nu ești nici gravidă, ar trebui să iei în considera vaccinarea anti HPV. Șansa de a te proteja chiar și împotriva unei singure tulpini merită folosită.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa