Beneficiile angajaților care au copii în 2022. Care sunt cele oferite prin lege și ce pot oferi angajatorii

Cele mai multe beneficii pentru părinți le oferă statul, mai ales în primii doi ani de viață ai copilului.

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
angajați părinți

    Angajații care sunt și părinți au, cel puțin pe hârtie, o mulțime de drepturi care ar trebui să le facă mai ușoară sarcina de a-și crește copiii. Unele dintre beneficii sunt asigurate prin lege și sunt valabile pentru toți părinții, altele sunt date de angajator.

    Cele mai multe dintre drepturile pe care le au părinții angajați din România sunt date prin lege de către statul român. Zile libere pentru analize, concedii medicale, indemnizații pentru creșterea copilului, stimulent de inserție sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le au cei care urmează să fie părinți sau care sunt deja.

    Beneficii de la stat pentru angajații care sunt sau urmează să devină părinți

    Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) în privința drepturilor gravidelor, există, în principiu, o serie de servicii medicale la care aceste persoane au dreptul pentru monitorizarea sarcinii și pentru asigurarea unei stări de sănătate corespunzătoare pentru gravidă și făt.

    Legislația în domeniu prevede concediile medicale ce pot fi acordate în această perioadă, dar și după naștere, respectiv concediul de maternitate pre și post-natal și, după caz, concediul de risc maternal.

    OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, cu modificările și completările ulterioare, prevede măsurile care stabilesc condiții de protecție a gravidei, de la schimbarea felului muncii, a locului de desfășurare a activității și până la acordarea concediului de risc maternal, inclusiv măsuri după naștere, dacă mama nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului.

    Drepturi pentru gravide

    De asemenea, o gravidă are dreptul la reducerea programului de lucru cu 25%, fără ca veniturile ei să fie afectate, în cazul în care sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească la serviciu îi pot afecta sănătatea sau sarcina. Tot prin lege este prevăzut că angajatorul trebuie să îi acorde femeii însărcinate 16 ore libere pe lună pentru a merge la medic pentru analize sau controale.

    Dacă aveți o colegă gravidă trebuie să știți că nu este nimic anormal dacă nu mai este trimisă în delegații, dacă nu mai este distribuită pentru a lucra noaptea și nici dacă nu i se mai cere să facă ore suplimentare. Legea îi permite să refuze aceste lucruri. Mai mult, dacă în urma vizitei la medicul de medicina muncii, care trebuie să o vadă imediat ce a anunțat că este gravidă, se consideră că fișa postului îi cere să facă lucruri prea grele, poate fi trimisă către alt departament.

    După ce a anunțat că urmează să fie mamă, o femeie nu poate fi concediată de către angajator. Mai mult, acesta este obligat să o primească înapoi după ce termină concediul de creștere și îngrijire copil și să o păstreze pe postul avut anterior nașterii timp de 6 luni.

    Pentru ca o femeie însărcinată să beneficieze de aceste drepturi trebuie să ducă la firma la care este angajată o scrisoare medicală prin care să se precizeze că este gravidă.  

    După naștere și după efectuarea concediului de maternitate sunt aplicabile următoarele măsuri

    Concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor

    Concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor prevăzute de OUG nr. 111/2010, în situația în care părintele a realizat venituri supuse impozitului pe venit (din activități independente, proprietate intelectuală, salarii și asimilate acestora, activități agricole) timp de 12 luni în ultimii 2 ani înainte de naștere/adopție/încredințare/plasament/tutelă.

    Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de actul normativ menționat, părintele beneficiază pe perioada concediului de creștere a copilului de o indemnizație de 85% din media veniturilor nete realizate în perioada de referință, dar nu mai puțin de 1.250 lei și nu mai mult de 8.500 lei.

    Aceste drepturi se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă este o sarcină multiplă sau dacă se produc nașteri succesive cu suprapunere între drepturi, pe perioada de suprapunere se acordă o sumă suplimentară la nivelul indemnizației minime (1.250 lei) pentru fiecare copil aflat în această situație.

    De exemplu, un părinte care a realizat un venit mediu net de 10.000 lei, dacă naște un singur copil, ar avea dreptul la o indemnizație de 8.500 lei (85%). În situația în care naște gemeni, părintele va primi 8.500 lei + 1.250 lei. Dacă va mai naște un copil în timp ce este în concediu de creștere copil pentru primul copil, pe perioada în care cele 2 concedii s-ar suprapune, ar beneficia de 8.500 lei + 1.250 lei.

    Stimulentul de inserție prevăzut de OUG nr.111/2010

    Se acordă dacă părintele îndreptățit să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului decide să se întoarcă la activitatea profesională.

    În funcție de momentul ales pentru întoarcerea la muncă, părintele va primi 1.500 lei, dacă se întoarce până împlinește copilul vârsta de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap, sau 650 lei, dacă se depășește această vârstă.

    Se acordă până la vârsta de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, însă acordarea acestuia se prelungește până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani, în cazul copilului cu handicap. Între 2 (3) ani și 3 (4) ani,  cuantumul stimulentului este de 650 lei, indiferent de cuantumul primit anterior.

    Femeile care alăptează beneficiază prin lege de un program mai scurt cu două ore pentru a putea să își hrănească copilul. Angajatorul trebuie să o plătească pentru program întreg în acest caz.

    Drepturi și pentru tații care lucrează

    Nu doar mamele au drepturi, ci și tații. După ce se naște copilul aceștia au dreptul la 3 zile libere plătite. De asemenea, dacă solicită, în primele 8 săptămâni de la nașterea bebelușului, pot beneficia de 5 zile de concediu paternal ducând la serviciu certificatul de naștere al micuțului.

    În cazul în care urmează un curs de puericultură proaspătul tată primește 10 zile libere în baza adeverinței de la organizatorul cursului. Pentru toate aceste zile angajatorul va plăti salariul integral tatălui.

    Tatăl mai poate solicita, în cazul în care a lucrat 12 luni înainte de nașterea copilului, o lună de concediu pentru creșterea și îngrijirea acestuia. În această perioadă va primi indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului, în cuantum de 85% din valoarea salariului mediu pe ultimele 12 luni anterioare nașterii.

    Concedii și zile libere pentru părinți

    Părinții beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește 7 ani. Totuși, nu își poate lua acest tip de concediu oricând. Are dreptul la doar 45 de zile pe an. În cazul în care angajatorul acceptă, legea îi permite părintelui să aibă o zi liberă plătită pe an pentru a merge cu copilul la analize. În această situație angajatorul nu este obligat să accepte.

    O altă zi liberă pe care părinții o pot avea este în prima zi de școală, însă, și în acest caz, angajatorul poate să nu fie de acord și atunci salariatul trebuie să meargă la birou.

    O situație deosebită a apărut în timpul pandemiei de COVID, când, din cauza trecerii școlilor și grădinițelor în online și a vacanțelor neprevăzute, părinții au fost nevoiți să își ia concediu. Statul le-a asigurat plata a 75% din salariu în acest timp.

    În categoria beneficii bănești intră tichetele de creșă pe care statul le acordă părinților ai căror copii merg în colectivitate de la vârste mici. Acestea sunt acordate la nivel național. În funcție de oraș, există beneficii mai mari sau mai mici pe care familiile le primesc atunci când li se naște un copil. În București, de exemplu, este acordat un stimulent de 2500 de lei, dar și vouchere Materna cu care pot fi cumpărate medicamente și consumabile pentru bebeluși. Stimulentul de naștere se mai acordă și în alte localități din țară.

    Beneficii pe care le au părinții de la angajatori

    O categorie specială de beneficii pentru părinți sunt cele oferite de angajatori prin contractul de muncă. Unele sunt standard, altele pot fi negociate la angajare.

    „Cele mai frecvente rămân asigurările medicale extinse și către copiii angajaților. Apoi, flexibilitate orară privind sosirea și plecarea, în funcție de distanța școală/grădiniță -birou, și apoi ora de la care trebuie luați de la after sau grădinițe. Dacă se numește beneficiu, pot aminti și cadouri pentru cei mici de 1 Iunie.”

    Ioana Petrea, specialist resurse umane la RightFit

    Totuși, acestea nu sunt singurele beneficii de care se bucură angajații care sunt părinți. Unii mai norocoși nu primesc prime doar de 1 Iunie, ci și cadouri de Paște, Crăciun, chiar și de Sfântul Niculae. Înainte de pandemie companiile investeau sume importante și în petrecerile de Crăciun la care erau aduși animatori, iar copiii primeau cadouri.

    Unele companii le acordă angajaților care devin părinți un bonus reprezentând de obicei contravaloarea unui salariu sau un trusou cu produse de îngrijire pentru nou-născut.

    Beneficiile acordate în cadrul firmelor țin, de multe ori, și de funcția pe care o are angajatul. Dacă la petrecerile de Crăciun participă copiii tuturor, reduceri sau chiar plata integrală a studiilor la grădinițe sau școli private sunt acordate celor din poziții de top management.

    Timpul, cel mai prețios beneficiu pentru părinți

    Evident, atunci când vine vorba de părinți, nu doar banii sunt importanți, ci și timpul are o valoare mare. Nu de puține ori cei care au copii se trezesc că trebuie sunt sunați de grădiniță că trebuie să meargă să îi ia din diverse motive sau au febră noaptea și a doua zi nu pot merge la job. Atunci când este posibil și lucrul de acasă lucrurile sunt oarecum simple, dar nu se poate în toate cazurile. Sunt angajatori care sunt înțelegători, alții care nu privesc cu ochi buni situațiile neprevăzute.

    ”Cred că sunt niște agreementuri care arată empatia angajatorului. Desigur, este important ca angajatul aflat într-o astfel de situație să nu exagereze.”, explică Ioana Petrea. Aceasta spune că încă de la interviul de angajare părinții spun că au nevoie de un program anume sau că se poate întâmpla să aibă nevoie să plece brusc de la birou și, dacă acest lucru a fost negociat de la început, de obicei, nu sunt probleme.

    Reacțiile angajaților fără copii la beneficiile pe care le au colegii lor părinți

    Situațiile neprevăzute care apar în viața părinților și care îi obligă să aibă un program de lucru diferit față de al colegilor pot duce la frustrare în rândul echipei. Angajatorii trebuie să gestioneze cu tact astfel de momente. ”Uneori, din perspectiva angajatorului, poate fi dificil să găsești soluții care mulțumesc toți angajații. Dar nu imposibil. Să ne gândim la o familie cu mai mulți copii. Fiecare copil poate avea nevoi diferite, iar părinții se pot angaja în relație cu ei, în funcție de nevoi. Uneori, nevoile unui copil pot frustra nevoile celuilalt, și atunci devine util să acordăm timp și atenție, pe cât posibil, în mod egal.”, ne explică Iulia Barca, psiholog.

    Ioana Petrea, specialist HR, spune că în cariera ei în acest domeniu nu a întâlnit situații în care oamenii să se plângă în mod oficial de faptul că angajații cu copii sunt favorizați. La fel de adevărat este și că angajatorii nu încearcă să compenseze față de cei fără copii beneficiile pe care le acordă angajaților lor care sunt părinți.

    Fiecare cu dreptatea lui

    Diana, angajată a unei corporații, ne-a spus că uneori i se pare nedrept să preia din sarcinilor colegilor ei care au copii pentru că ei trebuie să plece mai devreme sau pentru că au concediu. Acest lucru l-a resimțit cel mai mult în perioada pandemiei când mulți dintre ei au trebuit să stea acasă pentru că școlile și grădinițele au fost închise.

    Andreea una dintre cititoarele noastre ne-a spus că, deși nimeni nu se duce la departamentul de resurse umane să se plângă, în birouri sau pe holuri lucrurile stau diferit: ”Când fetița mea era la creșă, avea până în doi ani, a trebuit să îmi iau mai multe zile de concediu medical pentru că răcea constant. Una dintre colegele mele care nu avea copii mi-a spus mai în glumă, mai în serios, că nu înțelege de ce am acest drept pentru că și ea are o pisică și, atunci când este bolnavă, nu are nicio înțelegere de la angajator să meargă cu ea la veterinar.”

    „La locul de muncă este importantă capacitatea noastră de a înțelege contextul diferit de viață în care trăiesc alți colegi. Prezența copiilor vine cu solicitări și responsabilități în plus, pe care angajații fără copii nu le au. Apare întrebarea: Cât de toleranți și înțelegători suntem cu ceilalți? Câtă compasiune le arătăm lor? Dar nouă?”

    Psiholog Iulia Barca

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa