GHIDUL CREMELOR SOLARE: Ce factor de protecție trebuie să alegem în funcţie de nuanţa pielii și INDEXUL de radiații

TOTUL DESPRE MAME

Factor de protecție solară și INDEX UV. De multe ori, când ne alegem crema de plajă ţinem cont de cât de tare vrem să ne bronzăm. Ne dorim un bronz tropical? Alegem o cremă cu SPF (sun protection factor) mic. Este la modă tenul scandinav? Atunci optăm pentru o cremă cu SPF mare. Ei bine, specialiştii spun că ar trebui să alegem factorul de protecţie solară în funcţie de culoarea pielii, ca și de INDEX-ul UV, nu de tendinţele în materie de frumuseţe ale sezonului.

Prima cremă de protecţie solară a fost inventată în 1938 de chimistul de origine elveţiană Franz Greiter. Două decenii mai târziu, crema-minune era comercializată la scară largă, dar eficacitatea ei era încă destul de limitată.

SPF-ul, supereroul care ne protejează de razele soarelui

Câţiva ani mai târziu, Greiter introducea în ecuaţie şi SPF-ul, devenit între timp un standard pentru măsurarea eficacităţii cremei de plajă: cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât creşte protecţia împotriva razelor ultraviolete. SPF-ul se regăseşte în concentraţii diferite în loţiunile de plajă pentru a satisface o gamă cât mai largă de nevoi.

Cum alegem SPF-ul în funcţie de culoarea pielii

1. Piele deschisă la culoare, piele sensibilă: SPF 35. Lipsa pigmenţilor se poate face vinovată de arderea rapidă a pielii deschise la culoare, aşa că trebuie să optaţi pentru o loţiune de plajă cu un factor de protecţie nu mai mic de 35. Nu uitaţi să aplicaţi loţiune şi pe genunchi sau coate.

2. Piele de culoare medie: SPF 25. Dacă foloseşti o cremă de protecţie cu SPF 25 riscul să te arzi va fi minim, în schimb vei obţine un bronz strălucitor şi natural.

3. Piele închisă la culoare. Chiar dacă nu sunteţi predispuşi la arsuri grave, nu înseamnă că pielea nu are de suferit după expunerea la soare fără protecţie. În acest caz, factorul de protecţie recomandat este de 20 sau, în cazul unui ten foarte închis la culoare, 15.

Nu uitaţi că este important ca loţiunea de plajă să fie reaplicată la cel mult două ore. Ca să vă daţi seama cât de mult durează protecţia loţiunii de plajă, înmulţiţi SPF-ul cu zece şi obţineţi timpul în minute pe care îl puteţi petrece la soare. Articolul continuă mai jos:

Dr. Leventer: „Etichetarea protecție 100% a fost interzisă”

Medicul dermatolog Mihaela Leventer recomandă cremele cu factor de protectie la orice varsta si in toata perioada luminoasa a anului. Persoanele cu ten deschis, ochi deschisi la culoare si care doar se inrosesc la soare fara sa se bronzeze vor utiliza creme cu protectie maxima, adica 50+, la care se adauga si protectia UVA. Legislatia europeana in domeniul produselor cosmetice a hotarat, pe baza studiilor, ca protectia nu este totala, iar etichetarea „protectie 100%” creeaza asteptari nerealiste, de aceea a fost interzisa.

Ce produse sunt mai sigure

Medicul recomandă produse de fotoprotectie de la producatori traditionali de cosmetice pentru a fi siguri de calitate. Produsele de farmacie sunt controlate din puctul de vedere al ingredientelor continute si asigura o protectie de lumina eficienta. Se gasesc numeroase produse adaptate varstei, tipului de piele (grasa, normala sau uscata), tipului de reactivitate cutanata (adica chiar si pentru piele intoleranta), produse cu protectie pe radiatia UVA, mai greu de obtinut.

Atenție la INDEXUL UV

Folosirea metodelor de protecție se recomandă de la INDEX UV de 3. Acest index arata intensitatea radiatiei luminoase si este o modalitate simpla de avertizare privind riscul si nevoia de fotoprotectie. De la index UV 3 trebuie inceputa utilizarea palariei, ochelarilor de soare, cremei de fotoprotectie. Index 10 inseamna arsura si pericol maxim. Lunile de vara sunt marcate de variatia indexului spre valori inalte. Mai jos, ce înseamnă fiecare cifră din scala INDEX-urilor UV, conform Organizației Mondiale a Sănătații, și măsurile recomandate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa