„Nu cred că există viitoare mamă care să fi omis un singur test sau o singură investigație dintre cele recomandate de medic“, spune asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România. Lucrurile se schimbă, însă, după ce bebelușul vine pe lume, când toate prioritățile migrează spre copil, iar mama tinde să uite de ea.
Deși femeile au o speranță de viață mai mare decât cea a bărbațiilor, starea de sănătate a acestora este mai scăzută, arată cel mai recent raport State of Health in the EU România – Profil de țară în ceea ce privește sănătatea. Mult mai puține femei din România apelează la teste de prevenție față de media Uniunii Europene. Un astfel de exemplu îl reprezintă testele pentru cancerul de col uterin, al treilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, după cel de sân și cel colorectal. Doar 25,3% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani din România au raportat că au efectuat screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimele 24 de luni – mai puțin de jumătate față de media UE, de 59,9%.
„Femeile au grijă de toți cei din jur și se pun pe ele pe planul doi.“ Așa își explică medicii de ce, în multe cazuri, femeile ajung la doctor cu probleme de sănătate care nu mai suportă amânare, în loc să vină pentru prevenție. În general, ele sunt cele care duc copiii la toate controalele necesare, îi vaccinează și îi pregătesc pentru o viață cu cât mai puține griji în ceea ce privește sănătatea. Tot ele vin și în ajutorul partenerilor lor și insistă să-i ducă la medic atunci când e nevoie. Uneori, trec ani buni până când o femeie dă curs semnalelor primite din partea corpului său.
„Cel mai important este ca mamele să conștientizeze cât sunt de valoroase și să-și găsească timp să facă ceva și pentru ele“, spune asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România. Iar acel ceva poate fi să ne punem un reminder în telefon care să ne aducă aminte în fiecare an când e timpul pentru analizele și investigațiile de prevenție.
Medicul enumeră mai jos cele mai importante analize pe care ar trebui să le faci periodic, astfel încât să-i asiguri copilului tău mama sănătoasă de care are nevoie.
Dacă te simți copleșită, testează nivelul acestor vitamine și minerale
Dacă simți că provocările vieții de mamă devin din ce în ce mai greu de gestionat, nu ești singură. Majoritatea mamelor simt asta, mai ales când orele de somn sunt prea puține și numărul de ore dintr-o zi se dovedește insuficient pentru câte ai de făcut. Totuși, atunci când te simți copleșită, ești mai ușor iritabilă decât de obicei, oboseala devine cronică și, pur și simplu, nu te simți bine, este util să te gândești la efectuarea unui set de analize care să cuprindă și dozarea câtorva vitamine și minerale.
Uneori, carențele nutriționale pot avea legătură cu modul în care te simți. Mai multe cercetări din ultimii ani au studiat modul în care anumite vitamine și minerale influențează starea de spirit. Un astfel de studiu a observat rolul în depresia postpartum a unor elemente ca: zinc, magneziu, fier și cupru.
Zincul este esențial în funcționarea creierului, deficitul de zinc fiind asociat cu tulburări de comportament. Iar în cazul femeilor cu depresie postnatală a fost observată o concentrație mai mică de zinc în sânge, comparativ cu mamele echilibrate emoțional.
Un alt mineral important, magneziul influențează sistemul nervos prin modul în care modulează neurotransmisia. În multe cazuri de depresie s-a constatat o carență de magneziu. Este important de știut că, în sarcină, rezervele de magneziu sunt golite, iar aceasta este considerată una dintre cauzele instalării depresiei postpartum.
De asemenea, anemia prin carență de fier ar putea declanșa simptomele de depresie, potrivit unui alt studiu. Anemia este o problemă de sănătate frecventă după naștere, spune asist. univ. dr. Antoanela Curici, însă carența de fier nu este asociată doar cu perioada sarcinii și cu nașterea. De altfel, anemia este o problemă de sănătate extrem de frecventă, întâlnită la 22,7% dintre femeile din România.
Când e necesar testul Babeș-Papanicolau și când să faci testarea HPV
Anul trecut, la nivel mondial, doar 10% dintre femei au fost testate pentru o infecție cu transmitere sexuală, ceea ce înseamnă aproape 2 miliarde de femei de vârstă reproductivă la risc de infertilitate, de creștere a riscului de infecție maternă și fetală. La acestea se adaugă și un risc crescut de cancer de col uterin. „Nu cred că există viitoare mamă care să fi omis un singur test sau o singură investigație dintre cele recomandate de medic. Apoi, după ce se naște copilul, tinde să uite de ea pentru că centrul de atenție se mută către noua ființă căreia i-a dat viață, pentru că vrea ca el să fie sănătos. Dar n-ar trebui să uite că este important să meargă la medic să vadă cum și-a revenit organismul după naștere, să-și facă un set uzual de analize, să se asigure că are energia și puterea necesare ca să se dedice întregii familii “, subliniază dr. Antoanela Curici.
Ar trebui să luăm în calcul anual efectuarea unui examen de secreție vaginală și al unui profil de infecții cu transmitere sexuală: chlamydia, mycoplasma, trichomonas, sifilis, hepatitele B și C, HIV. Și este esențială testarea Babeș-Papanicolau, care poate identifica din timp eventuale modificări cu risc de cancer de col uterin.
Examenul microbiologic din secreție vaginală și citologia cervico-vaginală Babeș-Papanicolau în mediu lichid fac parte din profilul extins de afecțiuni genitale, unul dintre cele patru profiluri de prevenție gândite de Synevo România pentru femei, în luna dedicată lor. Celelalte trei profiluri sunt: profilul de screening general, profilul de screening al statusului hormonal și profilul de afecțiuni tiroidiene. Toate sunt disponibile în perioada 4.03-31.05.2024 cu 20% reducere, atât online, cât și în centrele de recoltare Synevo.
Echilibrul emoțional este legat de echilibrul hormonal
„În sarcină am depistat o tiroidită autoimună Hashimoto, pentru că am obținut valori modificate ale ATPO (n.r. – anticorpii anti-tiroidperoxidază) și a fost nevoie să-mi monitorizez lunar TSH și fT4, hormonii care, dacă sunt în dezechilibru, pot afecta grav sănătatea bebelușului. Din fericire, aceștia au fost tot timpul în parametri optimi. Eu am născut acum patru ani și de atunci, între familie și job, viroze nesfârșite de la creșă și apoi de la grădiniță, nu am mai reușit să ajung să-mi fac analizele“, mărturisește Andreea din București.
Dozarea hormonilor tiroidieni este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât afecțiunile tiroidiene au o incidență crescută în România. Iar un dezechilibru la nivelul tiroidei se traduce prin accentuarea unor simptome pe care le resimt oricum mamele:
- anxietate sau stări depresive;
- insomnie;
- palpitații (ritm cardiac accelerat);
- oboseală;
- irascibilitate.
Însă și dezechilibrele altor hormoni se pot solda cu schimbări de dispoziție, dar și cu fluctuații ale greutății, tulburări menstruale, disfuncții sexuale sau infertilitate. Un profil de screening al statusului hormonal ar trebui să includă:
- FSH (hormonul de stimulare foliculară);
- LH (hormonul luteinizant);
- Estradiolul;
- Progesteronul;
- Testosteronul;
- Prolactina.
Să ai grijă de tine, de sănătatea ta înseamnă, în primul rând, să te gândești la viitorul tău alături de cei dragi și să le oferi un model bun copiilor tăi. Fă-ți o rutină din a merge la medicul de familie cel puțin o dată pe an și programează-te pentru un set de analize uzuale anual, pe care ulterior să le interpreteze un medic. Ai grijă de tine, ca să poți avea grijă de cei dragi.