Alfie Kohn, față în față cu părinți și dascăli din România. ”Copilul să știe că e iubit chiar și atunci când o dă în bară”

Theodora Fintescu, redactor

Speakerul american Alfie Kohn, cunoscut pentru teoriile revoluționare despre parenting și educație, a venit pentru a patra oară în România, unde a susținut o conferință la București, în data 16 martie 2019, și una la Cluj Napoca, în 17 martie 2019. Evenimentul, numit ”De la pedepse și recompense la colaborare și cooperate”, a fost organizat de Totul despre Mame și a reunit părinți și viitori părinți, învățători, educatori, profesori și psihologi, interesați de parentingul necondiționat și educația fără pedepse și recompense. 

Mulți dintre participanții la cele două conferințe au venit cu temele făcute: citiseră cărțile lui Alfie Kohn și încearcă să aplice acasă și la școală sfaturile lui, adaptând la modelul familiei și realitățile sistemului educațional. Parentingul necondiționat pe care îl promovează el presupune oferirea de iubire necondiționată copilului atât în momentele lui de cooperare, cât și în cele de opoziționism, o educație lipsită de orice formă de violență, de pedepse și recompense și ajutarea copilului să se automotiveze. Cei care nu au reușit să ajungă la conferințele lui dar sunt interesați șă-și crească și educe copiii în spiritul iubirii necondiționate, pot citi cărțile Parenting necondiționat, Pedepsiți prin recompense și Mitul temei pentru acasă.

”Alfie m-a făcut să mă cert cu prietenii”

”Alfie e motivul pentru care m-am apucat de psihopedagogie și, citindu-i cărțile, mi-am dat  seama cât de fascinanți sunt copiii și cât de mult îmi doresc să lucrez cu ei”, ne-a spus o educatoare, prezentă la conferința care a avut loc la Muzeul Național de Artă din Capitală. ”Alfie este autorul care m-a făcut să înțeleg ce a mers prost în copilăria mea și de ce nu trebuie să perpetuez modelul în familia mea”, a dezvăluit o mămică la finalul aceleiași conferințe. ”Pe mine, Alfie m-a făcut să mă cert cu prietenii acum 6 ani, când am devenit mamă. Modelul propus de el pentru a-ți crește copiii, deși e atât de firesc și de natural, îi face pe mulți dintre cei obișnuiți cu palma la fund să strâmbe din nas. Mi-a luat mult timp până când am reușit să le fac pe prietenele mele mame să priceapă că nu ai cum să crești oameni echilibrați cu palma și pedeapsa”, ne-a povestit o altă mămică prezentă la conferință.

”Copilul trebuie să știe că e iubit chiar și atunci când o dă în bară”

Alfie Kohn s-a dovedit a fi un speaker carismatic, iar cele două conferințe au avut atât momente de maximă încărcătură emoțională, cât și de râs zgomotos. Specialistul american le-a recomandat celor prezenți să accepte faptul că ceea ce oferă el sunt principii, nu neapărat soluții. ”Nu cunosc particularitățile fiecărei familii în parte și nici pe fiecare copil în parte pentru a putea oferi soluții punctuale. Dar vă sfătuiesc să vă raportați la principii și să vă proiectați, în minte, cum vreți să fie, peste ani, copilul vostru. Și urmăriți dacă modul în care vă purtați cu el acum îl poate conduce spre ceea ce vă doriți”, a spus el.

Iar principiul de bază pe care îl promovează Alfie Kohn este cel al iubirii necondiționate. ”Nu este suficient să-ți iubești copilul și nici măcar să-l faci să simtă că îl iubești. Ceea ce trebuie să știe el este că e iubit necondiționat, pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face. Trebuie să știe că are parte de dragostea părinților chiar și atunci când o dă în bară”.

De ce nu poți obține niciodată un om mai bun prin violență

Alfie Kohn este un critic vehement al violenței de orice fel asupra copilului. Efectele acesteia, spune el, sunt devastatoare. Iată câteva dintre ele, conform specialistului american:

 • ”Violența asupra copilului îi schimbă temporar comportamentul, dar niciodată nu va reuși, pe termen lung, să-l transforme în ceea ce dorește părintele”.
 • ”Efectul violenței asupra copilului este înstrăinarea lui de părinți”.
 • ”E atât de simplu să reacționezi agresiv atunci când copilul te scoate din minți. E la îndemână și are efect imediat. Dar nu aceasta este soluția”.
 • ”Copiii care au parte de violență acasă vor fi, la rândul lor, agresivi, de îndată ce părăsesc casa”.

Pedepsele, de orice fel, sunt la fel de nocive, susține Alfie Kohn, pentru că îl îndepărtează pe copil de părinte și îl fac să se simtă neacceptat și neiubit. Iar pe termen lung, eficiența lor este zero.

 • ”Copilul te vede pe tine, părintele care îl pedepsește, așa cum îl văd eu pe polițist în oglinda retrovizoare a mașinii. Nu vei fi niciodată un aliat, ci un dușman”.
 • ”Ce credeți că face sau simte un copil care e trimis în camera lui după ce a făcut ceva greșit? Credeți că se gândește că ceea ce a făcut e rău și că îi afectează pe alții? Nicidecum. Se gândește cum să se răzbune, se gândește că e nedrept ce i se întâmplă, se gândește că nu e iubit, că nu e acceptat așa cum e etc. Nimeni nu devine mai moral după o pedeapsă”.
 • ”Copilul nu îți testează limitele, ceea ce testează de fapt este dacă îl mai iubești atunci când face rele”.

”Recompensa e pentru a dresa, nu pentru a crește ființe umane”

Alfie Kohn, în conferința de la București

Recompensele, în accepțiunea lui Alfie Kohn, nu sunt deloc mai bune decât pedepsele.

 • ”Recompensa este pentru a dresa câini, nu pentru a crește ființe umane. Aduce cooperare temporară, dar nu funcționează pe termen lung, nu schimbă în mod pozitiv comportamentul copilului, ci, mai rău, îl strică”.
 • ”Pedepsele și recompensele sunt aceeași parte a monedei. Tot despre control este vorba”.
 • „Copiii tind să fie mai puțin generoși când sunt lăudați pentru asta. Își vor împărți prăjitura cu prietenul lor doar dacă va fi cineva acolo să îl laude din nou”.

Curajul de a te arăta vulnerabil

Alfie Kohn i-a îndemnat pe părinții prezenți la conferințe să aibă încredere în propriii copii, să îi lase să ia decizii și să le permită să se revolte. ”Copilul învață să ia decizii bune luând decizii, nu făcând ceea ce li se spune. Permiteți-i să vină cu soluții și împărțiți responsabilitatea deciziilor cu el”, a spus el. ”Iar dacă vrei să ai un copil care să reziste la presiuni sociale, trebuie să îl crești cu curajul de a vă spune vouă, părinților, NU!”

Iar la fel de important ca încredere în propriul copil este și curajul de a recunoaște că tu, părintele, uneori greșești și ești vulnerabil.

 • ”Când copilul nu face ceea ce îi spui, este esențial să ai puterea să te gândești că poate problema nu e la copil, ci la ceea ce îi ceri tu să facă”.
 • „Nu te pretinde expert, e ok să fii vulnerabil în fața copilului. Cere-i scuze de câte ori e cazul și roagă-l să te atenționezi când greșești din nou”.
 • „Ni se pare că dacă ne arătam vulnerabili pierdem controlul, dar nu e așa. Copiii ne vor respecta dacă ne arătam limitele și vorbim din inimă. Dacă văd că ne dăm interesul, ne vor respecta și mai mult”.

Articol realizat cu sprijinul Marinei Neciu

Multumim pentru sprijinul acordat și sponsorilor Olympus RomaniaAQUA Carpatica si Sunny Games – Jocuri de Cooperare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa