Conferințele Alfie Kohn în România: Alfie ne învață despre dragostea pentru copil în cea mai pură formă

Cristina Călin, redactor
alfie kohn

Alfie Kohn este unul dintre specialiștii în parenting care a reușit prin teoriile sale revoluționare să atragă necondiționat de partea sa părinți sau, dimpotrivă, să fie contestat pentru că nu face decât să îi facă pe copii neascultători.

Expertul născut acum 61 de ani în Miami, SUA, și-a dedicat întreaga carieră studierii comportamentului uman, sistemului de educație și parentingului. Studiile sale, teoretice sau aplicate, se regăsesc în 14 lucrări de specialitate, vândute în milioane de exemplare în întreaga lume. Iar România nu face excepție: cartea lui Alfie Kohn, Parenting necondiționat, este cea mai vândută  carte din portofoliul editurii „Totul despre mame” (peste 10.000 de exemplare vândute). Nici nu este de mirare. Cine nu și-ar dori să găsească un personaj care să-l ghideze prin hățișul complicat al parentingului?

Evident, nu este nevoie să vină cineva să ne spună cum să ne iubim copiii, pentru că avem impresia că odată ce ne-au fost puși în brațe de asistenta de la maternitate în noi s-a dezvoltat un sentiment ce nu mai poate fi pus la îndoială? Și-apoi, cum poate crede un copil că nu îl iubesc părinții? Doar merge la serviciu de unde câștigă bani cu care îi cumpără nu doar lucruri care acoperă nevoile primare, ci chiar mai mult de atât. Sunt munți de jucării, de haine, de cărți, excursii și câte și mai câte. Părinții îl trimit pe copil să își facă temele și îl recompensează cu diverse pentru a-l motiva să vrea mai mult.

Alfie Kohn demontează mituri

Dar Alfie Kohn reușește în toate cărțile și conferințele sale să demonteze toate miturile țesute în jurul educației tradiționale. A numit noul mod de abordare parenting necondiționat și subliniază de fiecare dată când are ocazia că nu este vorba despre a lăsa copilul de capul lui, să facă numai ce vrea, ci are în centru cooperarea dintre părinte și copil. Sună nu doar interesant, ci și bine, nu?

Într-o țară ca România, unde educația este bazată pe recompense și pedepse, prezența unui expert de talia lui Alfie Kohn este ca o gură de aer proaspăt, chiar dacă vine pentru a patra oară. Este nevoie ca tot mai mulți oameni să înțeleagă care sunt pe termen lung efectele unei educații bazate pe un control permanent și pe impunerea puterii părinților în fața copiilor.

Probabil fiecare părinte se confruntă o dată în viață, în cazul cel mai fericit, cu una dintre aceste situații: copilul se poartă urât, nu mai vrea să meargă la grădiniță, spune tot timpul nu, își bate fratele sau sora sau te lovește chiar pe tine, are crize de furie.

Alfie Kohn nu dă rețete, pentru că fiecare caz în parte are particularitatea lui în funcție de context, de istoricul familiei, de traumele cu care adulții vin încărcați din propria copilărie. Alfie Kohn explică care ar putea fi tipurile de abordări astfel încât copilul să nu simtă că este iubit condiționat. Ne vorbește despre cea mai pură formă de iubire și despre cum putem face ca ea să fie percepută ca atare. Contrar a ceea ce credem nu toată lumea știe cum să își arate dragostea astfel încât cel iubit să și simtă asta. Dacă îți trimiți copilul în cameră să își facă ordine pentru că vrei să devină un adult responsabil că așa ai prins din moși strămoși, mesajul care va ajunge la el nu va fi unul de dragoste, deși în mintea ta așa este, ci de subordonare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa