8 reguli de social media pe care orice părinte ar trebui să le știe

Daniela Ghiorghe
social media

Poate fi greu să alegem ce este potrivit pentru a fi postat pe rețelele de socializare, însă, după ce apar copiii, situația se complică și mai mult. Este important să știi ce să împărtășești online, mai ales din motive de siguranță.

Mai jos, găsești 8 reguli de social media pe care orice părinte ar trebuie să le știe înainte de a posta ceva care are legătură cu copilul său și, implicit, cu viitorul acestuia.

Cere-i părerea copilului tău

Deși ești obișnuită să iei toate deciziile care au legătură cu copilul tău, precum alegerea mâncării sau a orei de culcare, ar trebui să te obișnuiești, în schimb, să îi ceri părerea privind conținutului postat pe diferite rețele de socializare, crede Catherine Steiner-Adair, psiholog și autoarea cărții „Marea deconectare: Protejarea copilăriei și a relațiilor familiale în era digitală” (The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age), citată de Real Simple. „Vrei să-ți înveți copilul că el are control asupra corpului său și că tu îi vei ajuta ca acest lucru să nu se schimbe niciodată”, spune Catherine. Un alt beneficiu în a le cere părerea micuților este că aceștia vor învăța să-i respecte pe cei din jurul lor și să nu posteze lucruri compromițătoare legate de alți oameni.

Fii atentă la sentimentele celorlalți

La majoritatea evenimentelor din viața copiilor sunt persoane care nu au fost invitate sau care nu au putut să ajungă din diferite motive. De aceea este indicat să nu postezi poze și filmulețe în care toată lumea petrece, pentru a nu le răni sentimentele celor care nu au ajuns. Le poți trimite pe e-mail sau poți crea grupuri private pe Facebook pentru a vedea conținutul doar cei care au participat, spune Caroline Knorr, consilier parental. Un alt exemplu îl reprezintă sarcina: dacă ești însărcinată încearcă, să limitezi anunțurile cu ecografiile, pentru că îi poate deranja pe cei care încearcă să facă un copil și nu reușesc.

Nu posta comportamentul neadecvat al micuților

Internetul nu este locul potrivit pentru a posta scenele pe care le face copilul tău. Acest lucru îi poate face să se simtă rușinați, mai ales pentru că, peste ani, prietenii lor sau alte cunoștințe vor avea acces la aceste informații. Conținutul poate fi văzut și de viitorii angajatori sau cei care lucrează la admiterea la liceu, facultate, etc. și ar putea influența viitoarele decizii ale acestora, spune Lisa Strohman, psiholog și autoarea cărții „Deconectare: Cum să-ți crești copiii într-o lume dependentă de tehnologie” (Unplug: Raising Kids In a Technology Addicted World).

Fii atentă la setările de intimitate ale profilului tău

Știu că este îngrozitor numai să te gândești la asta, însă multe poze de pe internet sunt salvate și folosite de către pedofili sau de către site-uri de pornografie infantilă. Check-in-ul arată locația, informație care poate fi folosită pentru urmărirea celor mici. Pentru a nu se întâmpla asta, poți crea un grup doar pentru familie și apropiați în care poți posta poze cu micuți.

Petrece mai puțin timp cu telefonul în mână și mai mult cu copilul

Știm că vrei să arăți lumii cât de minunați sunt copiii tăi, însă le faci un favor mai mare dacă lași telefonul deoparte și petreci cât mai mult timp cu ei. Altfel, aceștia vor avea impresia că telefonul este mai important decât ei și se vor simți neglijați.

Nu te da mare

Dacă postezi încontinuu lucruri despre reușitele copilului tău, poate deveni enervant pentru prietenii tăi din listă. De asemenea, poate transmite și un mesaj greșit copilului, dacă este lăudat pentru lucruri minore.

Cere-le acordul celorlalți părinți

Dacă ai de gând să postezi materiale care includ și copiii unor prieteni sau colegi, cere-le acordul pentru a le publica. Sunt mulți părinți care nu sunt de acord ca cei mici să apară pe rețele de socializare.

Fii un model de urmat

Copiii mai mari sunt atenți la ceea ce postezi tu, așa că gândește-te de două ori înainte de a face public un material, pentru că cei mici imită comportamentul părinților. Fii un model pentru ei și învață-i diferența dintre mediul online și cel din lumea reală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa