Oricât de mult așteptată ar fi vacanța pentru unii dintre noi, numai gândul la călătoria până la destinația la care am visat un an întreg ne face să ne întristăm. Mă număr printre aceia care se confruntă cu răul de călătorie. Mai bine zis, cu răul de mașină.
Situația nu este una recentă, ci, dimpotrivă, durează din copilărie – de când am început să am primele amintiri ale concediilor cu părințiilor sau ale drumurilor la bunici. Din cauza răului meu de mașină, o călătorie de aproximativ trei ore se transforma în una de cinci – opriri dese, stări de greață, vomă, amețeală. Am experimentat cam tot ce se putea în materie de rău de călătorie și pentru că medicamentele alopate îmi provocau stare de somnolență sau chiar mă țineau adormită ore bune, am decis să apelez la remediile homeopate. Chiar dacă, odată cu trecerea anilor, simptomele s-au diminuat – se știe că răul de călătorie se manifestă pregnant în rândul copiilor – încă mai am vertij și greață în timpul călătoriilor lungi și, adesea, nu pot urmări pe hartă dacă mașina este în mers.
De ce apar toate aceste simptome neplăcute? Răul de mișcare apare atunci când canalele semicrculare, mecanismele de echilibru din urechea internă, sunt deranjate. Ochii se obișnuiesc cu mișcarea, dar urechile, nu. În formele cele mai blânde, aceasta produce o ușoară jenă sau o durere de cap. În cazurile severe, apar greața, transpirațiile și vărsăturile, care continuă până încetează mișcarea. Aerul închis, stomacul plin, vederea sau mirosul unui aliment le pot înrăutăți.
Cum previi răul de călătorie?
În primul rând, sunt câteva măsuri de precauție de care este bine să ții cont atunci când pornești la drum, mai ales dacă știi că ești o persoană care suferă de răul de călătorie. Prin urmare, evită să iei o masă îmbelșugată înainte de a pleca. Dacă mergi cu mașina, alege locul din față, din dreapta șoferului; în cazul în care călătorești cu avionul, optează pentru un loc pe aripă, iar în eventualitatea unei călătorii cu vaporul, stai la mijlocul vasului.
Însă, cu două ore înainte de plecare, mestecă puțin ghimbir proaspăt, bea un ceai de ghimbir sau ia câteva picături de tinctură de ghimbir puse în apă caldă. De asemenea, poți ronțăi și cristale de ghimbir sau un biscuit cu ghimbir. Această plantă s-a dovedit si ea un inamic al răului de mașină.
Homeopatia reprezintă și în această simptomatologie o soluţie de imediat ajutor pentru pacient sau consumator prin beneficiile pe care le aduce: eficiență, absență sau număr redus de efecte secundare, rezultate rapide, ușurinţă în utilizare, costuri reduse şi răspunsul imediat la nevoia pacienților pentru un tratament cu medicamente netoxice si sigure.
Medicamentele homeopatice de primă necesitate se pot administra în timpul călătoriei, chiar atunci când se instalează simptomele de rău de transport şi au avantajul că pot preveni simptomele răului de transport dacă se iau în ajunul călătoriei.
Copiii sunt, în principiu, mai afectaţi decât adulţii. Mai mult de jumătate dintre copiii între 3 şi 12 ani resimt răul de transport atunci când merg cu automobilul (foarte rar la copii sub 2 ani). De asemenea, femeile sunt mai afectate decât barbaţii.
Solutiile homeopatice pot fi administrate tuturor grupelor de indivizi, inclusiv copiilor sub 6 ani, dizolvate în puţină apă (pentru a preveni deglutiţia), femeilor gravide pentru ca suşele prezente în solutiile homeopatice nu prezintă efecte secundare cunoscute şi drept urmare, fără riscuri adverse pe perioada sarcinii, în preventiv: în ajunul şi în ziua călătoriei şi de la primele simptomele, persoanelor aflate în tratament polimedicamentos. De fapt, tuturor, ca orice alt medicament homeopatic!
În ceea ce privește remediile homeopate despre care aminteam anterior, acestea sunt împărțite în funcție de intensitatea manifestărilor răului de călătorie pe care le experimentezi de regulă, şi dăm doar câteva exemple:
- Cocculus – pentru toate simptomele de rău de mișcare
- Tabacum – când cea mai mică mișcare produce greață extremă și vomă cu transpirație din belșug
- Nux vomica – Greţuri provocate de răul de transport.
Intervenția medicului este necesară doar dacă aceste simptome nu dispar în 24 de ore, ai febră, te doare rau capul, simți stare de slăbiciune și amețeală.