Cum ne putem ajuta corpul prin homeopatie?
Trăim într-o lume dinamică, în permanentă mișcare și perfecționare. Ritmul de viață și nivelul de stres la care suntem supuși crește cu fiecare zi, cu fiecare pas pe care îl facem în carieră. În toată această cavalcadă este nevoie și de mișcare, de sport, este nevoie de momente de relaxare, de distanțare de stresul psihic zilnic, din ce în ce mai intens. Mirela Pavelescu, Medic Primar la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” și Asistent Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” ne arată care sunt modalitățile de a ne proteja organismul și de a ne recupera după efortul fizic.
Totul Despre Mame: Care sunt cele mai simple și naturale metode de a ne îngriji organismul?
Mișcarea în aer liber reprezintă una dintre cele mai bune opțuni în acest sens. Sportul este un mod de a trai sănătos, de a ne elibera de stresul cotidian. De asemenea, sportul și mișcarea pot fi aliați în lupta împotriva bolilor și afecțiunilor de sezon. Învățați principiile, beneficiile, limitările, istoria și modurile în care puteti utiliza cele mai bune modalități naturale ca primă linie de apărare a organismului.
Cum ne putem proteja copiii de bolile de sezon?
Înțelegeți cum funcționează virusul gripal în organism și de ce un sistem imunitar puternic este atât de important.
Uitați-vă la modul în care se răspândește gripa prin intermediul școlilor. Aflați de la medic care sunt momentele în care copiii ar trebui să stea acasă și învățați-i că sănătatea lor stă dincolo de a lua doar o pastilă.
Cum ar putea ajuta soluțiile homeopatice?
Soluțiile homeopatice ajută pe toata lumea, de la mame și profesioniști ocupați, până la medici, în a ameliora afecțiunile acute, cum ar fi tusea, răceala sau gripa. Acestea se aplică femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor mici, persoanelor vârstnice în tratament polimedicamentos, pacienților cu afecțiuni endocrine și de nutriție (ex: diabet, obezitate) (mai ales sub formă de granule), pacienților supuși unor tratamente «grele», pentru a diminua efectele secundare ale acestora, sportivilor, de fapt tuturor.
Cum pot fi ajutați cei care fac efort fizic intens?
Efortul muscular intens, fără a fi pregătit corespunzător, poate conduce la mici rupturi la nivelul fibrelor musculare, responsabile de cele mai multe ori de durerile musculare post-efort, de oboseala musculară. De asemenea, în timpul efortului pot să apară o serie de traumatisme, de la hematoame, entorse, luxații, până la fracturi, tendinite, bursite, sinovite, discite, dureri ale părții inferioare a spatelui, toate cu mecanisme post-traumatice sau prin activarea mecanismelor anaerobe de producere de energie în cazul efortului fizic.
Pe termen lung, efortul fizic intens se poate solda cu osteo-artrite, sindrom de canal carpian, degenerescență a discurilor intervertebrale, elemente de spondiloză.
Cum prevenim aceste manifestări? Cum le tratăm odată ce au apărut?
Corpul uman are sisteme buclă redundante de control cardio-pulmonar în timpul efortului fizic intens. Ipoteza aceasta poate explica accelerarea respirațiilor în timpul exercițiilor intense, dar și creșterea sincronă a activitatii cardio-vasculare.
La începutul efortului fizic, semnalele de la creier și de la musculatură implicate în efort bombardează centrii de control ai funcțiilor cardio-pulmonare. Crește debitul cardiac și ventilația, scade brutal rezistența periferică la nivelul arteriolelor musculare prin efect alfa-adrenergic și cresșe rezistența vasculară în vasele din țesuturile inactive. La un atlet de top, debitul cardiac creste de la 5 la 30 – 40 l/min, când trece de la repaus la un exercițiu dinamic. Fluxul sangvin poate crește până la de 25 de ori valoarea de repaos în toată masa musculară.
În concordanță, oxigenarea musculară totală crește de 85 de ori în timpul unui exercițiu dinamic față de starea de repaos. Antrenamentul susținut îmbunătățește capacitatea de transport a oxigenului către mitochondria de la nivelul celulei musculare și capacitatea acesteia de a utiliza oxigenul. Aportul maxim de oxigen crește progresiv odată cu antrenamentul îndelungat, iar extragerea oxigenului din sânge este de asemenea crescută, proporțional cu efortul fizic. În cazul efortului susținut prelungit, aceste mecanisme aerobe sunt depașite de necesarul energetic al masei musculare implicate, în aceste condiții se activează o serie de mecanisme metabolice alternative anaerobe de generare a energiei, care conduc deseori la scăderea semnificativă a rezervelor de glicogen, dar și la acumularea de produși toxici la nivelul celulei musculare – acid lactic, scăderea ph-ului la nivelul fibrei musculare, urmată de scăderea capacității de efort muscular.
Putem preveni aceste modificări metabolice la nivelul fibrei musculare? Putem diminua efectul lor nociv?
Sigur că există tehnici de lucru, tehnici de dozare a efortului, scheme și tactici de conducere a antrenamentului, astfel încât organismul sportivului să funcționeze la parametri maximi, cu cât mai puține daune.
Există și tratamente dedicate acestor situații, atât în medicina alopată, cât și în homeopatie, acupunctura, apifitoterapie, medicina naturistă.
De ce să alegem homeopatia?
Homeopatia propune un tratament eficient, de cele mai multe ori fără efecte advrse sau cu număr redus sau severitate redusă a reacțiilor nedorite, ușor de utilizat, implicand costuri reduse, și răspunde nevoilor pacienților de tratamente naturale, bio, netoxice, sigure.
Homeopatia propune un tratament individualizat, dedicat fiecărui pacient în parte, stabilit după o analiză clinică atentă a pacientului și a suferințelor acestuia.
Ce soluții recomandați efectiv?
Arnica montana – este cunoscută pentru efectul ei antiinflamator și antialgic, eficiența asupra mușchilor, vaselor sangvine, cordului și este indicată în tratamentul traumatismelor produse prin cădere/ lovire, în răni, hemoragii de mică și medie intensitate, fragilitate capilară, hematoame, echimoze, oboseală musculară.
În diluții mici, remediile obținute din planta aceasta stimulează mușchii și pot fi luate înaintea efortului de încălzire, iar în diluții mari are efect relaxant și este indicată dupa efort, în timpul recuperării, iar în diluții medii se recomandă în timpul activității fizice, pentru a susține efortul și a evita crampele sau contracțiile dureroase.
Pentru profilaxia manifestarilor post-efort, exista solutii homeopatice eficiente cu efect benefic în combaterea oboselii, diminuarea stresului și echilibrarea funcțiilor psihologice și neurologice ale organismului, iar datorită conținutului de Seleniu are un efect oxido-reducător foarte bun. De asemenea, această combinație, asociată cu modul de prezentare, asigură o biodisponibilitate foarte bună a tuturor componentelor. Asocierea cu vitaminele din grupul B contribuie la îmbunătățirea contractilității musculare dar și a mobilității articulare.
Pentru sănătatea dumneavoastră, consultati medicul sau farmacistul.