Este homeopatia de ajutor în autism? Ce spun experții vs ce spun mamele

Mi-am propus ca, în anumite episoade ale serialului „La braț cu autismul”, să dezbat împreună cu voi aspecte care ajută copiii cu autism să fie mai bine. Încep cu homeopatia și mi-ar plăcea să-mi scrieți despre experiențele voastre cu acestă metodă terapeutică. Nimeni nu s-a născut învățat, dar putem face asta împreună!

Georgiana Mihalcea, redactor
homeopatia si autismul
Există voci care spun că remediile homeopate ajută în recuperarea copiilor cu autism. Mi-am propus să le ascult și să le dezbat împreună cu voi.

Despre homeopatie știu de mult câte ceva, dar, parcă niciodată n-am știut suficient. Am depășit faza în care mă întreabam dacă este același lucru cu remediile naturiste, sau, dacă cei care prescriu schemele de tratament sunt sau nu medici. Nu, acum mă frământă o altă întrebare: poate sau nu homepatia să fie de ajutor, măcar puțin, în cazul copiilor cu autism?

Am cercetat atent acest aspect și am să vă spun ce am aflat, dar, mi-ar fi de mare ajutor, dacă și voi mi-ați împărtăși experiențele voastre cu tratamentele homeopate în cazul copiilor speciali. Să fie așa un episod interactiv: ce spun expreții vs ce spun mamele!

Sunt Georgiana, mama lui David, un adolescent cu autism, iar serialul nostru, „La braț cu autismul” a ajuns la episodul 74. Episoadele anterioare le găsești aici, dacă acum ne citești pentru prima dată.

Să încep cu începutul: ce este homeopatia?

Este o metodă terapeutică care se bazează pe capacitatea organismului de a reacționa specific la acțiunea unor medicamente (homeopatice), determinând astfel vindecarea sau reechilibrarea. Cu alte cuvinte, la modul general, este un mecanism similar celui din vaccinări: se introduce în organism o substanță, care nu conține boala, ci numai o imagine a bolii, iar acesta reacționează pozitiv, producând anticorpi împotriva acelei boli.

Sorin Cadar, medic, unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniu

Așadar, cu ajutorul acestei metode terapeutice poți preveni, printre altele, viroze și afecțiuni respiratorii atât de răspândite mai ales în rândul copiilor, dar și probleme ale tractului digestiv sau afecțiuni dermatologice. Important este să nu uităm că la medicamentele homeopate răspund foarte bine și nou-născuții, sugarii, femeile însărcinate și persoanele vârstnice, pentru că, în cazul acestor remedii, nu există contraindicații și efecte adverse.

Sunt sau nu avizate aceste medicamente?

Medicamentele homeopate sunt acreditate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România ceea ce înseamnă că au trecut prin toate etapele necesare acreditării, inclusiv studii clinice.

Mai mult decât atât, medicamentul homeopatic este recunoscut și la nivel european, prin Directiva europeană 2001/83/CE, referitoare la procedurile de autorizare a introducerii pe piață a medicamentelor homeopatice în statele Uniunii Europene. Această directivă vizează luarea în calcul a specificului acestor tratamente, cu garantarea, totodată, a calității și a siguranței acestora.

9 lucruri interesante despre homeopatie

Homeopatia este un tip de medicină aternativă bazată pe principiul „similarul vindecă similarul” sau, altfel spus, cui pe cui se scoate. Medicina homeopată a fost inventată în secolul al XVIII-lea, ca o alternativă la medicina alopată şi, deşi în continuare controversată, a câştigat cu timpul tot mai mulţi practicanţi şi pacienţi. Dacă vrei să încerci remediile homeopate, iată ce trebuie să ştii pentru a lua o decizie informată.

1. Numai medicul homeopat îţi poate recomanda remediul potrivit, după o analiză riguroasă a stării tale de sănătate şi a unor caracteristici personale. Nu te mira dacă, la această primă consultaţie care durează aproximativ o oră, vei fi întrebat dacă transpiri mult sau ai o piele uscată, dacă dormi bine, dacă eşti friguros sau călduros, ce tip de personalitate ai şi cum reacţionezi în anumite situaţii. Medicul de homeopatie îţi face astfel un profil şi poate să decidă ce remediu este potrivit nu numai pentru boala ta, ci pentru felul specific în care boala interacţionează cu corpul tău, deoarece tratamentele homeopate sunt menite să stimuleze tendinţa naturală de vindecare a organismului tău.

2. Homeopatia nu este bazată pe ierburi, plante şi ceaiuri, deşi este foarte des confundată cu fitoterapia sau cu naturopatia. Remediile homeopate se prepară din substanţe care se regăsesc în regnul vegetal, mineral şi animal, dar şi din alte tipuri de substanţe (există remedii preparate din medicamente alopate care produc alergii, cum ar fi penicilina). Chiar şi atunci când homeopatia foloseşte o plantă care se regăseşte şi în fitoterapie, se bazează pe alte principii de preparare şi tratament.

3. Două persoane cu simptome identice pot primi remedii homeopate diferite. Din motivele expuse mai sus, remediul homeopat nu se recomandă doar în funcţie de simptome ci şi de organismul şi reacţiile specifice ale pacientului. Încă un motiv pentru a renunţa din start la ideea de a ne autoadministra remedii homeopate. În homeopatie nu există boli, ci bolnavi.

4. Homeopatia se bazează pe principiul similitudinii. Postulat de Samuel Hahnemann, inventatorul medicinei homeopate, principiul suţine că o boală poate fi vindecată de aceeaşi substanţă care poate provoca simptomele bolii într-un om sănătos. De exemplu, remediile homeopate pentru insomnie se bazează pe cofeină, substanţă care, la un om sănătos poate produce insomnie.

5. Homeopatia nu foloseste medicamente, ci remedii. Remediile se prezintă sub formă unor granule, care sunt în majoritatea lor granule de lactoză (o substanţă neutră din punct de vedere biochimic, inactivă) şi care sunt impregnate cu anumite substanţe şi diluţii dinamizate prin agitare puternică de un anumit număr de ori. Remediile se mai pot prezenţa şi sub formă lichidă, caz în care se administrează sub formă de picături, în special pentru copii, dar şi sub formă unor unguente sau geluri pentru administrare externă.

6. Nu există supradoză şi nici efecte secundare. Pentru că remediile homeopate conţin substanţa activă în cantităţi infime (la diluţiile mari şansele să mai existe molecule din substanţa activă sunt foarte mici), nu s-au înregistrat până acum efecte secundare sau de supradoză. De altfel, acesta este chiar un argument al adversarilor homeopatiei: cum poate funcţiona un medicament care nu conţine practic nicio moleculă de substanţă activă şi ca atare nu are efecte secundare şi nici nu poate fi supradozat?

7. Medicina homeopată este recunoscută în România de Ministerul Sănătăţii şi există aproximativ 2500 de medici homeopaţi acreditaţi. În câteva ţări europene, remedii homepate se află şi pe lista medicamentelor compensate. În România, cele câteva remedii homeopate compensate au fost scoase de pe acestă listă în 2007.

9. Remediile homeopate par să fie eficiente mai ales la copii. Medicii homeopaţi susţin că eficienţa homepatiei la copii este legată de prezenţa mult mai scăzută a toxinelor în corpul acestora. Remediile homepoate pot fi administrate încă din primele zile de viaţă pentru răceli, febră, erupţii dentare, tulburărilor digestive şi multe altele. Din nou, pentru ca remediul să funcţioneze, copilul trebuie să fie examinat de un medic homeopat înainte de a i se admnistra orice remediu.

10. Remediile homeopate au reguli stricte de administrare. Ele se iau cu cel puţin o oră înainte sau după masă şi nu trebuie să intre în contact cu tacâmuri sau recipiente din metal. Remediile homeopate nu funcţionează dacă sunt combinate cu cafea, nicotină şi mentă, aceste substanţe anulând pur şi simplu efectul remediului. Este foarte important să discutaţi cu medicul şi să respectaţi aceste reguli pentru a asigura eficienţa tratamentului.

Homeopatia și autismul

Și, am ajuns în sfârșit, acolo unde mă interesează pe mine cel mai mult: la autism și homeopatie. Am studiat ce spun medicii specialiști de la noi din țară, dar, am zis că e bine să arunc o privire și la cei din afară. Am găsit păreri pro și contra pe acest subiect, dar era de așteptat să fie așa!

Știu din proprie experiență că autismul nu se vindecă, pentru că este o tulburare pervazivă de dezvoltare, dar se pot ameliora anumite manifestări, pentru a crește calitatea vieții copilului, dar și pentru a facilita o mai bună integrare a acestuia în societate.

Dr. Vikas Sharma este un specialist în neuro-dezvoltare care lucrează în domeniul tratamentului autismului și al homeopatiei din 1996. A avut deja peste 5000 de cazuri de tulburare din spectrul autismului și spune cu mare certitudine că homeopatia funcționează cu adevărat eficient, dar insistă și pe factorii de succes în acest tratament, din care, cel mai important ar fi vârsta copilului. Să-i ascultăm argumentele:

 „Care cazuri de autism se îmbunătățesc cel mai bine cu homeopatie?”

Factorii, deși mulți, pot fi împărțiți în trei secțiuni, conform doctorului Sharma:

a) vârsta copilului la care începe tratamentul,

b) severitatea autismului,

c) intervenția homeopată (aplicarea cu pricepere a medicamentelor homeopate)

Homeopatia și autismul. Ce rol joacă vârsta în recuperare?

Este foarte ușor de înțeles că vârsta copilului cu autism la care se începe intervenția homeopatică, are un impact foarte mare asupra rezultatului tratamentului cu autism. Cu alte cuvinte, copiii cu autism care încep să primească tratament homeopat la o vârstă fragedă au șanse mult mai mari de recuperare decât copiii care încep să primească intervenție homeopatică la o vârstă mai înaintată.” afirmă dr Sharma.

Destul de mulți copii cu autism regresează mai mult între 3 și 7 ani, deși foarte lent și, în unele cazuri, chiar și după această vârstă. Această regresie poate fi foarte lentă uneori suficient de lentă pentru a fi observată de părinți.

Copiii cu autism regresează maxim între vârstele de 18 luni și 3 ani. După care, dacă regresia este acolo, este foarte lentă. Criteriul de severitate este definit de vârsta de aproximativ trei ani; deși, pot prezice gravitatea chiar și la vârsta de doi ani printr-o observație atentă.

dr. Vikas Sharma

Deci, atunci când spunem „factor de vârstă”, în realitate vorbim și despre severitatea autismului. Cu alte cuvinte, nivelul de autism poate crește odată cu vârsta, provocând mai multe dificultăți în tratarea cu homeopatie. Astfel, cu cât mai devreme începe intervenția, cu atât este mai bine. Statisticile doctorului Sharma arată că pacienții cu autism care au început tratamentul la vârstele cuprinse între 18 luni și trei ani au obținut scoruri mult mai bune pe scara de evaluare a autismului, comparativ cu cei al căror tratament pentru autism a fost început la o vârstă mai mare, dar în același timp.

Copiii cu autism cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 42 de luni sunt cei mai favorizați să răspundă la tratamentul homeopat al autismului și se recupereze vizibil. Între 42 și 60 de luni au șanse bune, până la moderate de recuperare. Aceasta înseamnă că ei prezintă o îmbunătățire treptată și limitată cu tratamentul autismului. Dincolo de aceasta, șansele sunt de la corecte la slabe.

Cum reacționază un copil cu autism la tratamentul homeopat?

În spusele experților români, intervenția homeopată poate fi de succes și în cazul copiilor cu vârstă mai mare, bineînțeles, combinată cu alte terapii de recuperare recomandate în cazul autismului. Asta ar fi o veste bună, nu? Hai să vedem cum funcționează principiul de bază al acestei terapii.

Autismul se caracterizează printr-un cumul de simptome. Există un grup de medicamente homeopate care le acoperă. Iată ce spune Radu Naghiu medic, specialist în psihiatria copilului și adolescentului și homeopatie:

  • terenul copilului – prin medicament homeopat constituțional;
  • simptomele – prin medicamente homeopate simptomatice;
  • detoxifierea de metale grele, medicamente din sarcină – metalul respectiv, medicamentul din sarcină în diluție homeopată;

Cu tratamentul medicamentos homeopat tratăm terenul copilului și simptomele autismului, aplicăm detoxifierea față medicamentele din sarcina și față de metale grele. Se recomandă unul sau mai multe medicamente homeopate care acoperă cele mai importante și urgente simptome pe care le enumeră părintele.

dr. Radu Naghiu

Prin detoxifiere apar semnele de drenaj: un scaun moale, urât mirositor sau scaun normal, dar de mai multe ori pe zi, urât mirositor, o diaree și/sau o erupție cutanată.

La unii copii, în timpul drenajului apare o aparentă pierdere a celor achiziționate până atunci și pentru o perioadă de ore sau zile prezintă semnele de autism pe care le avea înainte de orice tratament. Este un semn de drenaj, de eliminare masivă și totodată o dovadă ca relatările părinților sunt reale, iar medicamentul homeopat într-adevăr acționează.

Episodul de „drenaj zgomotos” este foarte frustrant pentru familie, copil și terapeuți, dar ulterior copilul își revine pe atât de repede cum s-au instalat simptomele drenajului și în schimb prezintă achiziții mari pe ariile deficitare. De exemplu: după drenaj, un copil care face terapie comportamentală, reușește să învețe într-o sesiune un program pe care nu reușea să-l învețe în câteva săptămâni, spune dr. Naghiu.

Acesta ar fi un scurt rezumat al celor mai importante lucruri pe care le-am aflat despre homeopatie și despre rolul acesteia în recuperarea unui copil cu autism. Dacă ai avut o experiență (pozitivă sau negativă) cu homeopatia de când mergi la braț cu autismul, dă-mi de veste în comentarii. Ar fi de mare ajutor întregii comunități de părinți cu copii speciali.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa