3 sfaturi eficiente pentru un început de an şcolar cât mai uşor

Raluca Dumitrică
inceput-de-an-scolar-totul-despre-mame

„Ce mică-i vacanţa mare” cântă cu foc micii şcolari şi preşcolari înainte de a intra în vacanţă, având impresia că vara lor e extraordinar de scurtă şi că nici n-apucă bine să plece de la şcoală, că se şi întorc. Realitatea este că vacanţa nu e deloc scurtă, iar reîntoarcerea la programul riguros de şcoală, după aproape trei luni de veselie şi chiar huzur, poate fi destul de anevoioasă pentru copii. Aici nu e vorba numai de trezitul matinal şi de mersul zi de zi până la şcoală şi înapoi, ci şi de mediul variat cu care interacţionează cei mici după aşa o pauză, persoanele cu care intră în contact, trecerea la o alimentaţie în care fructele şi legumele nu vor mai fi atât de variate ca pe timpul verii, dar şi schimbarea de temperatură, care, uneori, poate fi bruscă. Iată 3 sfaturi eficiente pentru un început de an şcolar cât mai uşor!

1) Ajută-l pe copil sa facă faţă stresului întoarcerii la şcoală

Nu exagerăm deloc când spunem că întoarcerea din nou la şcoală este dificilă, iar păstrarea sau regăsirea ritmului corect nu este atât de uşor de făcut.  Există lecţii, sarcini şi mult mai puţin timp pentru joacă, iar schimbarea ritmului acesta relaxat din vacanţă poate fi cu uşurinţă cauza stresului. Pentru copii, aceste schimbări pot duce la nervozitate, pierderea poftei de mâncare, dificultăţi de concentrare, insomnie şi chiar dureri de cap. Prin urmare, este important ca cei mici să-şi redobândească obiceiurile normale treptat, încadrându-se în activitatea de rutină plăcută şi cu un ritm mai lent.

Pentru aceasta, poate fi util să inviţi acasă un coleg de clasă în prima săptămână de şcoală, să petreci mai mult timp pe zi împreună cu copilul sau să desenezi o imagine ori să scrii o poveste împreună. Dacă toate acestea nu au fost suficiente, şi tulburările legate de stres persistă, medicamentele homeopate pot fi şi ele de ajutor în tratarea acestor dificultăţi.

2) Îndrumă-l pe copil către sport

După sărbători sau vacanţe, copiii se pot obişnui cu starea de activitate fizică mai redusă, aşa că trebuie încurajaţi spre o viaţă activă. Sportul îi poate ajuta să-şi consume energia, el fiind, în acelaşi timp, vital pentru sănătatea şi dezvoltarea lor. Copiii care desfăşoară o activitate fizică regulată, de fapt, arată o mai mare încredere în sine, se îndreaptă sau sunt conduşi spre o stimă de sine mai mare, au o uşurinţă crescută în relaţiile cu ceilalţi şi au o mai bună rezistenţă la stres. În plus, exerciţiul implică o mai bună mobilitate, tonus muscular şi postură.

Chiar şi în acest caz, este foarte important ca activitatea fizică de start să aibă loc treptat, pentru a preveni crampele şi durerile musculare. Homeopatia poate fi un ajutor valoros într-un stadiu incipient, dar şi pentru a favoriza o soluţionare rapidă a problemei.

3) Protejează-l pe cel mic la început de an şcolar de gripă şi de boli gripale asemănătoare

Clasa este una dintre zonele în care este mai uşor a contracta viruşi asemănători gripei, care provoacă cele mai frecvente afecţiuni de iarnă. Răcelile, gripa şi sindromul gripei sunt trei condiţii care, deşi distincte din mai multe puncte de vedere (cauze, durată, diverse posibile complicaţii), sunt unite prin anumite elemente: toate au o natură virală, care afectează sistemul respirator, sunt mai răspândite în lunile reci şi, uneori, pot duce la afecţiuni similare şi, prin urmare, nu au simptome specifice.

Homeopatia poate fi o soluţie imediată importantă pentru prevenirea acestor boli, iar medicul pediatru şi farmacistul pot recomanda soluţiile cele mai susceptibile de a proteja copilul de agresiunea sezonului rece, dar şi de colectivitate.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre ce poți să faci ca să treci cu bine peste acest început de an şcolar, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa