Răul de maşină nu e imposibil de ţinut la distanţă de copiii noştri! Iată 10 sfaturi ușor de pus în aplicare.
Răul de maşină e o problemă foarte neplăcută, iar când cei care sunt afectaţi de răul de maşină sunt chiar copiii, lucrurile sunt şi mai delicate. Din păcate, cauzele care provoacă răul de mișcare sunt prea puțin în controlul nostru, acesta fiind provocat de mesajele confuze transmise creierului de către organul de echilibru al urechii interne.
Vă propunem 10 idei pentru a combate simptomele răului de mașină, ușor de pus în aplicare și recomandate pentru întreaga familie.
Ți-e teamă de drumurile lungi cu mașina când cei mici își pierd răbdarea? Iată 11 jocuri pentru drum care îi vor ține ocupați pe cei mici!
1. Aveţi grijă ca aerul din interior să circule mereu. Ideal ar fi să puteţi porni aerul condiţionat, dar, dacă nu aveţi această facilitate în maşină, puteţi să deschideţi geamul, astfel încât aerul să pătrundă în autovehicul, dar să îi şi ofere copilului senzaţia de răcoare.
2. Învăţaţi-l pe copil să se uite pe geam, la lucrurile de afară, în loc să fie concentrat la obiecte aflate la o distanţă mică de el (precum revistele, cărţile sau alte gadgeturi). Un pont ar fi să îl puneţi să numere copacii văzuţi pe geam sau maşinile care trec pe sensul opus, toate acesta fiind mult mai liniştitoare atunci când suferi de rău de mașină decât fixarea privirii pe un punct din imediata apropiere.
3. Poziţionaţi copilul pe scaunul de maşină sau direct pe bancheta, dacă vârsta lui permite acest lucru, cu capul cât mai drept. O astfel de poziţie este prielnică pentru stomac, dar şi pentru ochi, care vor putea să se concentreze mai bine pe priveliştea din afara maşinii. De ajutor pentru fixarea capului este o pernă special concepută pentru ceafă, pernă care se găseşte în majoritatea magazinelor.
4. Administraţi-i celui mic un remediu homeopat care nu are contraindicaţii. Un astfel de remediu poate să ţină la distanţă starea de greaţă şi pe cea de vomă, să aducă o stare de relaxare atât de necesară în momentul în care cel mic ştie că va urma o călătorie cu maşina, dar şi să îndepărteze transpiraţia abundentă şi rece, precum şi durerile de cap asociate cu starea de rău pricinuită de drum.
5. Aveţi grijă la alimentele pe care le consumă copilul înainte de drum şi evitaţi mâncărurile grase, cu ingrediente grele, care necesită mai mult timp pentru digestie. Trebuie să ocoliţi, totodată, o masă copioasă înainte de a pleca cu maşina, dar acest lucru nu e echivalent cu un stomac gol, aşa că cel mic are liber la un preparat lejer, ce poate fi mâncat chiar înainte de plecare.
6. Plasaţi la îndemână gustări sănătoase (legume, fructe) care pot fi ronţăite pe drum şi care mai estompează din starea de greaţă. Acestea sunt cele mai indicate gustări pentru călătoriile în cazul unui copil afectat de răul de maşină, fiind gustări uşoare şi răcoritoare, ce nu dau senzaţia unui stomac plin. Iată o sursă de inspirație culinară: 7 idei de gustări sănătoase pentru călătoriile cu maşina
7. Dacă aveţi un copil mic, încercaţi să plecaţi cu el la drum atunci când e ora lui de somn. În aşa fel, copilul va dormi pe drum şi posibila lui stare de rău va fi minimizată. Cu ochii închişi, corpul nu va mai detecta atât de uşor diferenţele dintre informaţiile pe care le primeşte pe cale vizuală şi cele pe care le simte fizic, iar greaţa şi restul simptomelor de rău vor fi mult diminuate.
8. Ascultaţi muzică, cântaţi cu cel mic sau ţineţi-l de vorbă. Aceste ponturi par să facă minuni în cazul răului de maşină, iar ele pot fi însoţite şi de o doză de amuzament ce poate îndepărta starea de rău. Jocurile de tip „fazan” sau alte jocuri cu miza geografică sau de cultură generală sunt, de asemenea, indicate. Iată 4 idei care ne ajută să transformăm drumurile cu mașina în momente de reconectare în familie.
9. Explicaţi-i că trebuie să respire adânc, ca să poată să-şi relaxeze corpul şi mintea. Făcând aceste exerciţii de respiraţie, va putea să ţină la distanţă starea de rău, fiind focusat pe alternarea şi ritmicitatea respiraţiilor sale.
10. Opriţi maşina de câte ori e nevoie şi lăsaţi-l pe cel mic să iasă afară şi să facă câţiva paşi. Chiar dacă acest lucru înseamnă că veţi ajunge mai târziu la destinaţie, mai important e să ajungeţi cu bine, iar cel mic să aibă parte de o călătorie cât se poate de agreabilă. Aveţi, însă, grijă că atunci când opriţi maşină să opriţi într-un loc care să nu fie periculos, chiar dacă urgenţa copilului va impune o oprire imediată. Pentru o astfel de urgenţă este bine să aveţi la îndemână câteva pungi pentru vomitat, dar şi apă cât mai multă, care poate fi folosită pentru hidratare, dar şi pentru tamponări uşoare ale feţei.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să ne dai like și pe Facebook. Te vei întâlni cu multe articole simpatice!