Medic: ”Copilul mort în spitalul privat putea fi salvat dacă era operat rapid”

Geta Roman, director editorial
scris pe

Pe certificatul de deces al copilului operat la Spitalul Sanador, pe care părinții l-au ridicat de la Institutul de Medicină Legală, la cauzele decesului sunt scrise următoarele: șoc hemoragic, hemoragie retroperitoneală, testicul necoborât operat. „Copilul ar fi putut fi salvat dacă ar fi fost în Terapie Intensivă, dacă medicii și-ar fi dat seama că este vorba despre o hemoragie și ar fi intervenit rapid cu o echipă complexă de chirurgi”, este de părere un medic specializat în îngrijirea copiilor consultat de Totul despre mame.  Reamintim că un băiețel de 1 an și 10 luni a murit fulgerător, în 21 octombrie, într-un spital privat, din centrul Bucureștiului, după ce a fost operat. Ștefan Alexandru fusese operat de hernie inghinală.

„Din rezultatele trecute pe certificatul de deces, lucrurile ar fi putut decurge în felul următor: în timpul operației, în momentul în care chirurgul a tras de testicul să îl coboare, câțiva centimetri, s-a rupt vasul care hrănește acest țesut. Posibil să fi fost vorba și despre o malformație”, este de părere medicul amintit.

Ștefan Alexandru Sursa: Știrileprotv.ro

Copilul ar fi trebuit operat rapid pentru a se controla hemoragia

La întrebarea dacă copilul ar fi avut șanse să fie salvat, medicul este de părere că șansele de supraviețuire depindeau de mai mulți factori: mai întâi, copilul ar fi trebui să fie în Terapie Intensivă, iar chirurgul sau anestezistul care au participat la operație să își fi dat seama că este vorba despre o hemoragie consultând cu atenție copilul. Apoi, ar fi trebuit să se intervină printr-o operație ce presupune deschiderea abdomenului la care să participe o echipă complexă de medici, care să aibă inclusiv chirurg vascular (medic specializat în intervenții pe vase). Ar fi trebuit suturată ruptura de la artera renală. Probabil, un rinichi nu ar mai fi fost funcțional, dar copilul ar fi supraviețuit.

„O astfel de intervenție chirurgicală (pentru hernie inghinală) este relativ simplă, precum o apendicită, și se merge de prea multe ori pe principiul că nu se poate întâmpla nimic rău. În mod normal, în acest caz medicii ar fi trebuit să își dea seama că este vorba despre un șoc hemoragic și să anticipeze de unde era hemoragia pentru a interveni rapid”, mai spune medicul consultat de Totul despre mame.

Șocul hemoragic, cauza decesului copilului mort în privat. Ce spune mama

Medicul chirurg care a operat băiețelul  îşi desfăşoară activitatea şi în Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală. „A spus că este doar o intervenţie de rutină, nu a vorbit de riscuri”, a mărturisit tânăra. După ce chirurgul a ieşit din operaţie le-a transmis părinţilor că totul este în regulă. Copilul a stat scurt timp la Terapie Intensivă, după care a fost dus într-un salon obișnuit. „Copilul era somnolent, am tot întrebat de ce doarme şi de ce nu îşi revine din anestezie. Mi-au spus că totul e normal, să stau liniştită, că aşa îşi revin ei mai greu. Anestezista spunea că i-a dat chiar o doză mai mare de anestezic şi că acesta ar fi motivul pentru care încă e somnoros. Ştefan a mai făcut o intervenţie, într-o altă clinică privată, în ianuarie, şi se trezise mai devreme”, spune Andreea Duţă, mama băiețelului.

„Mulţumim celor de la SMURD că s-au luptat pentru viaţa copilului”

mama copilului
Andreea Duţă, mama băiețelului Sursa: stirileprotv.ro

Femeia susține că atunci când a observat că situația se agravează și-a luat în braţe copilul şi a fugit cu el la camera asistentelor. „Atunci a început haosul. Nu ştiau să folosească oxigenul, nu-şi găseau echipamentele, nu-şi găseau aparatele, doctoriţelor de gardă le tremurau mâinile. Habar nu aveau ce să facă, în loc să înceapă manevrele de resuscitare, a durat minute în şir şi atunci noi am sunat la SMURD. Am intrat în panică şi ne-am dat seama că nu sunt capabili să gestioneze bine un caz. Iar acolo era copilul nostru. Au venit cei de la SMURD, care într-adevăr s-au luptat pentru viaţa copilului nostru, numai că s-au pierdut nişte minute în care ei pur şi simplu se uitau, dădeau din colţ în colţ. Stai să chemăm de la nu ştiu ce etaj, stai să vină nu ştiu cine. Aoleu, perfuzia! De care perfuzie? Cu glucoză? Cu adrenalină? Habar nu aveau! Mulţumim celor de la SMURD că s-au luptat pentru viaţa copilului”, a continuat mama copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa