Lege nouă: 15 octombrie- zi națională de comemorare a copiilor decedați. Terapie gratuită pentru părinții îndoliați

Laura Udrea, redactor
scris pe
mama indoliata
Moartea unui copil este o traumă pentru părinți. O zi națională de comemorare le arată părinților îndoliați că nu sunt singuri. FOTO: Shutterstock

Din acest an, 15 octombrie va fi zi de comemorare a copiilor decedați. „Ziua părinților de îngeri” a fost stabilită printr-o lege care prevede ca părinții care au experimentat decesul copiilor în sarcină, la naștere sau până la vârsta majoratului să beneficieze de zece ședințe de consiliere psihologică gratuite în primele 6 luni de la data decesului. Aceste ședințe de consiliere psihologică se acordă tuturor părinților, indiferent dacă sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Finanțarea acestora se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Proiectul de lege a fost inițiat de 66 de parlamentari de la toate partidele politice și a fost votat în unanimitate. Legea poate fi consultată aici. Inițiatorii spun că introducerea unei zile de comemorare are scopul de a promova o mai mare conștientizare a fenomenului și de a institui o măsură concretă de sprijin pentru părinții care au trecut printr-o astfel de experiență: accesul gratuit la consiliere psihologică. În expunerea de motive se arată că „prin inițiativa propusă, efectele benefice asupra părinților îndoliați vor juca un rol esențial în susținerea lor și în prevenirea unor depresii care pot avea consecințe grave”.

„Se instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată Ziua părinților de îngeri. În scopul marcării acestei zile, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza evenimente și activități publice”, prevede proiectul de lege.

Asociația E.M.M.A., prima organizație a părinților de îngeri

Una dintre inițiatoarele acestui proiect de lege, deputata Cristina Rizea, ea însăși mamă de înger, a dedicat victoria adoptării proiectului băiețelului ei, David: „Îi dedic inițiativa îngerașului meu. Edi, mami te iubește enorm de mult, la fel ca atunci când ai venit pe lume și mi-ai făcut cel mai frumos cadou de a-ți fi mamă. Mami, tati, frățiorii și surioara ta te iubesc din tot sufletul! Îți mulțumim că ne veghezi de Sus, îngerul nostru frumos!”, a scris inițitoarea proiectului.

Prima persoană publică din România care a vorbit despre mamele de îngeri a fost actrița Bianca Brad. Aceasta a înființat asociația E.M.M.A, după numele fetiței pe care a pierdut-o la naștere în urmă cu 17 ani. Dincolo de comunitatea virtuală pe care asociația a reușit să o creeze pentru părinții îndoliați, site-ul pune la dispoziția părinților care trec prin astfel de situații o mulțime de articole-suport.

Psihoterapeut: „Am observat că ajută ca mamele să comemoreze trecerea prin lume a copilului nenăscut”

Totul Despre Mame a inițiat recent campania „Pe umerii mamei” în care a publicat confesiunile cititoarelor noastre care au trecut prin situații complicate de viață. Campania noastră atrage atenția și asupra depresiei părinților care și-au pierdut copiii în timpul sarcinii, la naștere sau mai târziu.

În astfel de cazuri, „nu jelești pierderea unui trecut, ci dispariția unui viitor”, spune psihoterapeutul Cătălina David, într-un interviu care face parte din campania Totul Despre Mame. „Dacă în procesele obișnuite de doliu ajută să celebrezi memoria persoanei, cu care ai multe amintiri, aici nu ai decât ce e în imaginația ta. Am observat că ajută ca mamele să comemoreze trecerea prin lume a copilului nenăscut, pentru că în mod tradițional nu există obiceiuri precum ceremonii funerare, pomenirea celui dispărut”, spune psihoterapeuta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa