Aproape 1,5 milioane de români sunt diagnosticați cu diabet, dintre care 3.440 sunt copii cu diabet zaharat de tip 1. Statul alocă pentru tratamentul și monitorizarea acestor pacienți 2,5 miliarde de lei pe an.
Prezent marți la conferința ”Maraton în diabet” ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că diabetul este ”consecinţa unui stil de viaţă nesănătos”. Acest stil de viaţă nesănătos este generat de tradiţii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori. ”Consumăm foarte mulţi carbohidraţi şi grăsimi saturate, lucrul ăsta în mod evident duce la tulburări metabolice. Până la urmă, diabetul reprezintă o tulburare metabolică profundă care, netratată, duce la complicaţii şi la deces”, potrivit lui Rafila.
- CITEȘTE MAI MULT: Povestea unui copil cu diabet tip 1. ”Primul semn, la 6 luni, a fost o iritație urâtă. Au urmat oboseala și lipsa poftei de joacă”
Dincolo de politicile de sănătate, prevenția diabetului zaharat trebuie să înceapă din copilărie. ”Nu ştiu câte studii şi câte statistici s-au făcut legat de informarea publicului legat de modul de alimentatie, de activitatea fizică, de beneficiile ei. Este clar că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie. Iar acest lucru se poate face prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar. Dar cu noţiuni adaptate pentru fiecare categorie de vârstă”, a mai spus ministrul.
Ne dorim generații care să fie cât mai sănătoase, a adăugat Rafila, care să aibă nevoie de cât mai puține servicii medicale.
”Este clar că prevenţia şi o politică consecventă în următorii ani, care va necesita un termen mediu. Este răspunsul corect alături de alocarea de resurse pentru diagnosticul, pentru tratamentul şi monitorizarea pacienţilor”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Diabetul în cifre
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor. Celelalte două patologii sunt cele oncologice și cardio-vasculare.
Potrivit Barometrului Diabetului zaharat în România 2023, numărul românilor care mor anual din pricina diabetului este de 24.213. Jumătate dintre decesele în rândul diabeticilor sunt provocate de bolile cardio-vasculare.
- CITEȘTE MAI MULT: Naștere după diabet gestațional și colestază. „Medicii din California au decis să îmi facă cezariană la 37 de săptămâni”
În Programul Național de diabet zaharat erau înregistrate 1,5 milioane de persoane, în 2022. Cifra este în creștere de la 899.339, în 2019. 83,9% din totalul cazurilor o reprezintă diabetul zaharat de tip 2.
Factorii de risc în apariția bolii includ alimentația nesănătoasă, fiind vorba, în principal de consumul redus de fructe și legume, dar și de consumul ridicat de zahăr și sare. Toți acești factori au fost implicați într-un sfert din totalul deceselor înregistrate în 2019.
- Complicațiile aduse de diabet sunt accidentele vasculare, polineuropatiile și retinopatiile.
- O proporție între 20 și 30% dintre români au un risc mare de a face diabet în următorul deceniu, riscul fiind mai mare în mediul urban.
- România alocă doar 1% pentru prevenția diabetului, cifra fiind a doua cea mai mică la nivelul UE.
- În fiecare an, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului.