De Ziua Copilului Născut Prematur, REGINA MARIA le reamintește tuturor părinților de prematuri că există viață și speranță pentru micuții lor

Regina Maria deține în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. Împreună cu experiența echipei medicale, aceasta le permite să gestioneze în siguranță copii prematuri începând de la 24 de săptămâni si câteva sute de grame. 

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Ziua copilului născut prematur.
Nașterea prematură reprezintă o provocare medicală serioasă, pentru care e nevoie de dotări speciale în spitale.

Pe 17 noiembrie, sărbătorim Ziua Prematurului, ocazie prin care Rețeaua de Sănătate Regina Maria își propune să le reamintească tuturor părinților de prematuri că există viață și speranță pentru micuții lor. 

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere este considerată prematură dacă are loc înainte de împlinirea săptămânii 37 de sarcină.

17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității.

În această zi, organizațiile și asociațiile internationale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.

Nașterea prematură reprezintă o provocare medicală serioasă, pentru care e nevoie de dotări speciale în spitale.

Regina Maria deține în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. Împreună cu experiența echipei medicale, aceasta le permite să gestioneze în siguranță copii prematuri începând de la 24 de săptămâni si câteva sute de grame. 

Siguranța și tehnicile de îngrijire sunt foarte importante pentru acești mici pacienți și rolul cadrelor medicale din cadrul Regina Maria este definitor în acest început de drum. Îngrijirea pe termen lung a prematurilor este la fel de crucială.

Monitorizările post externare, screeningurile, consultațiile de specialitate, evaluările periodice pe care echipele secțiilor de neonatologie cu specializare în pediatrie le fac devin cruciale în lupta pentru viață a micuților. Nu în ultimul rând, susținerea emoțională și puterea mamei, a părinților, pe care nimic nu îi pregătește pentru o astfel de situație, reprezintă o prioritate pentru medicii și echipele medicale Regina Maria.

Aceștia sunt încurajați să știe că există resurse în ei nu doar să depășească momentul, ci să fie cu adevărat alături de copilașii lor. Puterea acestor părinți este extraordinară.

Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult.

În general, cu cât un copil se naște mai devreme de termen, cu atât mai mare este riscul posibilelor complicații asociate prematurității. De cele mai multe ori, acești bebeluși au nevoie de tratament de susținere de lungă durată.

Povestea lui David, un copil născut prematur la Regina Maria Băneasa

Șansele de supraviețuire ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit într-o secție de terapie intensivă neonatală, în care există echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales medici și asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-nascuților în stare critică.

Alexandra a născut la Regina Maria Baneasa un copil prematur, la doar 28 de săptămâni, care ulterior a dezvoltat toate complicațiile asociate prematurității, ajungând la doar 2% șanse de supraviețuire. Credința părinților și determinarea medicilor să încerce o terapie inovativă au transformat cei 2% în 100%. 

David este un copil născut prematur, cu mai multe probleme de sănătate, cu mai multe complicații pe care le-a dezvoltat pe parcursul șederii lui la terapie intensivă. A fost internat timp de 3 luni și jumătate. Când eram sunată în afara programului era cel mai greu. Practic erai sunat în afara programului în cazul în care apare o problemă gravă. Am fost sunată și mi s-a spus că David nu este așa de bine și acelea au fost cele mai grele moment, în care nu știam care este deznodământul și dacă ajunge acasă.

Alexandra, mămica lui David

David a plecat acasă alături de părinții lui după 101 zile în care a stat în secția de terapie intensivă neonatală. Ziua aceea a fost cea mai fericită zi din viata Alexandrei. David are acum 2 ani, împliniți în septembrie 2022, crește spectaculos, este vesel și plin de viață. Povestea lui o puteți citi pe larg AICI:

Gemenii născuți prematur la 28 de săptămâni de sarcină

Oana se pregătea să fie mamă de gemeni, fetiță și băiețel, Când a aflat că este însărcinată, bucuria a fost imensă. Doar că gemenii s-au născut prematur, la doar 28 de săptămâni și visul s-a transformat brusc într-o dublă luptă pentru supraviețuire.

Oana a născut la Spitalul Regina Maria Băneasa, iar ambii copii au avut nevoie de 3, respectiv 4 luni de îngrijire la Terapie Intensivă Neonatală. După 3 luni de tratament, fetița a fost luată de părinți acasă, sănătoasă, însă veștile zilnice privind starea băiețelului nu erau deloc îmbucurătoare. Avea o suferință pulmonară severă si, în ciuda tuturor tratamentelor aplicate, nu reușea să respire singur, având nevoie aproape permanent de ventilație mecanică.

În momentul în care ești acolo, îți dai seama cât de mici sunt și de cât de multă îngrijire și atenție au nevoie. Și cât de neputincios ești tu. Pentru că tu nu poți să faci cu adevărat nimic. Am avut doar speranță și multă răbdare. Contează foarte mult să ai în jurul tău persoane cu care poți să discuți deschis., povestește Oana, mămică de gemeni născuți prematur.

Oana, mama gemenilor

Când un copil se naște prematur, familia se confruntă cu numeroase provocări și temeri. Adesea, părinții reușesc să-și vadă copilul numai câteva minute înainte ca acesta să fie mutat la Secția de Terapie Intensivă Neonatală, unde primește atenția și grija de care are nevoie pentru a se adapta la viața extrauterină.

Maternitățile Regina Maria- excelență în nașterile premature

La Regina Maria sunt medici care au realizat premiere medicale de excepție – prima operație de mielomeningocel din România, hernie diafragmatică congenitală operată în a doua zi de viață a bebelușului, transfuzie intrauterină fetală, hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, bebeluș născut în siguranță dupa ce mama a fost operată de cancer de col uterin în săptămâna 14 de sarcină.

Maternitățile Regina Maria au gestionat de-a lungul timpului peste 3000 de copii prematuri, unii născuti chiar de la 24 de săptămâni de viață și 500 de grame, devenind locul unde medicina extraordinară se întâlnește cu puterea și credința părinților, a mamelor și a micilor luptători pentru viață.

Pentru fiecare părinte de prematur care a stat în fața unui incubator, rugându-se pentru puterea și șansa copilului lui, pentru fiecare medic și asistentă care a luptat cu toate resursele pentru viața lor,  pentru toți cei care au așteptat acasă frățiorul, nepoțelul sau verișorul născut înainte de termen, acești copii extraordinari SUNT MAI PUTERNICI DECÂT CREDEM. 17 Noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității și sărbătorim miracolul pe care îl vedem de atâtea ori la acești micuți eroi.

Dr. Dana Zaciu, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spital Băneasa

Regina Maria trimite astăzi gânduri bune și încurajări celor care au nevoie să creadă că nu o dată, chiar și 2% șanse, se pot transforma în 100%.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 740.000 de abonamente.

În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește peste 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa