Zile libere pentru părinți când școlile, creșele și grădinițele sunt închise. Proiect

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
zile libere pentru părinți
Proiectul ar putea fi votat cel mai devreme săptămâna viitoare.

Un proiect discutat zilele acestea în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților prevede obligarea angajatorilor de a acorda zile libere pentru părinți în situația în care se închid școlile. 

Părinții care ar urma să beneficieze de acest avantaj sunt cei care au copii până în 12 ani. Costurile sunt suportate în totalitate de angajator, care ar fi obligat să plătească salariatul integral pentru zilele în care stă cu copilul acasă, ”în cazul unor situații extreme decretate”.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Cheltuielile, suportate de angajatori

Proiectul a fost votat inițial de Senat, iar în ziua de 10 martie a ajuns la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Votul ar putea fi dat cel mai devreme săptămâna viitoare. În cazul aprobării proiectului în forma actuală, ar pune o presiune mare pe angajatori, care vor trebui să sporte exclusiv cheltuielile, fără a le putea deconta din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Reamintim că școlile și grădinițele sunt închise în perioada 11- 23 martie 2020, ca măsură de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus. Decizia a fost luată luni, 09 martie 2020, iar părinții au la dispoziție o zi pentru a găsi soluții pentru copiii lor. Reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență recomandă angajatorilor să le permită să lucreze de acasă, acolo unde acest lucru este posibil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa