Iohannis a promulgat legea! Zile libere pentru părinți când se închid grădinițele și școlile! Câți bani vor primi

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
zile libere pentru părinți
Zilele libere vor fi plătite de stat, nu de angajator.

UPDATE: Legea prin care părinții primesc zile libere când școlile și grănițele sunt îânchise din cauza unor situații de urgență a fost promulgată de președintele Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial. Conform legii, angajatorii sunt obligați să dea concediu unuia dintre părinți pe perioada suspendării cursurilor. 

Camera Deputaților a aprobat astăzi, 12 martie 2020, acordarea de zile libere angajaților atunci când școlile și grădinițele se închid, în situații de urgență. Legea se referă la părinții copiilor de maximum 12 ani. 

Proiectul inițial prevedea ca angajații să fie plătiți cu salariu integral în perioada respectivă, însă forma aprobată este diferită: indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Liber pentru părinți în timpul pandemiei

Prevederea inițială, ca părinții să fie plătiți din banii companiei, ar fi însemnat un efort financiar foarte mare pentru angajatori, așa că proiectul a fost rediscutat în Comisia de Muncă.

Conform legii, părinții au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului.

Un singur părinte în concediu și în familiile cu mai mulți copii

În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, zilele libere se acordă unuia dintre părinţi, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Reamintim că școlile și grădinițele sunt închise în perioada 11- 23 martie 2020, ca măsură de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus. Decizia a fost luată luni, 09 martie 2020. Reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență recomandă angajatorilor să le permită să lucreze de acasă, acolo unde acest lucru este posibil. Autoritățile îi îndeamnă pe părinți să își țină copiii în casă și să nu îi ducă deloc la activități sau în locuri de joacă unde se află mai multe persoane. Miercuri, 11.03, Organizația Mondială a Sănătății a decretat pandemie de coronavirus.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa