Urmează 4 zile libere pentru elevi și preșcolari. Când nu se face școală în săptămânile viitoare

Chiar dacă au mai multe vacanțe comparativ cu anii școlari anteriori, elevii din România au mai primit de la autorități câteva zile libere!

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
zile libere pentru elevi
Elevii vor avea mai multe zile libere în perioada următoare, chiar înainte de primele două vacanțe.

Guvernul a anunțat că elevii vor avea în curând 4 zile libere: una în octombrie, una în noiembrie și primele două zile din decembrie. Nici n-a început bine școala și deja se fac planuri de mini-vacanță. Prima zi liberă va fi chiar la mijlocul săptămânii viitoare, în data de 5 octombrie.

Ziua Mondială a Educației, Sfântul Andrei, Ziua Națională a României și 2 decembrie vor fi libere pentru toți angajații din sistemul bugetar și implicit pentru profesori. Elevii și preșcolarii vor beneficia de vacanță chiar în mijlocul Modulului 1 din anul școlar 2022-2023.

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Preșcolarii, elevii și profesorii vor avea o zi liberă chiar la mijlocul săptămânii viitoare. Este vorba despre Ziua Mondială a Educației, sărbătorită miercuri, 5 octombrie, care, potrivit legislației în vigoare, este nelucrătoare, în sistemul de învățământ.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că „În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

5 octombrie, prima zi liberă din Educație pică cu doar două săptămâni și trei zile înainte de prima vacanță a anului școlar 2022-2023, care este structurat pe module de învățare.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Agerpres

Începând cu 2012, ziua de 30 noiembrie este considerată zi liberă legală în urma modificării Legii nr. 147/2012 prin care, la cele 11 zile libere deja stabilite de legislația în vigoare, s-a adăugat și Ziua Sfântului Andrei, sărbătorită în 30 noiembrie, ca sărbatoare legală și zi nelucrătoare.

2 decembrie – „puntea cu 30 noiembrie,1 decembrie și week-end” în 2022

De asemenea, și ziua de 2 decembrie 2022 va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Vacanță înaintea vacanței

Ultima zi din noiembrie (Sf. Andrei), 1 și 2 decembrie plus cele două zile de week-end care urmează vor alcătui o adevărată mini-vacanță pentru elevii din România.

Aceștia nu vor merge la scoala începând de miercuri, 30 noiembrie, și până duminică, 4 decembrie 2022. Autoritățile au stabilit încă de la începutul anului că ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru toti salariații din sectorul public pentru că se află între o zi de sărbătoare legală și o zi de repaus săptămânal.

După această vacanță de 5 zile la început de decembrie, elevii vor avea 3 săptămâni de școală, după care vor intra în vacanța de iarnă, pe 23 decembrie, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului.

Reamintim că structura anului școlar 2022-2023 este următoarea:

  • 5 septembrie – 21 octombrie – modulul 1
  • 22-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
  • 31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2
  • 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – modulul 5
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa