Românii vor avea 15 zile libere în 2023. Cele mai multe dintre ele pică în cursul săptămânii, așa încât, după experiența ultimilor ani, se vor face multe punți cu zilele de week-end.
În 2023 avem sărbători legale în aproape fiecare lună. Cea mai lungă dintre mini-vacanțe va fi în iunie când va fi liber pe 1, 4 și 5 cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor. Potrivit unei decizii luate de Guvern pe 28 decembrie 2022, pentru bugetari, vor deveni zile libere și 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august pentru a putea face punte cu zilele de week-end. Aceste zile vor trebui recuperate, prin prelungirea în mod corespunzător a timpului de lucru până la 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023.
Persoanele care aparțin alor culte religioase, mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, potrivit Codului Muncii.
- CITEȘTE ȘI: Activităţi în aer liber pentru copii. 15 idei
Care sunt zilele libere în 2023
- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou (duminică, luni)
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
- 14 aprilie — Vinerea Mare (vineri)
- 16 -17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică, luni)
- 1 mai — Ziua Muncii (luni)
- 1 iunie — Ziua Copilului (joi)
- 4 iunie, 5 iunie Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică, luni)
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
- 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul (luni, marți)
Pentru învățământul preuniversitar mai există o zi liberă, pe 5 octombrie, când se sărbătorește Ziua Educației. Aceasta va fi în 2023 într-o zi de joi.
Persoanele care sunt nevoite să lucreze în zilele libere vor trebui plătite în plus, adică acea zi va trebui plătită dublu. În cazul în care un angajator nu acordă zilele libere legale, riscă o amendă de până la 10.000 lei.
Alte tipuri de zile libere
În plus față de aceste zile libere care au legătură cu sărbători religioase sau evenimente marcante din istoria României, angajații mai au dreptul legal și la alte tipuri de concedii. Concediul de odihnă pornește de la minimum 20 de zile lucrătoare, dar poate fi și mai mare în funcție de vechime sau de contractul semnat cu angajatorul.
În cazul unor evenimente personale deosebite angajatul are dreptul la alte zile libere stabilite prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național. Acestea sunt:
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
- nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
- decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sânge – 1 zi;
- schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior
- CITEȘTE ȘI: Beneficiile angajaților care au copii în 2022. Care sunt cele oferite prin lege și ce pot oferi angajatorii
Câte zile liber sunt în alte țări
În România sunt 15 zile libere legale, încadrându-ne în media europeană. Bulgarii au 16 zile libere, la fel și rușii, croații, portughezii și maltezii 14, cehii 13, ungurii, danezii, grecii, estonienii și letonii 12, francezii, germanii și italienii au 11 zile libere, englezii 8.