Zece morți și 30 de răniți într-un atac armat dintr-o școală din Austria

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
graz
Orașul austriac Graz a fost îngenunchiat de durere după atacul armat dintr-o școală, soldat cu 10 morți și mai mulții răniti. SURSA FOTO: Profimedia Images

Cel puțin zece persoane au fost ucise și mai multe zeci rănite într-un atac armat care a avut loc la liceul BORG Dreierschützengasse din orașul Graz, situat în sud-estul Austriei. Potrivit primarului orașului, Elke Kahr, acesta este unul dintre cele mai grave atacuri armate din istoria modernă a țării.

Carnagiul a avut loc în jurul orei locale 10, atacatorul fiind un tânăr în vârstă de 22 de ani, înarmat cu un pistol și o pușcă, fost elev al liceului, care se considera o victimă a bullying-ului. Cei care și-au pierdut viața sau au fost răniți în atacul armat sunt atât elevi cât și cel puțin un profesor din cadrul instituției de învățământ. Atacatorul a fost găsit decedat, într-o toaletă, presupunându-se că s-a sinucis.

Momente de groază sub rafale de focuri de armă

Martorii au descris scene de haos de la fața locului, de unde se auzeau focuri de armă. Elevii și profesorii s-au baricadat în clase, în timp ce atacatorul secera vieți. Purtătorul de cuvânt al poliției din Graz, Sabri Yorgun, a declarat presei austriece că imediat după primirea apelului care indica faptul că din incinta liceului se aud focuri de armă, la fața locului au fost trimise forțele speciale. Imediat, autoritățile au facut și apel la populație, cerându-le oamenilor să stea la distanță de perimetrul afectat.

Forțele speciale au desfășurat o amplă operațiune, la care au fost trimise și elicoptere, iar supravietuițorii atacului, elevi și profesori, au fost evacuați în siguranță. Autoritățile investighează dacă atacul a fost premeditat, dacă existau avertismente anterioare sau semnale de alarmă legate de starea psihică a atacatorului.

Graz a mai fost scena unui atac armat, în urmă cu 10 ani

Locuitorii orașului și rudele victimelor au declarat că sunt în stare de șoc și panică după ce au aflat despre îngrozitorul atac, acesta având loc cu puțin timp înainte de cea de-a zecea comemorare a atacului din Graz din 20 iunie 2015, în care și-au pierdut viața trei persoane.

„Fiul meu m-a sunat astăzi să-mi spună că este la școală, că se trage asupra lor, și că crede că va muri”, a povestit o mamă pentru Sky News, la scurt timp după ce a aflat că fiul ei este în viață.

Mark Nolden, un student de 22 de ani, a declarat pentru presa austriacă: „Locuiesc vizavi, în complexul rezidențial, și cunosc câțiva copii care merg la această școală. Este un șoc uriaș pentru mine.”

Soțul unei profesoare baricadate cu elevii săi în clasă a declarat pentru ziarul Krone că soția sa a auzit mai multe focuri de armă. Părinții elevilor care au scăpat au fost lăsați să-și vadă copiii, iar elevii răniți au fost preluați pentru a li se acorda îngrijiri medicale în apropiere, în sala Helmut List, ulterior fiind transferați la spital. Pentru părinții victimelor atacului a fost creat un centru de urgență, unde o echipă de criză le-a acordat sprijinul necesar într-o astfel de situație.

„Un act nebunesc care a provocat o suferință de neimaginat”

Orașul Graz are în jur de 300.000 de locuitori și este capitala provinciei Styria din sudul Austriei. Guvernatorul provinciei, Mario Kunasek (FPÖ), a declarant că ceea ce s-a întâmplat este de neînțeles. „Ca guvernator al Stiriei și ca tată, sunt profund îndurerat de acest act nebunesc, care a provocat atâta rău și o suferință de neimaginat. Gândurile mele se îndreaptă către victimele nevinovate, familiile și profesorii lor”, a spus el.

Un român stabilit în Graz a declarat pentru digi24.ro că, din păcate, cartierul în care s-a petrecut tragedia este unul în care, în ultimii ani, mereu s-a întâmplat câte ceva. ”Acum câteva luni au aruncat în aer o bancă. Graz a fost un oraș liniștit, dar nu mai este”, a mai spus românul.

Autoritățile investighează dacă atacul armat a fost premeditat

Austria are una dintre cele mai bine înarmate populații civile din Europa, cu aproximativ 30 de arme de foc la fiecare 100 de persoane, potrivit studiului independent Small Arms Survey. Armele automate, precum mitralierele și pistoalele cu pompă sunt interzise. În schimb, revolverele, pistoalele și armele semiautomate pot fi deținute doar cu o autorizație oficială. Puștile și armele de vânătoare sunt permise dacă posesorul deține un permis de armă, un permis de vânătoare valabil sau este membru al unui club tradițional de tir. Autoritățile investighează dacă atacul a fost premeditat, dacă existau avertismente anterioare sau semnale de alarmă legate de starea psihică a atacatorului.

Europa este șocată de tragedia din Austria

Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, s-a declarant șocată de evenimentul din Graz. „Fiecare copil ar trebui să se simtă în siguranță la școală și să poată învăța fără frică și violență. Gândurile mele sunt alături de victime, familiile lor și poporul austriac în acest moment întunecat”, a declarat Kallas, potrivit Europa Libera Romania.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că gândurile sale sunt acum la victime, familiile și prietenii lor: „Școlile sunt simboluri ale tinereții, speranței și viitorului. Este greu de suportat când școlile devin locuri de moarte și violență”, a spus von der Leyen, într-o postare pe X.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa