Medic infecționist de la Balș: Vitamina C nu previne și nu tratează coronavirusul!

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
vitamina C nu tratează coronavirusul
Mesajele de tip fake news conțin titluri alarmiste, greșeli gramaticale și soluții simpliste la probleme grave.

Odată cu declararea pandemiei de coronavirus și a creșterii alarmante a numărului de bolnavi, în spațiul public apar o serie de mesaje false, care induc în eroare populația. Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat o campanie anti fake news, prin care atenționează asupra pericolului informațiilor false despre coronavirus.

Unul dintre mesajele distribuit intens pe rețelele de socializare și diverse aplicații spune că banala vitamină C poate preveni și vindeca infecția cu noul virus. Multă lume a luat cu asalt farmaciile pentru a-și face stocuri de medicamente, iar vitamina C a fost printre cele mai căutate produse.

”Imunitatea bună nu se obține peste noapte”

Într-un interviu acordat Radio România Actualități, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul ”Matei Balș”, spune că tratarea sau prevenirea coronavirusului cu Vitamina C este un mit care trebuie demontat.

”O alimentație sănătoasă ne ajută să avem un echilibru mai bun al organismului. Asta înseamnă că avem o imunitate mai bună, lucru care nu se face peste noapte. Sigur că o persoană care are o alimentație sănătoasă va rezista mai bine în fața  bolilor infecțioase. Concret, legat de noul coronavirus, categoric că nu e o legătură directă. E adevărat că nu există un tratament dovedit în acest moment. Și atunci, mi-aș pune problema așa: vitamina C este în regulă pentru organism, dar știți foarte bine că putem s-o obținem dacă mâncăm fructe. Nu-i nicio problemă să iau vitamina C din alimentație, eventual să iau un supliment de vitamina C, n-are nicio legătură cu tratarea țintită a gripei, pentru că și la gripă era aceeași discuție. Nu există un tratament care să meargă direct, să putem spune: am luat vitamina C și am scăpat de coronavirus.  Acesta este un mit care trebuie demontat!”, spune medicul.

Mesajele cu exprimări alarmiste indică un fake news

În campania anti fake news a Departamentului pentru Situații de Urgență, oamenii sunt atenționați să nu creadă tot ceea ce văd pe facebook sau primesc pe WhatsApp.

Elementele care indică faptul că sunteți în fața unei informații false sunt, în principal, următoarele:
  • exprimări alarmiste
  • tratamente natursiste
  • medicamente care tratează sau previn coronavirusul
  • greșeli gramaticale
  • îndemnul de a distribui informația
„Informează-te doar din surse oficiale. Comunicarea de informații false se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, se arată în mesajul Guvernului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa