Pandemia de coronavirus a scos în față o problemă reală și gravă a sociețății, nu doar românești, ci la nivel global. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și a ONU violența domestică a crescut la cote alaramante. Doar în Europa s-a înregistrat o majorare cu 60% a numărului de apeluri la liniile de urgență cu raportări de cazuri de violență.
În acest context, pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice a fost lansată a fost lansată aplicația Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute astfel de cazuri.
Aplicația a fost dezvoltată inițial de către Fundația Vodafone Grup și ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.
Une găsesc aplicația pentru raportarea violenței domestice?
Bright Sky Ro este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.
Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată.
Aplicația oferă informații și sfaturi utile legate de consimțământul în relațiile sexuale și de hărțuire, prezentând și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.
Cum folosesc aplicația Bright Sky dacă sunt victima violenței domestice?
Aplicația oferă și o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. În plus, meniul aplicației permite accesul utilizatorilor la informații despre cauzele și consecințele abuzului, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.
Victima violenței domestice nu trebuie să se teamă că abuzatorul i-ar putea controla telefonul și ar putea găsi aplicația pentru că aceasta se poate masca sub forma unei alteia inofensive. De asemenea, are și un buton prin care poate fi apelat numărul de urgență 112.
Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare și educare pentru că descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic.
Necesitatea unui astfel de proiect vine în contextul în care peste 80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecție. Instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.
Victima violenței domestice. Aplicația a fost dezvoltată în parteneriat cu Poliția și societatea civilă
După lansarea inițială din Marea Britanie în 2018, Fundația Vodafone Grup a avut inițiativa introducerii aplicației Bright Sky în toate țările în care există reprezentanțe Vodafone. În prezent, România este a patra țară în care este disponibilă, după Marea Britanie, Irlanda și Cehia.
Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a oferit suportul instituțional referitor la prevederile legale din domeniul violenței de gen, instrumentele de protecție pentru victime, mecanisme de recunoaștere și prevenire, contribuind cu informații și date statistice la înțelegerea fenomenului la nivel național.
Asociația Necuvinte, organizație neguvernamentală specializată în prevenirea și combaterea violenței de gen din România, a contribuit, printre altele, la elaborarea chestionarului de evaluare a siguranței într-o relație și combaterea miturilor asupra formelor de violență domestică și/sau sexuală.
Asociația Code for Romania a întocmit baza de date cu serviciile de asistență disponibile la nivel național pentru victimele violenței de gen și a contribuit la prezentarea măsurilor care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.
Dacă acest articol despre aplicația destinată celor care pot fi victime ale violenței domestice ți s-a părut util îți recomandăm să mai citeși și:
- Ordinul de protecție provizoriu pentru abuzuri poate fi dat de polițist. Care sunt demersurile
- Abuzul emoţional este o formă de violență domestică. Formele subtile sub care se manifestă
- Povestea Alinei, asistenta abuzată acasă, care învață femeile să se protejeze de soții violenți
- Nu-l pot ierta pe tata nici după moartea sa! Viața alături de un părinte alcoolic
- Violența împotriva femeilor nu se oprește în izolare. Cere ajutor dacă ești victimă!