Vaccinul anti-COVID pentru copiii între 12 și 15 ani se face de azi și în România. Ce trebuie să știi despre el

Vaccinul anti-COVID pentru copiii de 12-15 ani este disponibil de azi în România. Află tot ce trebuie să știi despre el.

Cristina Călin, redactor
scris pe
Vaccinul anti-COVID pentru copii
Vaccinul anti-COVID pentru copii poate fi făcut doar cu acordul părintelui sau tutorelui legal.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID produs de BioNTech Pfizer, pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Platforma RoVaccinare a fost modificată astfel încât începând cu data de 2 iunie 2021 să poată fi programați și cei mici.

Părinții care doresc să își vaccineze copiii anti-COVID 19 au la dispoziție momentan doar serul produs de Pfizer BioNTech, însă mai sunt în curs de aprobare cele de la Moderna și de la Johnson & Johnson. Studiile lor clinice sunt încă în derulare și este posibil să fie disponibile din toamna anului 2021. Tot atunci se vor termina și testele făcute de Pfizer BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani, iar la sfârșitul anului cele realizate de Moderna pentru copiii mai mari de 6 luni.

Vaccinul Pfizer BioNTech, singurul disponibil pentru categoria de vârstă 12-15 ani

Cererea de autorizare depusă de Pfizer și partenerul său german, BioNTech, vine după finalizarea studiului clinic prin care s-a urmărit eficacitatea vaccinului lor la grupa de vârstă 12-15 ani. La studiu au participat 2.260 de copii și adolescenți. Pe parcursul studiului s-au raportat 18 cazuri de COVID-19 în rândul lor, toate în grupul placebo, ceea ce a dus la concluzia că vaccinul a avut o eficacitate de 100% în prevenirea îmbolnăvirii, potrivit SmartLiving.ro

La o lună de la imunizarea cu serul Pfizer, copiii și adolescenții din studiu au avut un răspuns imun „robust”. Titrul lor de anticorpi a fost de aproape două ori mai mare decât al tinerilor din grupa de vârstă 16-25 de ani analizată în studiul clinic anterior. Datele prezentate de Pfizer nu au fost evaluate încă de experți independenți și nici publicate într-o revistă științifică. 

Dacă serul de la Pfizer/BioNTech va avea această eficiență de 100% și în viața reală urmează să aflăm din studiile care vor demara după ce această grupă de vârstă va fi inclusă în campaniile de vaccinare anti-COVID. Pentru categoria la care se administrează acum (16 ani și peste), acest vaccin are o eficiență ceva mai mică în populația reală față de eficacitatea de 95% prezentată inițial de producătorii săi. 

Un studiu publicat pe 29 martie de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) arată că eficiența în lumea reală a vaccinurilor de la Pfizer și de la Moderna este de 90% la două săptămâni de la rapel. Analizele efectuate în paralel de Israel au arătat că două doze de vaccin Pfizer au o eficiență de 94% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 la toate categoriile de vârstă pentru care a fost aprobat, informează Reuters.

Cu ce cantitate de vaccin vor fi imunizați copiii?

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani se va folosi aceeași cantitate –30 micrograme de ser—ca în cazul adulților, administrate la 3 săptămâni distanță. Este posibil ca atunci când se vor putea vaccina și cei mai mici de 12 ani să fie recomandate alte cantități.

În cazul serului de la Moderna au fost făcute teste pe 6.750 de copii în Statele Unite ale Americii și în Canada. Doza standard pentru adulți este de 100 micrograme administrate la 4 săptămâni distanță. Pentru copiii între 2 și 11 ani se fac teste atât pentru 50, cât și pentru 100 de micrograme, iar pentru cei mai mici de 11 ani pentru 25, 50 sau 100 de micrograme.

Unde pot să fac vaccinul anti-COVID copilului meu?

„Platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților. Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal”, spun reprezentanții RoVaccinare. Copiii vor putea fi programați în platformă prin contul părinților. 

Astfel, dacă vrei să îți vaccinezi copilul care are vârsta între 12 și 16 ani anti-COVID, trebuie să intri în contul tău și să îl programezi.

Se pot vaccina și copiii care au fost imunizați de curând pentru altă boală?

Există situații în care copiilor li s-a administrat un alt vaccin în această perioadă și mulți părinți se întreabă dacă pot să facă și imunizarea anti-COVID.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat inițial să fie o distanță de timp de aproximativ 3-4 săptămâni intre vaccinări, apoi au revenit și au spus că nu este nevoie de această măsură de precauție.

„Experiența pe care am avut-o cu alte vaccinuri ne arată că modul în care se produce răspunsului imun și efectele adverse după inocularea serului sunt aceleași indiferent dacă se fac unul sau mai multe vaccinuri simultan”, precizează CDC.

Academia Americană de Pediatrie a explicat că nu este cazul ca adolescenții și copiii să piardă vaccinuri din schema obligatorie de vaccinare. Toate imunizările pot fi făcute în aceeași zi, dar în alte părți ale corpului.

Ce efecte adverse s-au constatat la imunizarea copiilor contra COVID-19?

La testele realizate cu vaccinul Pfizer BioNTech pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani s-a constatat că aceștia sunt mai predispuși la episoade de febră comparativ cu adulții cărora li s-a administrat acest ser. De asemenea, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a mai raportat ca efecte adverse în timpul studiilor clinice la copii și adolescenți stări de oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare.

La locul injectării au apărut dureri care s-au manifestat mai puternic după cea de-a doua doză. Raportul FDA arată că în cazul copiilor și adolescenților răspunsul imun al organismului a fost mult mai puternic decât la adulți și de aceea să aibă și efecte adverse mai intense.

Se poate vaccina un copil cu alergii?

Copiii care în trecut au avut reacții alergice la unul dintre componentele vaccinului nu trebuie să se imunizeze. Lista de ingrediente a serului Pfizer BioNTech o poți găsi aici. Oricum, înainte de a merge la vaccinare este indicat să discuți cu medicul pediatru.

Dacă copilul tău are alergii severe la alte substanțe decât cele din vaccinul anti-COVID și hotărăști să fie imunizat atunci trebuie să rămâi după administrarea serului o perioadă mai lungă de timp sub observația medicilor.

Ce medicamente îi pot da copilului pentru a ameliora efectele adverse ale vaccinului anti-COVID?

Nu este recomandat să îi administrezi copilului tău anti-inflamatoare, analgezice (împotriva durerilor) sau antipiretice (pentru scăderea febrei) înainte de imunizare. De asemenea, nu este bine să îi dai nici imediat după vaccinare pentru a preîntâmpina efectele adverse. Studiile arată că eficacitatea vaccinului este scăzută de aceste medicamente.

Alte vaccinuri ar putea fi disponibile pentru copii și adolescenți

Pfizer nu este singura companie care testează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID la copii și adolescenți. Moderna, la rândul său, are în derulare din decembrie 2020 un studiu clinic pe adolescenți din categoria de vârstă 12-17 ani, vaccinul fiind autorizat deocamdată doar pentru adulții peste 18 ani. Luna aceasta, a demarat încă un studiu care vizează copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani. Și Pfizer/BioNTech testează acum vaccinul lor pe această categorie de vârstă.

Universitatea Oxford a oprit testarea vaccinului său pe copii și adolescenți, informează Wall Street Journal. Reprezentanții săi au motivat că aşteaptă noi informaţii referitoare la posibila legătură dintre vaccinul lor şi cazurile de tromboză raportate în mai multe ţări europene. La jumătatea lunii februarie, Universitatea Oxford, în parteneriat cu AstraZeneca, demarase un studiu clinic pe 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Pentru copiii mai mici de 12 ani, aprobarea vaccinurilor nu este așteptată mai devreme de 2022. Dr. Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite, a anunțat că este posibil ca imunizarea copiilor sub 12 ani să înceapă în SUA din primul trimestru al anului 2022, informează CNBC. Până atunci, cercetătorii vor aduna suficiente date despre vaccinuri, a spus Fauci. Oficialii europeni nu au făcut deocamdată niciun anunț pe acest subiect.

A mai fost folosit vreodată acest tip de vaccin la copii? Cum funcționeazã?

Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ceva tehnologie ARNm – „m” înseamnă messenger. În timp ce un vaccin tradițional folosește virus atenuat sau inactivat pentru a declanșa un răspuns imun în corpul nostru, vaccinurile ARNm conțin un set de instrucțiuni pentru a ne învăța celulele cum să producă o proteină care va declanșa un răspuns imun și va produce anticorpi împotriva virusului.

Deși tehnologia ARNm a fost studiată de aproximativ 15 ani, aceasta este prima dată când este utilizată într-un vaccin. În prezent se desfășoară studii care să ajute la folosirea ei pentru a trata cancerul, distrofia musculară și alte boli.

Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație privind Vaccinurile de la Spitalul de Copii din Philadelphia și membru al grupului consultativ pentru vaccinul anti-COVID al Food and Drug Administration, menționează că, în timp ce vaccinurile ARNm sunt noi, acest tip de molecule apar în mod natural în corpul uman.

„Fiecare copil are aproximativ 200.000 de celule ARN messenger în corpul lui. Fiecare celulă din corpul nostru are aceste molecule care produc proteine ​​și enzime, astfel încât să putem trăi în continuare. Deși tehnologia este nouă pentru un vaccin, nu este ceva nou pentru nou. Înțeleg anxietatea, dar nu este diferit decât atunci când produceți insulină, hemoglobină sau albumină sau oricare dintre celelalte proteine ​​pe care le produce corpul dumneavoastră”.

Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație privind Vaccinurile de la Spitalul de Copii din Philadelphia și membru al grupului consultativ pentru vaccinul anti-COVID al Food and Drug Administration

Când copilul tău este imunizat cu Pfizer, serul conține molecula messenger, care este ”ambalată” într-un balon uleios cu ajutorul căruia fuzionează cu o celulă. Celula folosește apoi molecula de ARNm ca pe un set de instrucțiuni pentru a produce „proteina spike”, care iese din suprafața celulei. 

Sistemul imunitar al unui copil recunoaște rapid că proteina spike este un invadator străin și începe să o atace. Vaccinul instruiește sistemul imunitar să recunoască și să atace această proteină. Dacă copilul tău intră vreodată în contact cu coronavirusul, sistemul lui imunitar știe cum să se protejeze. 

Ce știm despre efectele pe termen lung ale vaccinurilor ARNm asupra copiilor?

Oamenii de știință au colectat date cu privire la vaccinul anti-COVID pe o perioadă de aproximativ șase luni. Având în vedere că molecula de ARNm a vaccinului imită un proces uman natural, experții spun că sunt încrezători că vaccinurile sunt sigure pentru organismele în creștere cum sunt cele ale copiilor.

Dr. Kristin Oliver, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul Mount Sinai din New York, a spus că, deși nu au existat cercetări pe termen lung cu privire la existența efectelor secundare de durată ale vaccinului, „nici nu ne așteptăm la vreunul.” Ea a spus că părinții și-au exprimat îngrijorări specifice cu privire la faptul dacă vaccinul ar putea afecta pubertatea sau fertilitatea, dar nu există o explicație plauzibilă din punct de vedere biologic pentru care vaccinul ar avea vreun efect negativ în acest sens.

Ea  a mai precizat că în cazul vaccinurilor ARNm molecula este distrusă de celule odată ce își îndeplinește misiunea, deci nu rămâne în corp. „Aceasta este una dintre cele mai bune tehnologii”, a spus dr. Ibukun C. Kalu, profesor de pediatrie la Universitatea Duke. „Nu există nicio modalitate de a putea fi stocat în ADN sau de a declanșa o cascadă de efecte pe termen lung care să aibă impact asupra organelor de reproducere ale unui copil”.

O altă îngrijorare comună în rândul părinților este legată de efectul vaccinului anti-COVID asupra dezvoltării creierului. Dr. Offit a menționat că organismul are o barieră hematoencefalică care împiedică pătrunderea majorității proteinelor în creier. „Creierul tău este protejat imunologic”, a spus el.

Având în vedere riscul redus de COVID pentru copii, de ce să nu aștepți mai multe date pentru a-i imuniza?

În timp ce copiii sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boli severe de la COVID-19, ei sunt încă în pericol. Aproape patru milioane de copii din Statele Unite au fost testați pozitiv cu coronavirus de la începutul pandemiei, potrivit Academiei Americane de Pediatrie , și peste 300 au murit. Iarna trecută, medicii au raportat un număr tot mai mare de pacienți cu sindrom inflamator multisistem la copii sau MIS-C, o afecțiune legată de COVID care poate afecta mai multe organe, inclusiv inima.

În România, copiii reprezintă aproximativ 6% din totalul celor infectați cu noul coronavirus. Numărul total de cazuri înregistrate la grupa de vârstă 0-19 ani este de aproximativ 65.000 de la începutul pandemiei de coronavirus, dintr-un total de peste un milion de cazuri. 

Copiii care au nevoie de spitalizare sunt mult mai puțini decât adulții, iar decesele sunt rare la ei. În România, de la începutul pandemiei, 7 copii au decedat din cauza infecției COVID-19, potrivit datelor INSP. Sindromul inflamator multisistemic, o complicație la distanță (4-8 săptămâni de la infectare) a bolii COVID-19, are o incidență scăzută și se tratează eficient în majoritatea situațiilor – 1,7% dintre cazurile raportate s-au dovedit fatale, potrivit acestui studiu publicat în revista The Lancet.

 „Copiii sunt o populație importantă, iar vaccinarea lor împotriva COVID-19 o văd ca pe o măsură necesară  și recomandată, dar nu obligatorie, categoric. Știm că infecția COVID-19 se manifestă mai ușor la copii, dar pot să existe și la ei complicații. Chiar dacă a fost demonstrat că, în mare parte, ei nu fac forme grave de boală, pot să existe și excepții. Noi nu putem să ne permitem să acceptăm apariția acestor situații mai dificile”.

Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. 

Cum obțin Certificatul Verde pentru copilul meu care s-a vaccinat împotriva coronavirusului?

Dacă copilul tău a fost vaccinat cu ambele doze ale vaccinului anti-COVID certificatul verde pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/. Pentru minorii sub 14 ani este nevoie de acordul părinților.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Câți copii s-au vaccinat anti-COVID până acum în România?

Până în acest moment, doar adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani s-au putut vaccina în România.

În total, 54.323 de tineri din categoria de vârstă 16-18 ani s-au vaccinat cu schema completă (două doze), iar 44.435 cu prima doză, arată datele prezentate zilele trecute de reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În categoria de vârsta 16-18 ani mai intră alți 720.919 tineri care nu s-au vaccinat până în acest moment, potrivit datelor prezentate de autorități.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa