Vaccinarea antigripală în 2023. „Copiii până în 8 ani, aflați la prima vaccinare, primesc două doze”

De anul acesta, vaccinurile antigripale pot fi achiziționate de la farmacie pe baza unei prescripții de la medicul de familie. Și tot de anul acesta, copiii de la 6 luni la 18 ani beneficiază de vaccin antigripal gratuit (nu doar până la 5 ani, cum era până acum).

Laura Udrea, redactor
scris pe
De anul acesta, ne vom cumpăra singuri de la farmacie vaccinurile antigripale în baza unei prescripții de la medicul de familie. Gravidele și copiii între 6 luni și 5 ani primesc vaccinul gratuit. FOTO: Shutterstock

Vaccinarea antigripală în 2023-2024 vine cu multe noutăți. Cei care doresc să se vaccineze antigripal anul acesta își vor lua singuri vaccinul de la farmacie pe baza unei prescripții electronice eliberate de medicul de familie. Vârsta până la care copiii pot primi gratis acest vaccin s-a extins până la 18 ani. În privința copiilor, medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, atrage atenția părinților că micuții între 6 luni și 8 ani împliniți, cărora li se administrează vaccinul antigripal pentru prima oară, ar trebui să primească două doze de vaccin la distanță de cel puțin 4 săptămâni.

Vaccinarea antigripală în 2023 aduce o mulțime de schimbări. Până acum, orice copil care avea între 6 luni și 5 ani sau care avea o boală cronică în afara acestei vârste putea să beneficieze de vaccinul antigripal în limita dozelor primite de la Direcția de Sănătate Publică și achitate de către Ministerul Sănătății. De anul acesta, accesibilitatea este generală pentru copii. Până la 18 ani, aceștia beneficiază gratis de vaccinul antigripal. Ca să intre în posesia lui, părinții trebuie să obțină o rețetă de la medicul de familie sau de la orice alt medic care se află în contract cu o casă de asigurări de sănătate.

Copiii și vaccinul antigripal

Pentru copiii de la 6 luni la 18 ani, vaccinul antigripal este compensat 100%. El poate fi procurat din farmacii cu rețetă de la medicul de familie. Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, medicul de familie Gindrovel Dumitra, atrage atenția părinților că micuții între 6 luni și 8 ani împliniți, cărora li se administrează vaccinul antigripal pentru prima oară, ar trebui să primească două doze de vaccin la distanță de cel puțin 4 săptămâni.

„Aceasta pentru că este nevoie de o maturare a sistemului imun pentru a oferi protecție împotriva gripei, iar aceste două doze îi sunt necesare”, spune medicul. La copii, vaccinarea antigripală oferă protecție și copilului, dar și comunității, mai spune medicul. Asta pentru că, spre deosebire de adulți, un copil este contagios o perioadă mai lungă.

Spre exemplu, dacă adultul este contagios timp de 7 zile, 1 săptămână în general, copilul poate să fie contagios până la 14 zile. Prin vaccinare, copilul se protejează și pe el, dar și comunitatea. Reîntoarcerea la școală este mai rapidă, formele pe care le dezvoltă sunt mult mai ușoare.

Gindrovel Dumitra, medic de familie

Vaccinul gripal inactivat, cel care este în seringă și se administrează injectabil, este recomandat copiilor care au împlinit vârsta de 6 luni și femeilor însărcinate. Vaccinul antigripal intranazal este recomandat copiilor care au împlinit vârsta de 2 ani. Indiferent de forma de administrare, copiii aflați la prima imunizare antigripală vor face două doze.

Gravidele și vaccinul antigripal

În cazul gravidelor, vaccinul antigripal oferă protecție atât femeii, cât și fătului în primele luni de viață. Sarcina schimbă modul în care organismul răspunde la orice fel de infecții. „Persoanele însărcinate au o hiper-reacție care determină o reacție exagerată din partea organismului și care poate duce, în final, la apariția unor forme severe de insuficiență respiratorie”, spune Gindrovel Dumitra. Vaccinul antigripal pentru femeile însărcinate este sigur în orice stadiu se află sarcina, din primele câteva săptămâni până la naștere.

Cum păstrăm vaccinul cumpărat și cine îl poate administra

După ce am intrat în posesia vaccinului la farmacie, trebuie să ne deplasăm la medicul de familie sau la un medic care are competență de vaccinologie, spune Gindrovel Dumitra. „Nu trebuie să mergem la o asistentă, la o vecină sau la altcineva să ni-l administreze, ci trebuie mers la un medic care are contract cu Direcția de Sănătate Publică pentru ca vaccinarea să poate fi înregistrată în registrul electronic național de vaccinare. Este foarte important acest aspect. Este unul dintre mecanismele prin care cunoaștem acoperirea vaccinală și, în caz de epidemie, putem redirecționa mecanismele de intervenție”, ne sfătuiește medicul.

Vaccinul ar trebuie să fie ne administrat în aceeași zi după ce l-am cumpărat. El trebuie transportat într-o geantă izotermă, alături de o baterie cu gheață. „Dacă durează mai mult de când ridicăm vaccinul din farmacie până ajungem să ne fie administrat – dar eu nu recomand acest lucru! – este bine să ținem vaccinul în frigider, la o temperatură între 2 și 8 grade Celsius, undeva în mijlocul frigiderului, nu neapărat pe ușă”, spune medicul de familie.

Ne putem vaccina în farmacii?

Conform protocolului emis de Ministerul Sănătății, vaccinurile antigripale pot fi administrate la medicul de familie, la pediatru, epidemiolog sau la un medic de boli infecțioase precum și la medicii de altă specialitate cu competență de vaccinologie. „Pentru cei care primesc vaccinul compensat, este recomandată vaccinarea la medicul de familie dintr-un motiv foarte simplu: numărul de farmacii care au posibilitatea acum de a vaccina este, totuși, foarte redus. Ori aici vorbim despre o acțiune care trebuie aplicată într-o lună, două, pe o foarte mare grupă populațională”, precizează medicul.

Care sunt grupele de risc care beneficiază de vaccin antigripal gratuit

Femeile gravide și copiii cu vârste între 5 luni și 18 ani beneficiază de vaccinuri antigripale gratuite. La fel și persoanele trecute de 65 de ani. Adulții cu vârste între 45 și 65 de ani care nu suferă de boli cronice vor beneficia de o compensare de 50%.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, grupele de risc sunt:

  • copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani;
  • femeile gravide;
  • persoanele peste 65 de ani, indiferent dacă au sau nu boli cronice;
  • pacienții cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 65 de ani cu boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, HIV/SIDA, pacienții care fac terapie cu imunosupresoare, cu transplant, cu imunosupresie congenitală;
  • personalul medical;
  • personalul de îngrijire.

Vaccinarea antigripală poate preveni îmbolnăvirile cu spitalizări

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă vaccinarea antigripală pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru persoanele aflate în grupele de risc. Mai ales în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant în țările UE/SEE în această toamnă. „Este important ca grupurile prioritare să fie vaccinate împotriva COVID-19 și a gripei. Accentul ar trebui pus pe vaccinarea persoanelor în vârstă, a celor cu sistem imunitar slăbit și afecțiuni subiacente, indiferent de vârstă, dar și a celor însărcinate”, se arată în declarația directorului ECDC cu privire la starea actuală a gripei, a virusurilor respiratorii și a COVID-19 în acest an.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre gripă și vaccinare 2023-2024, ai putea găsi interesante și următoarele informații:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa