Variante pentru începerea școlii: bani pentru elevii care vor să se vaccineze, testare periodică

Cristina Călin, redactor
scris pe
vaccinare în școală
Guvernul i-a în considerare acordarea de stimulente financiare pentru a crește rata de vaccinare în școală.

Anul școlar 2021-2022 începe în mai puțin de o lună, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru ca orele să se desfășoare în format fizic pentru toți elevii. Se ia în calcul acordarea de stimulente financiare pentru copiii peste 12 ani ai căror părinți acceptă să îi vaccineze, dar și testarea la diferite intervale de timp.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că în interiorul guvernului se caută soluții pentru a încuraja vaccinarea în rândul elevilor. Una dintre ideile vehiculate este acordarea de stimulente financiare, însă oficialul spune că până nu se va lua o decizie legală rămâne doar o propunere.

Copiii fac forme mai ușoare, dar transmit familiei

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune pe de altă parte că ar fi mai eficient ca elevii să fie testați măcar de două ori pe săptămână pentru a putea izola cazurile de pacienți infectați cu COVID-19 din timp.

“Majoritatea copiilor fac forme ușoare sau chiar inaparente. Așa că cea mai bună măsură ar fi ca părinții și persoanele vârstnice din familie, cu care copiii pot intra în contact, să fie vaccinate. Acesta e primul lucru. Și cel de-al doilea, pe care l-a menționat și un antevorbitor în emisiunea dumneavoastră, este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare și mai ales simple, încât să fie posibilă testarea de exemplu de două ori pe săptămână a copiilor, tocmai pentru aceste cazuri care au mai puține simptome și care ar putea să fie detectate în cazul unei astfel de testări rapide.”

Dr. Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS

Guvernul a cumpărat teste, părinții nu își dau acordul să fie folosite

Costurile pentru această operațiune ar fi destul de mari, însă ministrul Cîmpeanu spune că mai scump am plăti, în timp, lipsa educației. În urmă cu câteva zile acesta a numit școala on-line ”un dezastru”.

Testarea nu este doar costisitoare pentru autorități, dar nu este văzută cu ochi buni nici de părinți. În anul școlar 2020-2022 au fost aduse peste 1,5 milioane de teste rapide, dar nu au fost folosite mai mult de 50.000.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea în martie 2020 că testarea slabă din prezent ar avea de fapt legătură și cu testele antigen rapide de la Ministerul Sănătății: „În mod evident, există o problemă cu aceste teste antigen rapide, care, pe de o parte, necesită personal medical pentru administrare, iar personalul medical este deficitar în școlile românești, pe de altă parte sunt considerate a fi invazive de către mare parte dintre părinți, drept urmare nu își dau acordul pentru testarea elevilor chiar dacă prezintă simptome sau sunt contacți ai unor elevi confirmați”

Pentru ca elevii să poată fi testați în școală este nevoie ca părinții să semneze un formular prin care își dau acordul și pot alege între două variante. Copiii pot fi testați doar în prezența unuia dinte părinți sau în lipsa lor.

Copiii peste 12 ani se pot vaccina cu Pfizer BioNTech sau Moderna

În România, copiii peste 12 ani se pot vaccina atât cu Pfizer BioNTech, cât și cu Moderna, începând cu 2 iunie.

„In Romania, exista aproximativ 800.000 de persoane eligibile in categoria de varsta de 12-15 ani. Exista o nevoie reala pentru acces la vaccinare a copiilor mai vulnerabili, si in mod deosebit, a copiilor care au afectiuni cronice care ii predispun la un risc crescut de forme grave de imbolnavire COVID-19, cum ar fi afectiunile neuro-psihiatrice, sindromul Down, copiii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli cronice renale si obezitate, precum si a copiilor institutionalizati”

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din Romania.

Unde pot să fac vaccinul anti-COVID copilului meu?

„Platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților. Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal”, spun reprezentanții RoVaccinare. Copiii vor putea fi programați în platformă prin contul părinților. 

Astfel, dacă vrei să îți vaccinezi copilul care are vârsta între 12 și 16 ani anti-COVID, trebuie să intri în contul tău și să îl programezi.

CITEȘTE ȘI: Cu sau fără vaccinuri? Scrisoare către mamele care nu știu ce să aleagă pentru copiii lor

Ce efecte adverse s-au constatat la imunizarea copiilor contra COVID-19?

La testele realizate cu vaccinul Pfizer BioNTech pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani s-a constatat că aceștia sunt mai predispuși la episoade de febră comparativ cu adulții cărora li s-a administrat acest ser. De asemenea, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a mai raportat ca efecte adverse în timpul studiilor clinice la copii și adolescenți stări de oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare.

CITEȘTE ȘI: Nu mi-e frică de testarea copilului pentru COVID-19 în școală. Mi-e teamă de oamenii iresponsabili!

La locul injectării au apărut dureri care s-au manifestat mai puternic după cea de-a doua doză. Raportul FDA arată că în cazul copiilor și adolescenților răspunsul imun al organismului a fost mult mai puternic decât la adulți și de aceea să aibă și efecte adverse mai intense.

A mai fost folosit vreodată acest tip de vaccin la copii? Cum funcționeazã?

Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ceva tehnologie ARNm – „m” înseamnă messenger. În timp ce un vaccin tradițional folosește virus atenuat sau inactivat pentru a declanșa un răspuns imun în corpul nostru, vaccinurile ARNm conțin un set de instrucțiuni pentru a ne învăța celulele cum să producă o proteină care va declanșa un răspuns imun și va produce anticorpi împotriva virusului.

Deși tehnologia ARNm a fost studiată de aproximativ 15 ani, aceasta este prima dată când este utilizată într-un vaccin. În prezent se desfășoară studii care să ajute la folosirea ei pentru a trata cancerul, distrofia musculară și alte boli.

CITEȘTE ȘI: Sindromul de stres Covid. Cât este de periculos și cum îl putem combate

Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație privind Vaccinurile de la Spitalul de Copii din Philadelphia și membru al grupului consultativ pentru vaccinul anti-COVID al Food and Drug Administration, menționează că, în timp ce vaccinurile ARNm sunt noi, acest tip de molecule apar în mod natural în corpul uman.

„Fiecare copil are aproximativ 200.000 de celule ARN messenger în corpul lui. Fiecare celulă din corpul nostru are aceste molecule care produc proteine ​​și enzime, astfel încât să putem trăi în continuare. Deși tehnologia este nouă pentru un vaccin, nu este ceva nou pentru nou. Înțeleg anxietatea, dar nu este diferit decât atunci când produceți insulină, hemoglobină sau albumină sau oricare dintre celelalte proteine ​​pe care le produce corpul dumneavoastră”.

Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație privind Vaccinurile de la Spitalul de Copii din Philadelphia și membru al grupului consultativ pentru vaccinul anti-COVID al Food and Drug Administration

Când copilul tău este imunizat cu Pfizer, serul conține molecula messenger, care este ”ambalată” într-un balon uleios cu ajutorul căruia fuzionează cu o celulă. Celula folosește apoi molecula de ARNm ca pe un set de instrucțiuni pentru a produce „proteina spike”, care iese din suprafața celulei. 

CITEȘTE ȘI: Vaccinuri împotriva COVID-19 în mai puțin de un an? Cum a fost posibil recordul și cât de sigur e vaccinul

Sistemul imunitar al unui copil recunoaște rapid că proteina spike este un invadator străin și începe să o atace. Vaccinul instruiește sistemul imunitar să recunoască și să atace această proteină. Dacă copilul tău intră vreodată în contact cu coronavirusul, sistemul lui imunitar știe cum să se protejeze. 

Ce știm despre efectele pe termen lung ale vaccinurilor ARNm asupra copiilor?

Oamenii de știință au colectat date cu privire la vaccinul anti-COVID pe o perioadă de aproximativ șase luni. Având în vedere că molecula de ARNm a vaccinului imită un proces uman natural, experții spun că sunt încrezători că vaccinurile sunt sigure pentru organismele în creștere cum sunt cele ale copiilor.

Dr. Kristin Oliver, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul Mount Sinai din New York, a spus că, deși nu au existat cercetări pe termen lung cu privire la existența efectelor secundare de durată ale vaccinului, „nici nu ne așteptăm la vreunul.” Ea a spus că părinții și-au exprimat îngrijorări specifice cu privire la faptul dacă vaccinul ar putea afecta pubertatea sau fertilitatea, dar nu există o explicație plauzibilă din punct de vedere biologic pentru care vaccinul ar avea vreun efect negativ în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Tehnologia ARN mesager ar putea schimba lumea. Este testată în cancere și boli infecțioase

Ea  a mai precizat că în cazul vaccinurilor ARNm molecula este distrusă de celule odată ce își îndeplinește misiunea, deci nu rămâne în corp. „Aceasta este una dintre cele mai bune tehnologii”, a spus dr. Ibukun C. Kalu, profesor de pediatrie la Universitatea Duke. „Nu există nicio modalitate de a putea fi stocat în ADN sau de a declanșa o cascadă de efecte pe termen lung care să aibă impact asupra organelor de reproducere ale unui copil”.

O altă îngrijorare comună în rândul părinților este legată de efectul vaccinului anti-COVID asupra dezvoltării creierului. Dr. Offit a menționat că organismul are o barieră hematoencefalică care împiedică pătrunderea majorității proteinelor în creier. „Creierul tău este protejat imunologic”, a spus el.

Având în vedere riscul redus de COVID pentru copii, de ce să nu aștepți mai multe date pentru a-i imuniza?

În timp ce copiii sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boli severe de la COVID-19, ei sunt încă în pericol. Aproape patru milioane de copii din Statele Unite au fost testați pozitiv cu coronavirus de la începutul pandemiei, potrivit Academiei Americane de Pediatrie , și peste 300 au murit. Iarna trecută, medicii au raportat un număr tot mai mare de pacienți cu sindrom inflamator multisistem la copii sau MIS-C, o afecțiune legată de COVID care poate afecta mai multe organe, inclusiv inima.

CITEȘTE ȘI: Boala Kawasaki și COVID-19. Medicii au găsit legătura dintre ele

În România, copiii reprezintă aproximativ 6% din totalul celor infectați cu noul coronavirus. Numărul total de cazuri înregistrate la grupa de vârstă 0-19 ani este de aproximativ 65.000 de la începutul pandemiei de coronavirus, dintr-un total de peste un milion de cazuri. 

Copiii care au nevoie de spitalizare sunt mult mai puțini decât adulții, iar decesele sunt rare la ei. În România, de la începutul pandemiei, 7 copii au decedat din cauza infecției COVID-19, potrivit datelor INSP. Sindromul inflamator multisistemic, o complicație la distanță (4-8 săptămâni de la infectare) a bolii COVID-19, are o incidență scăzută și se tratează eficient în majoritatea situațiilor – 1,7% dintre cazurile raportate s-au dovedit fatale, potrivit acestui studiu publicat în revista The Lancet.

 „Copiii sunt o populație importantă, iar vaccinarea lor împotriva COVID-19 o văd ca pe o măsură necesară  și recomandată, dar nu obligatorie, categoric. Știm că infecția COVID-19 se manifestă mai ușor la copii, dar pot să existe și la ei complicații. Chiar dacă a fost demonstrat că, în mare parte, ei nu fac forme grave de boală, pot să existe și excepții. Noi nu putem să ne permitem să acceptăm apariția acestor situații mai dificile”.

Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa