Vaccinare gratuită antiHPV. S-a anunțat când începe imunizarea adolescentelor

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
vaccinare gratuită antiHPV

  Programul de vaccinare gratuită antiHPV va demara în luna ianuarie a anului 2020. Ministerul Sănătății a achiziționat 20.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite începând din data de 19 noiembrie 2019 către direcțiile de sănătate publică. Până în 2023 se vor cumpăra în total până la 2.100.00 de doze, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

  De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

  Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

  Vaccinare gratuită antiHPV. Medicii de familie responsabili cu informarea

  “Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

  Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

  Virusul HPV este responsabil pentru cea mai întâlnită infecție a aparatului reproducător ce provoacă o serie de afecțiuni, inclusiv leziuni precanceroase ce pot evolua în cancer.
  La femei, o infecție persistentă cu tipuri HPV oncogene specifice (cel mai adesea tipurile 16 și 18) poate duce la leziuni pre canceroase care, netratate, pot evolua către cancer de  col uterin. Motivul cel mai des întâlnit în cazurile de cancer uterin este infecția cu HPV. De aceea, la nivel mondial a fost descoperit vaccinul anti HPV care efectuat la fetițe cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani poate avea o rată de succes de peste 90% în prevenirea infecției.

  Vaccinul împotriva HPV targetează acele tulpini ale virusului care sunt cel mai adesea responsabile de apariția cancerului cervical și a altor tipuri de cancer. De asemenea protejează și împotriva tulpinilor HPV care cauzează verucile genitale.

  Vaccinul este mai puțin eficient în prevenirea afecțiunilor relaționate virusului HPV în cazul femeilor tinere care au fost deja expuse uneia sau mai multor tulpini HPV. Acest lucru deoarece vaccinul previne HPV înainte ca o persoană să fie expusă acestui virus. Vaccinul nu tratează infecțiile existente cu HPV sau afecțiunile asociate acestor infecții.

  Dacă vrei să afli mai multe despre ce presupune pogramul de vaccinare antiHPV poți să citești și următoarele articole:

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa