„Toate gravidele și mamele care alăptează ar trebui cât mai repede vaccinate anti-COVID”

Cristina Călin, redactor
scris pe
vaccinare anti-covid gravide

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi sfârșit, iar numărul bolnavilor din întreaga lume este pe o pantă ascendentă în ultimele săptămâni. Varianta Delta a virusului s-a dovedit și ea a fi mult mai contagioasă decât precedentele. În acest context, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA le recomandă insistent femeilor însărcinate și care alăptează să se vaccineze împotriva SARS-cov-2.

Recomandarea medicilor americani vine în urma unor studii care arată că posibilele afecte adverse ale vaccinului sunt mult mai mici decât riscurile la care se expun femeile însărcinate sau care alăptează în care se infectează cu COVID-19.

Vaccinul anti-COVI-19 este sigur pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii din pântec

Inițial femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice ale vaccinurilor anti-COVID, pentru că așa este practica în testarea noilor tratamente pentru orice boli. După ce s-a constatat că serul este sigur pentru populația generală se poate testa și pe gravide. CDC a colectat date de la 140.000 de femei vaccinate aflate în perioada de preconcepție sau însărcinate și a ajuns la concluzia că sarcina nu este o contraindicație pentru vaccin.

American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) a ajuns la o concluzie similară. Ei au recomandat ca femeile din sistemul medical care sunt însărcinate să fie vaccinate cu prioritate.

Riscurile vaccinurilor anti-COVID asupra sarcinii

CDC a inclus femeile însărcinate în categoria de risc maxim în cazul înfecției cu COVID-19. ”Femeile gravide riscă să nu poată duce sarcina la bun sfârșit dacă se infectează cu noul coronavirus.”, scrie în recomandare. Potrivit acestuia multe dintre femeile însărcinate au trebuit intubate sau au avut nevoie de spitalizare pentru că au apărut complicații grave. Legat de transmiterea virusului la bebeluși încă nu existe date științifice suficiente, însă se fac în continuare studii.

Femeile însărcinate împotriva COVID-19 nu doar că se protejează pe ele, dar și bebelușul, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology .

Poziția medicilor români legată de vaccinarea anti-COVID în rândul femeilor însărcinate și care alăptează

Societatea Română de Obstretică și Ginecologie recomandă și ea femeilor însărcinate și care alăptează să se vaccineze. Într-un comunicat emis în data de 30 iulie a răspuns mai multor întrebări pe care le pot avea femeile care alăptează, care sunt însărcinate sau care doresc să rămână gravide.

Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?

Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.

La o scară mai largă, aproape 5000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii martie 2021 și aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii mai 2021.

Nu sunt însărcinată, dar aș vrea să am copii mai târziu. Aș putea să mă vaccinez?

DA. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze. Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”. Totodată, și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului.

Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii?

Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate.

Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate și infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat. Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu, pe care îl puteți găsi aici.

Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate. A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie – iulie 2021, nicio persoană însărcinată și vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză și 738 nevaccinate.

Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării și nu au apărut semnale de siguranță la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează. Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reușit să îl detecteze.

Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reușit să-l detecteze la 2 părți pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. Puteți citi acest studiu aici și o explicație suplimentară aici. O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentrații mari. Puteți citi aceste studii aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici. Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Puteți citi despre acest lucru aici. Ar fi de așteptat ca acești anticorpi să ofere copilului o anumită protecție împotriva COVID-19, deși sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

Cum funcționează vaccinurile anti COVID?

Vaccinurile cu ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, nu conțin virusul viu care provoacă COVID-19 și, prin urmare, nu poate da cuiva COVID-19

În plus, vaccinurile ARN mesager nu interacționează cu ADN-ul unei persoane, deoarece ARN mesager nu intră în nucleul celulei. Celulele îl descompun rapid. 

Pe baza funcționării vaccinurilor cu ARN mesager, experții pe care cei de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA i-au consultat, consideră că este puțin probabil să prezinte un risc specific pentru persoanele gravide. 

CITEȘTE ȘI: Naștere în pandemie. ”Am născut în garderoba spitalului, așteptând să-și pună medicii combinezoanele anti Covid”

Cu toate acestea, riscurile efective ale vaccinurilor ARN mesager pentru persoana gravidă și fătul ei sunt necunoscute, deoarece aceste vaccinuri nu au fost studiate la femeile gravide.

Ce trebuie să ia în calcul o gravidă înainte de a se vaccina împotriva COVID 19?

Înainte de a lua decizia de a se vaccina orice femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul de familie care îi cunoaște istoricul medical, dar și cu cel care îi urmărește sarcina.

Considerentele cheie pe care pacientele însărcinate le pot discuta cu furnizorul de servicii medicale includ:

  • Probabilitatea expunerii la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19;
  • Riscuri de COVID-19 pentru ele și riscuri potențiale pentru fătul lor;
  • Ce se știe despre vaccin: cât de bine funcționează pentru a dezvolta protecție în organism, efectele secundare cunoscute ale vaccinului și lipsa datelor în timpul sarcinii;

Femeile însărcinate care decid să se vaccineze trebuie să respecte în continuare liniile directoare actuale pentru a preveni răspândirea COVID-19 după vaccinare. Asta înseamnă:

  • Să poarte mască;
  • Să stea la distanță de ceilalți;
  • Să evite mulțimile;
  • Să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde sau să folosească produse de dezinfectare a mâinilor cu cel puțin 60% alcool;

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa