Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID pentru copiii între 2-5 ani

Cristina Călin, redactor
scris pe
vaccin covid 2-5 ani
Vaccinul anti COVID pentru copiii de 2-5 ani va mai fi testat încă două luni.

Vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani a fost în teste clinice, iar rezultatele obținute de cercetători nu sunt cele la care se așteptau.

Compania Pfizer-BioNTech a anunțat că a testat o variantă de ser cu un dozaj mai mic pentru copiii sub 5 ani, dar că răspunsul imun nu a fost cel sperat. Din această cauză este posibil ca cei mici să nu poată fi imunizați curând împotriva COVID-19. Cercetătorii se vor întoarce în laborator pentru mai multe teste astfel încât să poată găsi soluția potrivită pentru un vaccin eficient și pentru categoria de vârstă 2-5 ani.

Până acum s-au făcut teste pe copiii de la 6 luni la 5 ani cărora li s-a administrat o doză cu un gramaj de 10 ori mai mic decât cel al unui vaccin pentru adulți. Răspunsul imun la copiii până în 2 ani a fost unul bun, însă pentru cei mai mari rezultatele nu au fost convingătoare.

Soluții pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 2 până la 5 ani

Cercetătorii încearcă acum să testeze administrarea vaccinului anti-COVID pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani în 3 doze în loc de două, în loc să mărească doza. Food and Drug Administration (FDA) deja a aprobat această schimbare de plan. Pfizer a depus documentația pentru aprobarea administrării a trei doze de vaccin la toți copiii, indiferent de vârsta acestora.

”Scopul nostru este ca oamenii să înțeleagă cât de importată este cea de-a treia doză pentru protecția împotriva infectării cu COVID-19. În cazul copiilor vorbim de 3 micrograme de ser la fiecare dintre doze.”

Jerica Pitts, purtător de cuvânt Pfizer

Testele pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani vor mai continua încă două luni, timp în care participanții vor primi și doza booster. În cazul în care nici această variantă nu oferă un răspuns imun suficient din partea organismului se va mări fie doza de ser, fie se va schimba intervalul de timp în care va fi administrat vaccinul. Chiar și în această situație, vaccinul protejează împotriva unor forme severe de boală.

Ce se întâmplă în România cu vaccinarea copiilor?

Până în prezent este aprobat vaccinul pentru copiii de peste 5 ani. În România, se pot programa pentru  vaccinare doar cei peste 12 ani. Serul potrivit pentru copiii mai mici este disponibil în Uniunea Europeană din 13 decembrie, însă nu a ajuns în țara noastră.

”În ceea ce priveşte campania de vaccinare în pregătire pentru copiii cu grupa de vârstă 5 – 11 ani, aşa cum am spus în săptămâna precedentă, au fost deja optimizate platforma de programare şi Registrul electronic naţional electronic de vaccinare. Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. De asemenea, noi am elaborat instrucţiunile care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă”

Valeriu Gheorghiță, şeful CNCAV

Campania de imunizare va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie și se va derula în cabinete organizate în centrele de vaccinare, atât din unităţi sanitare, cât şi din afara acestora. Schema de vaccinare va consta tot din două doze, administrate intramuscular la o distanţă de 21 de zile

Potrivit unui sondaj IRES realizat la începutul lunii decembrie, aproape 70% dintre părinții din România cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa