Vacanță forțată timp de două săptămâni, din 25 octombrie, pentru toți copiii

Cristina Călin, redactor
scris pe
vacanță forțată

Școlile și grădinițele din România intră în vacanță forțată timp de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie 2021, din cauza crizei sanitare în care se află țara. Structura anului școlar 2021-2022 va fi modificată astfel încât această perioadă să fie recuperată.

Decizia a fost luată în urma unei ședințe convocată de președintele Klaus Iohanis la care au participat premierul demis Florin Cîțu, ministrul sănătății Attila Cseke, ministrul de interne Lucian Bode, șeful DSU Raed Arafat, directoarea Centrului Național de Supaveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, ministrul educației Sorin Cîmpeanu și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. 

Președintele Klaus Iohanis a spus că ”școlile sunt puternic afectate, atât prin elevi, cât și prin profesori.”

Ministrul Educației a declarat anterior ședinței că ”este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online (probabil aceiași care nu au auzit de importanța echității în educație) le răspund că din punct de vedere al vitezei minime de transfer, necesare pentru predare online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec. Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României! În București, spre exemplu, avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot mai apar probleme”.

În perioada 25-31 octombrie 2021 copiii care merg la grădiniță și cei din ciclul școlar primar ar fi trebuit să aibă vacanță, potrivit structurii anului școlar.

Care sunt cifrele în data de 20 octombrie?

În vacanță vor intra 522 de mii de copii din grădinițe și creșe, plus cei 877 de mii de elevi din învățământul primar, inclusiv cel special, potrivit Institutului Național de Statistică.

Doar în Capitală, peste 4.500 de preșcolari și elevi, dar și aproape 750 de angajați din învățământ au fost confirmați cu Covid în ultimele două săptămâni, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Potrivit raportărilor de miercuri, 20 octombrie, 177.000 de elevi și preșcolari învață online. Sunt închise integral 211 unități de învățământ, cu 12 mai mult decât luni. La nivelul întregii țări aproximativ 16.000 de copii au fost depistați cu COVID-19 în ultimele 7 zile.

Raportarea din 20 octombrie ne mai arată că din totalul pacienților internați, 480 sunt minori, 441 fiind internați în secții și 39 la ATI.

Ce variante au părinții pentru această vacanță forțată

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane.

Ordonanța de urgență prevede următoarele:

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani și cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară.

Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanțele, în situația limitări sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, în condițiile prevăzute în ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății .

Părinții care primesc aceste zile libere trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • Au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități;
  • Celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una din situațiile prevăzute la articolul 3 din Legea 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Indemnizație pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi la 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 3.147 de lei.

Pentru verificarea faptului că minorii pentru care părinții solicită zile libere și acordarea indemnizației aferentă acestora sunt înscriși în unitățile de învățământ în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă, inspectoratele școlare au obligația ca în termen de maximum 10 zile de la emiterea acestei decizii de închidere sau suspendare a cursurilor să transmită la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă lista nominală cu elevii, inclusiv copiii din sistemul de educație antepreșcolară, pe unități de învățământ.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa