Vacanța de primăvară s-ar putea prelungi cu 3 săptămâni. Ce alte schimbări a mai cerut Ministerul Educației

Cristina Călin, redactor
scris pe
vacanța de primăvară
Pandemia prelungește cu 3 săptămâni vacanța de primăvară a copiilor.

Vacanța de primăvară s-ar putea prelungi cu 3 săptămâni, a anunțat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației. Propunerea vine în contextul creșterii zilnice a numărului de cazuri de persoane depistate cu noul coronavirus. Scopul este reducerea mobilității toată luna aprilie.

Structura anului școlar 2020-2021 prevedea ca vacanța de primăvară să fie împărțită în două: prima parte cu ocazia Paștelui catolic în perioada 2- 11 aprilie, iar cea de-a doua în intervalul 30 aprilie – 9 mai, când este și Paștele ortodox.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat. Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a, clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, declarase marți Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de Senat pe tema finanţării învăţământului superior.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Se schimbă și calendarul examenelor

În acest context autoritățile au decis ca examenul pentru evaluarea națională, acesta va avea loc în perioada 5 iulie – 8 iulie. Bacalaureatul rămâne cu același calendar de desfășurare.

Se vor reprograma și evaluările la clasa a doua, care vor fi date în luna mai. Evaluările la clasele a patra și a șasea rămân la datele stabilite și se va acorda atenția cuvenită pretestărilor pentru PISA. Se păstrează datele pentru definitivat și titularizare

„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Ultimele raportări epidemiologice arată că în sistemul de învățământ sunt 192 elevi infectați și 115 angajați din sistemul de învățământ.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa