Povestea de viață a Ursulei von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, mamă a șapte copii

Cristina Călin, redactor
scris pe
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen este noul președinte al Comisiei Europene. Deși în România nu am auzit foarte multe despre ea până acum, cariera ei politică se întinde pe mai bine de 20 de ani. Cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o încercând să ușureze viața părinților din Germania prin măsuri legislative.

Ursula von der Leyen vine dintr-o familie de aristocrați și comercianți cu rădăcini în nobilimea germană, dar și în cea din sudul Statelor Unite ale Americii. S-a născut la Bruxelles, în 8 octombrie 1958, dar, datorită jobului tatălui ei, a locuit în mai multe locuri din Europa de-a lungul timpului. În 1980 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Hanovra, iar în 1991 a devenit medic obstretician-ginecolog cu drept de practică. A profesat o perioadă, dar în 2003 a intrat în politică.

În perioada 2005-2009 a fost Ministrul Familiei, Vârstnicilor, Femeilor și Tineretului din Germania, în perioada 2009-2013 Ministru al Muncii și Afacerilor Sociale, iar în 2013 a devenit prima femeie Ministru al Apărării din Germania.

Ursula von der Leyen este căsătorită cu Heiko von der Leyen, descendentul unei familii de nobili din Hanovra. Este medic și directorul unei companii medicale. Cei doi au șapte copii: Egmont (născut în 1998), Gracia (1999), Maria Donata (1992), Sophie (1989), David (1987) și gemenele Victoria și Johanna (născute în 1994). Ursula provine dintr-o familie cu mulți copii, ea având 6 frați. Soțul ei a fost copil unic.

Ursula von der Leyen, inspirată de mama ei

Mama Ursulei von der Leyen, Heidi, a fost un exemplu pentru politiciana din Germania. Așa cum a declarat într-un show televizat ”Cel mai bun mod prin care o femeie poate câștiga respect este să îmbrățișeze maternitatea”, spunea Heidi Albrecht. Chiar dacă a deținut o mulțime de funcții publice de importanță maximă în Germania, Ursula von der Leynen a preferat întotdeauna să petreacă timpul cu familia, mai ales când copiii erau mici, spune biograful ei oficial Daniel Goffart.

Cuplul von der Leyen a trăit câțiva ani, la începutul căsătoriei, în California, unde Heiko primise o bursă de cercetare. Potrivit publicației Women of the World acesta a fost momentul în care tânăra mămică Ursula și-a dat seama că la ea acasă, în Germania, statul nu face suficient pentru a sprijini familiile care au copii mici.

Mai mult, și-ar fi dorit ca societatea în întregul său să fie mai flexibilă cu mamele. După câțiva ani în care au trăit în Statele Unite ale Americii, soții von der Leyen s-au întors în Germania, unde Ursula a mai urmat un stagiu de studii medicale, în sănătate publică. Într-un final și-a dat seama că dacă vrea să ajute cu adevărat familiile cu copii trebuie să intre în politică. Acesta a fost momentul în care a ales să urmeze aceeași carieră ca și tatăl său, un politician la fel de cunoscut.

Ca orice politician, și Ursula von der Leyen a avut parte de critici. Totuși, părinții au fost mereu de partea ei, pentru că în timpul mandatelor sale de la Ministerele Muncii și de la cel al Familiei a încercat să îi ajute. Astfel, cu toate criticile aduse chiar de colegii ei de partid și de cancelarul Angela Merkel, în mandatele ei tații au primit cel puțin două luni de concediu parental plătit, iar copiilor peste un an li se garantează un loc la grădinițele și creșele de stat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa