Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a emis un nou raport în care reamintește părinților să sterilizeze în mod corespunzător pompele de sân. Asta după ce un bebeluș și-a pierdut viața în urma unei infecții bacteriene rare. Bacteria, care poartă numele de Cronobacter sakazakii și provoacă meningită și sepsis la sugarii până într-un an, a fost găsită vinovată și de contaminarea unor formule de lapte pentru sugari care au fost scoase de piață tot anul trecut.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a emis un nou raport săptămâna aceasta îndemnând părinții și îngrijitorii să curețe și să igienizeze cu atenție echipamentul pompei de sân, după ce un copil a murit anul trecut din cauza unei infecții bacteriene rare contractate dintr-o pompă de sân contaminată.
Bebelușul născut prematur a fost infectat cu Cronobacter sakazakii, o bacterie care provoacă meningită și sepsis la sugarii mici. Când au apărut simptomele infecției, bebelușul se afla într-o unitate de terapie intensivă neonatală, fiind hrănit cu o combinație de lapte matern și o formulă de lapte specială pentru bebeluși prematuri.
Dovezi ale bacteriei au fost găsite ulterior în piesele pompei de sân folosite în casa familiei. Se pare că acestea au fost curățate într-o chiuvetă de uz casnic și uneori reasamblate cât încă erau umede.
Ce este Cronobacter sakazakii?
Cronobacter sakazakii (în trecut se numea Enterobacter sakazakii) este o bacterie care poate trăi în medii foarte uscate. Se regăsește în alimente deshidratate, precum laptele praf (care, spre deosebire de formula de lapte lichidă, nu poate fi sterilizat), ceaiuri din plante, dar și în apa din canalizări. Infecțiile cu această bacterie sunt rare, dar sunt foarte grave atunci când se produc la bebelușii mai mici de un an.
Cum se produce contaminarea
Contaminarea laptelui praf se poate produce încă din instalația industrială unde se procesează aceasta. Acolo poate ajunge de pe tălpile pantofilor celor care lucrează sau de pe mâinile lor. Contaminare cu această bacterie se poate produce la fel de ușor și în casele noastre: când capacul pompei de sân sau lingurile folosite în preparare formulei de lapte sunt plasate pe suprafețe contaminate – blaturile de bucătărie sau chiuvete; când laptele praf este preparat cu apă contaminată sau într-o sticlă în care a ajuns bacteria. Spălarea inadecvată a mâinilor când preparăm laptele poate fi o altă cale de contaminare a hranei bebelușului.
În raport se amintește și despre un al doilea bebeluș, născut la termen, care s-a infectat cu Cronobacter sakazakii dintr-o cutie deschisă de formulă de lapte praf; bebelușul a fost internat, dar și-a revenit complet.
De ce este atât de periculoasă această bacterie pentru bebeluși?
Deși Cronobacter sakazakii este inofensivă pentru majoritatea copiilor, copiii mai mici de 2 luni sau cei născuți prematur ori cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili de a dezvolta complicații grave. Acestea sunt sepsis (o infecție periculoasă a sângelui) și meningită.
„Cu cât ești mai tânăr sau cu cât te naști mai prematur, cu atât sistemul tău imunitar este mai puțin capabil să facă față agenților patogeni“, a spus dr. Ann Kellams, medic pediatru la UVA Health din Charlottesville, Virginia, și președintele Academiei de Medicină pentru Alăptare. „Infecția se manifestă foarte diferit la un copil de 12 luni față de un copil de 2 săptămâni“, a adăugat medicul pediatru.
„Infecțiile cu Cronobacter sakazakii sunt rare“, spun medicii
Conform estimărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, aproximativ 18 cazuri de sugari care dezvoltă o infecție invazivă cu această bacterie se înregistrează anual în SUA la o populație de peste 3,6 milioane de nou-născuți. Adică un număr foarte mic de sugari manifestă simptomele îngrijorătoare de sepsis sau meningită.
„Infecțiile cu Cronobacter sunt rare și nu ar trebui să descurajeze sau să sperie părinții cu privire la hrănirea acestora“, a spus dr. Hailey Nelson, medic pediatru și consultant în alăptare la Valley Children’s Healthcare din Madera, California.
Cum putem preveni contaminarea acasă?
Cronobacter sakazakii este larg răspândită în mediul înconjurător. Pentru părinții bebelușilor din categorii de risc mai ridicat este important în primul rând să cunoască pericolul acestei bacterii. Mai ales dacă bebelușii sunt hrăniți cu formulă de lapte praf, lapte matern sau o combinație a acestora.
Reguli simple care pot preveni îmbolnăvirea bebelușilor
Pentru pregătirea laptelui formulă:
- spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun înainte de a pregăti laptele formulă pentru bebeluș;
- curățarea și igienizarea locului unde se prepară această formulă de lapte;
- curățarea biberoanelor și sterilizarea lor după fiecare utilizare;
- folosirea apei dintr-o sursă sigură;
- păstrarea curată a recipientului în care se găsește laptele praf și închiderea capacului imediat după utilizare.
Pentru cei care folosesc pompa de sân:
- pentru spălarea pompei de sân se recomandă folosirea unui vas (lighean) curat, nu chiuveta; de asemenea, este utilă folosirea unei perii numai pentru igienizarea pompei, perie pe care să nu o mai folosim și la spălarea altor vase; plasarea sau igienizarea pompei de sân în chiuvetele din casă poate crește riscul de contaminare;
- spălarea pieselor pompelor de sân în mașina de spălat vase este recomandată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Igienizarea pompelor de sân și a pieselor acesteia ar trebui făcută zilnic, fie prin fierbere în apă, fie în pungi pentru sterilizat în cuptorul cu microunde, fie cu programul de sterilizare al mașinii de spălat vase; ATENȚIE, mâinile ar trebui curățate înainte de a scoate piesele pompei din sterilizator!
- piesele pompei de sân trebuie mai degrabă lăsate să se usuce la aer decât șterse, spun cei de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Beneficiile laptelui matern depășesc riscurile acestei infecții rare
Deși majoritatea părinților șterg piesele pompei de sân și le depozitează la frigider până la următoarea sesiune de exprimare, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor spune că nu există niciun studiu care să arate că acest procedeu ar fi limita înmulțirea bacteriilor.
Mulți medici recunosc că procesul de pompare a laptelui și de curățare a pompei consumă mult timp și este anevoios. Mai ales pentru femeile care au un timp limitat pentru a extrage laptele (pentru că sunt la serviciu, de exemplu), dar și pentru mamele care își hrănesc sugarii doar cu lapte din pompă și trebuie să repete procedeul la fiecare câteva ore.
„Trebuie să ajutăm mamele să găsească strategii realiste pentru a-și menține echipamentul cât mai curat posibil. Asta în timp ce țin pasul cu programul de exprimare a laptelui matern“, a spus dr. Lisa Hammer, medic pediatru și consultant în alăptare la Trinity Health IHA Medical Group în Michigan. Ea își sfătuiește adesea pacienții să folosească două pompe, dacă este posibil.
Medicii intervievați pentru acest subiect au căutat să liniștească părinții amintindu-le că aceste tipuri de infecții bacteriene sunt rare. Iar beneficiile laptelui matern depășesc cu mult riscurile de infecție.
Dacă ai găsit interesant acest articol despre riscurile infectării cu baterii a instrumentelor de hrănire a sugarului, ți se vor părea utile și următoarele articole:
- Totul despre alăptare: pregătire, primele zile, diversificare, înțărcare
- Relactarea pe înțelesul tuturor – sfaturile specialistului pentru reluarea cu succes a alăptării
- 10 avantaje ale laptelui matern