Un copil de 18 luni, vaccinat cu o primă doză, a murit de rujeolă. Număr record de îmbolnăviri

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
copil mort rujeola
Numărul cazurilor de rujeolă din România este în creștere în această perioadă

Un copil de 18 luni a murit din cauza rujeolei, deși era vaccinat cu o doză de ROR. Băiatul din județul Constanța, fără comorbidități cunoscute, reprezintă cel de-al 17-lea deces provocat de rujeolă în România de la declararea epidemiei (în decembrie 2023), conform informațiilor transmise de Institutului Național de Sănătate Publică. Cazurile sunt în creștere, ajungându-se la aproape 800 de îmbolnăviri săptămâna trecută.

Un copil de 18 luni a murit de rujeolă deși era vaccinat

Tot ceea ce se știe deocamdată despre copilul de 18 luni din Constanța este că avea o primă doză de vaccin ROR făcută la 12 luni și că nu avea probleme de sănătate cunoscute. Din păcate, acesta nu este un caz singular. Un bebeluș de 7 luni a murit în luna decembrie a anului trecut, din cauza rujeolei, în Brașov. Copilul ar fi luat virusul de la fratele său în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat. În 2023, în România au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de rujeolă, cele mai multe în judeţul Mureş, iar cazurile noi au tot continuat să apară. Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, în 5 decembrie, medicii de familie au început vaccinările cu doza de siguranță, adică o doză în plus, făcută înainte de 1 an. Conform Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală este pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 2 iunie 2024 au fost raportate 17.378 de cazuri de rujeolă în România, conform informațiilor oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Topul ce cele mai multe cazuri este condus de județul Braşov (2.031 de cazuri, urmat de Mureş (1.213 cazuri) şi Bucureşti (1.620 de cazuri).

În tot acest interval de timp, s-au înregistrat 17 decese: 4 în București, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, două în judeţul Argeş și câte unul în judeţul Mureş, în judeţul Sibiu, în judeţul Buzău şi în judeţul Constanţa.

Vaccinul ROR- informații oficiale

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Prima doza de vaccin ROR trebuie administrată la vârsta de 12 luni și oferă:

 • 95% protecție împotriva rujeolei,
 • 80% protecție împotriva oreionului,
 • 90% protecție împotriva rubeolei, de lunga durată.

A doua doza de vaccin ROR trebuie administrata la vârsta de 5 ani și oferă:

 • 99.7% protecție împotriva rujeolei, însă pâna la 5% din persoanele imunizate își pot pierde protecția în timp
 • 80-95% protecție împotriva oreionului.

Vaccinul ROR se poate administra și la vârste mai mici în caz că există focare. Sugarii cu vârste între șase și nouă luni dintr-o zonă – sau care urmează să călătorească în zone – cu risc mare de expunere la rujeolă ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin ROR. Doza administrată înainte de vârsta de nouă luni este o doză suplimentară la cele două doze cuprinse în programul național de vaccinare, destinate să asigure protecția completă.

Dacă este posibil, în termen de 3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă de rujeolă, oreion sau rubeolă, persoanele nevaccinate începând cu vârsta de 9 luni sau persoanele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate doar o singură dată sau nu este clară situația de imunizare, ar trebui să primească un vaccin ROR.

Ministerul Sănătății a declarat în decembrie 2023 epidemie de rujeolă la nivel național

Campanie de informare a Ministerului Sănătății. FOTO: Site-ul instituției

Având în vedere creșterea cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în data de 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. De asemenea, Ministerul Sănătății are în derulare o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Comunicat Ministerul Sănătății

Scurt ghid despre transmiterea rujeolei

În încercarea de a informa cât mai bine medicii, dar și părinții, experții Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) au realizat un scurt ghid pentru toti cei interesați de manifestările, transmiterea sau tratarea rujeolei:

Manifestări

 • Perioada de incubație a rujeolei este de 10-12 zile. Se manifestă cu febră, conjunctivită, tuse, broșiolită.
 • După 1-2 zile, apare o iritație pe mucoasa bucală
 • Erupția apare la 2-4 zile după instalarea febrei și se răspândește de la cap la picioare într-un interval de 3-4 zile
 • Mortalitatea din cauza rujeolei este cauzată de complicații bacteriene. Complicațiile au o probabilitate mai mare să apară dacă febra nu scade după 1-2 zile de la instalarea erupției cutanate.
 • Cele mai comune complicații ale rujeolei sunt: otita medie (7–9%), pneumonia (1–6%), diareea (8%), encefalita post -infectioasă (1 caz la 1.000 de îmbolnăviri).
 • Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane.

Transmitere

 • Rujeola este extrem de contagioasă. Se estimează că 90% dintre persoanele fără imunitate expuse vor contacta boala.
 • Virusul se transmite de la o persoană la alta prin picături de saliva când persoanele bolnave tușesc sau strănută.
 • Bebelușii neimunizați au riscul cel mai mare de a face boala

Prevenire

Imunizarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, iar vacinarea este eficientă în 95% din cazuri. Anticorpii mamei sunt responsabili de eșec în cele 5% din cazuri.

Tratament

 • Rujeola ar trebuie suspectată la orice persoană care prezintă iritații pe piele și febră precedate de tuse, conjunctivită și fotofobie
 • Nu există terapie antivirală pentru acestă boală, iar cele mai multe cazuri se tratează cu tratament de susținere inclusiv hidratare și antipiretice
 • Suprainfecțiile bacteriene sunt comune și ar trebui tratate cu antibiotic, însă tratamentul profilactic nu este indicat
 • Febra care continuă două zile după instalarea iritațiilor pe piele este o indicație de complicații.

Ce este rujeola și cum ne putem proteja

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Rujeola este prevenibilă prin vaccinare iar imunizările sunt incluse în schema națională gratuită. În România, prima doză de vaccin împotriva rujeolei – ROR – se administrează la copii cu vârste între 9 și 11 luni, și este, de fapt, un trivaccin: impotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Virusul care produce rujeola se răspândește prin intermediul picăturilor de salivă provenite de la persoanele infectate, atunci când aceasta tușesc, strănută sau vorbesc. O altă cale de transmitere este prin intermediul obiectelor contaminate. Virusul este mai activ pe perioada iernii. Copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili. Femeile însărcinate care contractează virusul se află, de asemenea, la risc. Boala se poate finaliza cu avort sau naștere prematură.

Cum îți proteja bebelușul mai mic de 9 luni

Îți poți proteja bebelușul de rujeolă asigurându-te că toți cei din jurul lui sunt vaccinați. Bebelușii sunt cel mai bine protejați prin „imunitatea turmei” (atunci când cei care au fost vaccinați îi protejează pe cei care nu au fost).

Deși imunitatea de turmă are beneficiile sale, nu este garantată. Orice loc unde se află un număr foarte mare de persoane, precum aeroporturi, mall-uri sau atracții turistice, este destul de periculos și îl poate expune pe cel mic riscului de a face rujeolă.

Chiar și locurile mai puțin aglomerate pot fi surse de îmbolnăvire dacă familia locuiește în comunități unde rata de vaccinare este foarte scăzută. Virusul poate rămâne în aer timp de două ore, așa că doar a evita copiii suspecți nu este suficient.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa