Un copil de 12 ani din Mehedinți a stat 21 de zile în Terapie Intensivă din cauza unui cui ruginit

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
copil-spital-echipa-medicala
Băiatul de 12 ani diagnosticat cu tetanos, a fost salvat de medicii din două spitale timișorene, Victor Babeș si Louis Țurcanu. Sursa foto: Pagina FB a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara

Un băiat în vârstă de 12 ani dintr-o localitate din județul Mehedinți, diagnosticat cu tetanos, a fost salvat de medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara. Lupta pentru viața lui a durat mai mult de o lună, din care 21 de zile a fost intubat și ventilat mecanic, administrându-i-se tratamentul specific care l-a salvat.

Copilul a fost diagnosticat la începutul lunii februarie cu tetanos într-o unitate sanitară din Drobeta Turnu Severin, unde s-a prezentat după ce – potrivit mamei sale – s-a înțepat în talpă într-un cui ruginit. Deoarece starea lui de sănătate se degrada rapid, devenind una foarte gravă, medicii de la Drobeta Turnu Severin au decis că se impune transferarea de urgență a copilului, cu un elicopter SMURD, la Timișoara.

„A ajuns, la noi, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, cu rigiditate musculară, cu spasme musculare generalizate și maxilar încleștat. Copilul a început să aibă dificultăți respiratorii, febră, și am decis, după 24 de ore, să îl intubăm”, a spus dr. Daniel Jipa, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, conform unei postări de pe pagina FB a spitalului.

O echipă multidisciplinară, de la două spitale, a luptat pentru viața copilului

Timp de 21 de zile, băiatul a fost intubat și ventilat mecanic, medicii secției ATI, în colaborare cu chirurgii pediatri ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” – tot din Timișoara – au luptat umăr la umăr pentru salvarea vieții lui. În această perioadă, pacientului i-au fost administrate tratamente complexe care au inclus imunoglobulină antitetanică pentru neutralizarea toxinei, antibiotice, benzodiazepine pentru reducerea spasmelor musculare, relaxante musculare, mai multe doze de vaccin antitetanos și terapie de susținere, în paralel cu manevre de curățare a plăgii.

În lipsa unei intervenții rapide, tetanosul ucide

”Am colaborat cu o echipă de medici specializaţi în chirurgie pediatrică de la Spitalul «Louis Ţurcanu» care au venit de mai multe ori în spital la noi pentru toaletarea şi debridarea plăgii, îndepărtarea ţesuturilor necrozate şi curăţarea rănii în profunzime. Din echipa multidisciplinară au mai făcut parte un medic cardiolog, un pneumolog, kinetoterapeutul secţiei noastre şi, bineînţeles, un medic infecţionist”, a declarat dr. Mirela Poroşnicu, medic primar ATI, şef secţie ATI la Spitalul de Boli infecţioase din Timişoara. Aceasta a mai spus ca astfel de cazuri sunt foarte rare si foarte greu de gestionat si tratat. „Necesită o intervenție medicală rapidă și suport avansat de terapie intensivă. Evoluția bolii este imprevizibilă și pot apărea în orice moment complicații, dar am reușit, datorită echipei care a gestionat acest caz, să ii salvăm viața”, a mai spus medicul.

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă formă de protecție împotriva tetanosului

Copilul de 12 ani din Mehedinți este cel de-al treilea pacient cu tetanos din ultimii doi ani salvat de medicii Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara. Medicii reamintesc faptul că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva tetanosului, boală infecțioasă extrem de gravă care poate duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac. Vaccinul este inclus în Programul Național de Vaccinare – deci este GRATUIT! – și se efectuează în cabinetul medicului de familie.

Prin administrarea vaccinului, sistemul imunitar este stimulat și răspunde la antigenele prezente în acesta, permițând o protecție corespunzătoare împotriva unor viitoare infecții. Vaccinul antitetanos se administrează la vârsta de două, patru, unsprezece luni, între 5 și 6 ani și la 14 ani. După doza administrată la 14 ani, vaccinul antitetanos are valabilitate zece ani, aceasta fiind durata pentru care se consideră că persoana este protejată de infectare. Prin urmare, adulții ar trebui să repete acest vaccin la fiecare zece ani, pentru a-și asigura imunitate bună împotriva tetanosului.

Tetanosul – boală infecțioasă gravă a sistemului nervos

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă (necontagioasă) a sistemului nervos, cauzată de o bacterie (Clostridium tetani) producătoare de toxine, care provoacă contracții musculare, în special ale mușchilor maxilarului și gâtului. Timpul mediu de la infectare până la apariția semnelor și simptomelor este de zece zile, însă perioada de incubație poate varia de la trei la 21 de zile.

Cel mai frecvent tip de tetanos se numește tetanos generalizat. Semnele și simptomele încep treptat și apoi se agravează progresiv în două săptămâni. De obicei, încep de la maxilar și progresează în jos, pe corp. Simptomele tetanosului generalizat includ:

  • Spasme musculare dureroase și mușchi rigidi, imobilizați (rigiditate musculară) în maxilar;
  • Tensiune a mușchilor din jurul buzelor, producând uneori un rânjet persistent;
  • Spasme dureroase și rigiditate în mușchii gâtului;
  • Dificultate la înghițire;
  • Mușchi abdominali rigizi.

Progresia tetanosului are ca rezultat spasme repetate dureroase, asemănătoare convulsiilor, care durează câteva minute (spasme generalizate). De obicei, arcul gâtului și spatelui, picioarele devin rigide, brațele sunt trase spre corp, iar pumnii sunt strânși. Rigiditatea musculară la nivelul gâtului și abdomenului poate provoca dificultăți de respirație. Pot fi cuprinse toate grupele musculare cu riscul de apariție a rupturilor musculare, a mușcăturilor limbii, a spasmului glotic, a rupturilor dentare sau a fracturilor de oase. Aceste spasme severe pot fi declanșate de evenimente minore care stimulează simțurile: un sunet puternic, o atingere fizică, un curent de aer sau lumină.

Manifestarile clinice ale bolii sunt însoțite de cele ale sindromului infecțios general, care se manifestă prin febră, transpirații abundente și tahicardie. 

Recuperarea este un proces de lungă durată

Nedepistat la timp și în lipsa intervenției, poate provoca paralizia corzilor vocale care duce la detresă respiratorie, disfuncție autonomă care duce la hipertensiune arterială, asfixie, fracturi ale oaselor lungi, ileus paralitic, luxație articulară, pneumonie de aspirație, răni de presiune, ulcere de stres, comă, paralizie nervoasă, retenție de urină sau convulsii. Complicațiile severe ale tetanosului pot pune viața în pericol. Rata de mortalitate în tetanosul generalizat este de 80%, în lipsa intervenției medicale ajungând și la 100%.

Tratamentul tetanosului se concentrează pe gestionarea simptomelor și complicațiilor până când efectele toxinei dispar. Recuperarea după îmbolnăvire este dificilă și poate dura luni de zile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa