Bebeluș de două zile, salvat cu elicopterul. Avea o formă gravă de icter

Cristina Călin, redactor
scris pe
icter intens hemolitic

Un bebeluș de numai două zile a fost adus cu elicopterul de la Alexandria la Spitalul Universitar de Urgență București pentru a i se salva viața. A fost transportul aerian cu numărul 100 pentru Spitalul Universitar și locul special construit pentru aterizarea elicopterului.

Bebelușul a fost adus la București de echipajul de pe elicopterul SMURD, având icter intens hemolitic. Imediat ce a fost coborât din elicopter a fost preluat în Unitatea de Primiri Urgențe a SUUB. În acest moment, micuțul pacient se află în maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București, sub tratament. Medicii îi fac în continuare o serie de investigații, starea sa fiind satisfăcătoare.

Jumătate dintre bebeluși fac icter

Nou-născutul avea nevoie de îngrijiri complexe și de un tratament de specialitate, acesta fiind motivul pentru care medicii de la Alexandria au decis transferul lui la SUUB. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de gradul III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală și fiind dotată în acord cu cerințele internaționale, cu echipamente de reanimare și îngrjire neonatală performante.

Circa 50% dintre nou-născuţi au niveluri crescute evident ale bilirubinei în primele 5 zile de viaţă. Icterul fiziologic al nou-născutului se datorează unei producţii crescute de bilirubină cu metabolizare scăzută datorită hepatocitului imatur.

Bebelușul adus de la Alexandria cu elicopterul avea o formă de icter mai gravă, icter intens hemolitic. Acesta se datorează în principal hemolizei, care are ca urmare supraproducţia de bilirubină neconjugată, ce nu poate fi prelucrată de ficat în totalitate.

Icter intens hemolitic. Manifestări

Icterul hemolitic determină următoarele modificări: creşterea bilirubinei serice, predominant pe seama celei indirecte, urobilinogenuria, bilirubinuria crescute (în cazuri severe), creşterea lactat-dehidrogenazei, scăderea haptoglobinei, raportul LDH/TGO mai mare de 12, reticulocitoză mai mare de 2%, frecvent splenomegalie, biopsia hepatică normală (eventual depozite de hemosiderină), creşterea eritropoezei medulare. Fosfataza alcalină şi transaminazele sunt normale.

În cazul icterului intens hemolitic tegumentele sunt palide (anemie) şi subic­terice, urina este închisă la culoare şi scaunele pleiocro­matice.

Cei mai mulți pacienți salvați cu elicopterul aveau boli cardiace

Cei 100 de pacienți aduși cu elicopterele SMURD provin din diferite zone ale țării, cele mai multe cazuri fiind preluate din Craiova, Alexandria, Galați, Brăila, Bacău, Constanța și Tulcea.

Cei mai mulți pacienți au fost aduși cu diagnostice precum infarct miocardic acut ori accident vascular cerebral, Spitalul Universitar de Urgență București fiind recunoscut pentru performanțele sale medicale în cardiologie și având una din primele unități din România de accident vascular cerebral și de urgențe neurovasculare.

Un alt bebeluș din Alexandria a fost salvat cu elicopterul

Cel mai tânăr pacient care a beneficiat de heliportul SUUB a fost un nou-născut prematur transferat de la Alexandria. Medicii au considerat că micuțul are nevoie de îngrijiri cu ajutorul unor aparate care sunt disponibile doar în maternitățile din Capitală. Astfel, la doar câteva ore de la naștere, nou-născutul a fost preluat de elicopterul SMURD din Alexandria, adus la Spitalul Universitar, iar de aici transferat pe cale rutieră la Maternitatea Bucur.

Cea mai aglomerată zi de aterizări și decolări pe heliportul Spitalului Universitar s-a dovedit a fi ziua de 30 decembrie 2019. Nu mai puțin de 6 elicoptere au adus cazuri medicale din toată țara. Printre pacienții a căror viață a fost salvată prin transferul rapid au fost și doi bărbați în stare foarte gravă care suferiseră infarcturi miocardice acute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa