Un băiețel de 6 ani din Bihor, mort după ce s-a rănit cu un cuțit, când se juca cu frații lui

Ileana Mirescu
scris pe
mort după ce s-a rănit cu un cuțit
Băiețelul a murit la spital după ce s-a rănit, se pare accidental, cu un cuțit

Băiețel mort după ce s-a rănit cu un cuțit. Un copil în vârstă de 6 ani, din judeţul Bihor, a murit, în data de 18 iulie 2020, după ce a ajuns la spital înjunghiat în piept, în zona inimii. Mama lui spune că micuțul s-a accidentat în timp ce se juca cu frații lui. 

Mama, care locuiește în Oradea, a fost cea care a sunat la numărul de urgenţă 112. Ea a povestit dispecerului că micuţul a căzut peste o masă pe care se afla un cuţit în timp ce se juca împreună cu fraţii săi. O ambulanță l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean din Oradea.

„Copilul a ajuns în stop cardio-respirator, a fost resuscitat. Imediat după ce a ajuns, se bănuia că un vas mare a fost secţionat şi după o jumătate de oră a intrat din nou stop cardio respirator. Timp de o oră s-a încercat resuscitarea, dar nu s-a reuşit”, a explicat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU – SMURD Bihor.

Mort după ce s-a rănit cu un cuțit. Sunt studiate mai multe ipoteze

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Alin Leucea, în caz a fost deschisă o anchetă pentru omor, iar procurorii au efectuat mai multe audieri pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs tragedia.

„Deocamdată, nu s-a stabilit exact ce s-a întâmplat, dacă părinţii erau în încăpere ori erau ieşiţi. Există mai multe ipoteze, printre care şi că băieţelul a fost înjunghiat accidental de un copil mai mare, însă audierile vor continua, pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat„, susţine Leucea.

Medicii atrag atenția că astfel de tragedii sunt mai frecvente în a doua parte a zilei, când părinții obosesc și nu mai pot supraveghea la fel de bine copiii.

Cele mai multe accidente, în a doua parte a zilei. Cum protejați copiii

Aşa că atunci când îl laşi singur într-o cameră, elimină tot ceea ce ar putea fi primejdios pentru el şi ai grijă la orice ar putea reprezenta un pericol, recomandă prof. dr. Dan Enescu. Mai exact:

* Asigură prizele cu dopuri speciale care se găsesc în comerţ, pentru ca micuţul să nu se curenteze;
* Nu lasă la îndemâna copilului chibrituri;
* Nu lăsa ciorba pe jos să se răcească şi nici vreo cratiţă cu apă fierbinte.
* Când manipulezi orice lucru fierbinte, fii foarte atentă la copil.
* Nu pune ceaşcă cu cafea sau cu ceai, ibrice, cratița cu lichid fierbinte pe marginea meselor, dulapurilor, zone la care copilul tău poate ajunge cu uşurinţă;
* Când trebuie să-i încălzești laptele sau ai ceva fierbinte într-o mână, nu încerca să ţii copilul cu cealaltă mână. Pune-l mai bine într-un loc sigur pentru el, pătuţ sau ţarc;
* Mare grijă şi la apa fierbinte. Dacă din greşeală îl speli cu apă prea fierbinte (peste 50 de grade C), sunt suficiente trei secunde ca să-i apară o arsură.

Reguli de siguranță în casă dacă ai un bebeluș:

  • Asigură-te că jucăriile nu au componente pe care copilul le poate desface și înghiți.
  • Dieta copilului sub 5 ani nu trebuie să conțină mâncare sub formă de bucăți dure, cum ar fi felii de cârnat, miez de nucă, dropsuri, struguri și porumb.
  • Firele și cabluri trebuie păstrate la distanță de copil. Dacă e cazul, mută pătuțul, țarcul, jucăriile sau mobila copilului departe de acestea sau izolează-le corespunzător.
  • Din când în când, chiar dacă pare ciudat, mergi în patru labe prin casă. Așa vei vedea cât de multe obiecte pot fi înghițite de copil.
  • Nu e rău să participi la cursuri de prim ajutor acordate bebelușilor.

Atenție la medicamentele pe care le țineți în casă

  • Dacă bănuiești că micuțul a înghițit o substanță periculoasă, nu încerca să-l faci să vomite înainte să te sfătuiești cu un medic.
  • Mai mult de jumătate dintre intoxicațiile la copii sunt provocate de ingerare accidentală a medicamentelor. Păstrează medicamentele (inclusiv vitaminele) departe de raza de acțiune a copilului. Atunci când îl tratezi, nu-i spune că medicamentele sunt bomboane. I-ar putea trezi interesul.
  • Instalează închizători la dulapurile în care păstrezi detergenții și medicamentele.
  • Nu lăsa la îndemâna copilului electronice mici sau gadgeturi care au baterii cu litiu. În această categorie intră telecomanda mașinuței, ceasuri, telecomanda televizorului, lumânări artificiale, lanterne etc.
  • Salvează în agenda telefonului numărul celei mai apropiate clini sau a unui medic care te poate sfătui în eventualitatea otrăvirii sau a altor situații periculoase.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa