Băuturile energizante nu se mai vând copiilor, după ce mai mulți tineri au murit în urma consumului

Pe 11 martie 2024 președintele a promulgat legea care interzice vânzarea de băuturi energizante către minori.

Cristina Călin, redactor
scris pe
Tot mai mulți adolescenți consumă energizante fără să își dea seama de pericole/ Shutterstock

După o lungă așteptare, în România s-a legiferat interzicerea vânzării de băuturi energizante către minori. Legea a fost promulgată de președintele României în martie 2024, iar comercianții care o încalcă vor primi amenzi de până la 30.000 de lei.

Conform legii, în categoria băuturilor energizante intră acele produse care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Reprezintă contravenţie comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Operatorii economici care încalcă aceste prevederi vor fi amendaţi cu sume de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Mai mulți tineri decedați în urma consumului de energizante

Un tânăr de 17 ani din Iași a murit, în iulie 2023, în urma unui infarct cauzat de consumul de băuturi energizante. Medicii au încercat să îl resusciteze, dar nu au reușit. Băiatul se afla într-o tabără unde, în ultimele zile, conform declarațiilor mamei acestuia, nu prea a mâncat. A consumat, în schimb, băuturi energizante și a fumat foarte mult.

„Mi-au spus că Ianis nu a vrut să mănânce în ultimele zile, era foarte bucuros, fericit, nu a avut nevoie de mâncare. Nu voia, i s-a dat și nu voia. Mi s-a spus, în schimb, că a fumat foarte mult și consuma câte 3, 4 energizante pe zi. Atât mi s-a spus mie, dar eu nu știu ce anume, câte a putut să consume copilul ăsta? Este un trend, se duc la școală și consumă toți o dată, deci se iau unul după altul, este pur și simplu un trend. Eu nu am știut că le consumă, în schimb mi s-a spus că a fost văzut cu energizantul, bunica l-a văzut cu energizantul. Știu că toți copiii consumă și aș vrea să nu mai sufere nimeni”, a spus mama adolescentului, Ionela Tanasă, pentru un post de știri.

Un alt tânăr tot de 17 ani a decedat la Pașcani în aprilie 2024 tot în urma consumului de energizante. Băiatul s-a prăbușit lângă mama sa, în timp ce se aflau într-un microbuz în drum spre casă. Potrivit presei locale, în ziua aceea tânărul fumase mai multe țigări și băuse câteva băuturi energizante.

În februarie 2024, un băiat de doar 13 ani a căzut pe terenul de fotbal din localitatea Maieru, din Bistrița, și a murit. Edilul comunei spunea atunci că băiatul ar fi consumat mai multe doze cu energizant înainte de a intra pe teren. Și una dintre profesoarele băiatului a povestit că mai mulții colegi ai copilului i-au transmis că acesta a consumat pentru a-i da energie mai multe doze din aceste băuturi.

Consumul de energizate în România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că ”numeroasele studii efectuate în ultimii ani în mai multe țări cu un ridicat nivel de consum al băuturilor energizante au arătat că marea majoritate a efectelelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cafeină conținute.”

Potrivit INSP, printre efectele consumului de energizante se numără:

  • inducerea stării de anxietate
  • probleme de somn
  • palpitații
  • creșterea tensiunii arteriale
  • amețeli
  • stare de greață
  • deshidratare
  • osteoporoză
  • erodarea smalțului dentar
  • favorizarea diabetului
  • reducerea abilităților cognitive și comportamentale
  • moartea subită, în caz de abuz.

Efectul de creștere a atenției și concentrării urmează imediat după consumul de energizant, însă pe termen lung aceste capacități se pierd, pentru că o astfel de băutură nu poate înlocui privarea de somn, oboseala sau stresul, ci doar le maschează.

Potrivit datelor Euromonitor, în 2019 românii au consumat 35 de milioane de litri de energizante, adică circa 1,8 litri per capita, ceea ce înseamnă o creştere de 40% faţă de 2015.

Guvernanții au încercat să legifereze interzicerea comercializării de băuturi energizante către minori, dar proiectul de lege a rămas blocat. Din 2020, nu a mai vorbit nimeni despre acest demers.

Ce spun studiile despre băuturile energizante

Potrivit Administrației Serviciilor pentru Abuzul de Substanțe și Sănătate Mentală (SAMHSA), cantitatea de cofeină dintr-o cutie sau o sticlă de băutură energizantă poate varia de la 80 mg la peste 500 mg. În comparație, o ceașcă de cafea de 140 g conține aproximativ 100 mg de cofeină. Nu este de mirare că un studiu din 2013 raportat de Medical News Today a constatat că băuturile energizante modifică funcția inimii adulților sănătoși , în timp ce un alt studiu a legat consumul de băuturi energizante de alte comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul.

Un raport de caz din 2021, publicat în British Medical Journal, a evidențiat un caz în care un tânăr de 21 de ani suferea de insuficiență cardiacă, iar singurul factor identificat drept cauză a fost consumul a patru energizante pe zi, timp de patru ani.

Probleme cardiace și psihice

Un studiu publicat în Journal of American College Health a arătat că adolescenții sunt mai predispuși să-și asume riscuri periculoase atunci când consumă băuturi bogate în cofeină. Acest lucru ar putea duce la răniri sau probleme legale. Cei care consumă băuturi energizante sunt predispuși și la anxietate, iar dozele mai mari de cofeină pot stimula chiar și atacurile de panică, arată un studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology.

Ce se întâmplă în alte state în privința vânzării de băuturi energizante

Vânzarea de băuturi energizante către copii este reglementată în mai multe țări din întreaga lume. Iată câteva exemple de țări în care există restricții privind vânzarea de băuturi energizante către minori:

Marea Britanie

În Marea Britanie, din 2018, vânzarea de băuturi energizante către persoane sub vârsta de 16 ani este interzisă.

Norvegia

În Norvegia, vânzarea de băuturi energizante către persoane sub vârsta de 16 ani este interzisă. Înainte ca această măsură să devină lege, magazinele au ales de bună voie să nu vândă aceste produse copiilor.

Letonia

În Letonia, vânzarea de băuturi energizante către persoane sub vârsta de 18 ani este interzisă încă din 2016.

Lituania

Din 2014, Lituania, vânzarea de băuturi energizante către persoane sub vârsta de 18 ani este interzisă.

Danemarca

În Danemarca, vânzarea de băuturi energizante către persoane sub vârsta de 18 ani este interzisă. Încă din 2015, autoritățile de acolo au avut campanii la nivel național, mai ales în școli. Părinților le-a fost explicat de ce nu ar trebui să le mai dea copiilor băuturi energizante și care sunt efectele.

Alte state au în lucru legi prin care se va interzice vânzarea de băuturi energizante către copii, cu diferite limitări de vârstă. În România, legea e blocată din 2020.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa