Uber pentru adolescenți: doar șoferi cu rating foarte bun și curse supravegheate de părinți

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
uber for teens adolescenta telefon in aer liber
Adolescenții își comanda singuri mașina, dar toate cursele sunt monitorizate în timp real de către părinți. FOTO: Shutterstock

E iarnă, e frig, traficul e groaznic, iar transportul în comun lasă de dorit. Cum trimiți copilul-adolescent în siguranță la școală, fără ca tu să întârzii la serviciu? Companiile de ride-sharing din întreaga lume s-au gândit la aceste probleme cu care se confruntă familiile din ziua de azi și propun părinților variante „safe” pentru călătorii în marile orașe. De curând s-a lansat și în România Uber for Teens (Uber pentru adolescenți).

În condițiile în care transportul copiilor către școală, către anumite activități extrașcolare sau la evenimente devine o problemă destul de serioasă în orașele aglomerate, atunci când părinții sunt la serviciu, companii din întreaga lume au lansat pe piață servicii de ride-sharing special gândite pentru copiii de vârste mai mari. Adolescenții călătoresc ( în Statele Unite și nu numai) cu Uber Teens, Zum, HopSkipDrive, Kango. Aceste platforme promit părinților călătorii cu șoferi experimentați, atent aleși (după ce li s-a verificat cazierul sau li s-au luat amprentele), care au cele mai bune recenzii – toate astea pentru a exclude cât mai mult orice riscuri.

Serviciul Uber, lansat momentan doar în București, este destinat exclusiv adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Pentru a-l accesa, e nevoie ca adultul să creeze o extensie „Family” a aplicației Uber, care le permite copiilor să își facă singuri comenzi pentru anumite curse.

Ce este Uber for Teens?

Funcția Uber for Teens permite familiilor să creeze un profil de copil (13+), atașat contului de adult, astfel încât acesta să poată călători fără să fie însoțit. Aplicația dispune de o serie de permisiuni și funcția de control parental, iar adulții pot urmări în timp real traseul călătoriei prin aplicație și primesc notificări sau pot limita accesul celor mici.

CITEȘTE ȘI: De ce au adolescenții nevoie de intimitate și spațiu personal

Avem încredere să îi lăsăm pe copii să călătorească singuri?

Aceasta este o decizie care ține de fiecare familie în parte. Însă compania care a lansat acest serviciu promite familiilor călătorii cu șoferi de încredere. Adolescenții pot comunica oricând cu părinții prin intermediul aplicației, care le trimite adulților notificări în timp real cu detaliile cursei și locația actuală a copilului. Numai șoferi licențiați, cu un rating foarte bun și cu experiență pot primi cereri pentru curse de la adolescenți care au conturi pe aplicație. De precizat și faptul că șoferii pot alege oricând să nu primească astfel de cereri.

Cât control au, de fapt, părinții și cum se desfășoară cursa?

Înainte ca un adolescent să poată comanda prima cursă, acesta trebuie să parcurgă un proces înregistrare, care îl învață despre funcțiile de siguranță disponibile la fiecare cursă. După crearea profilului de adolescent în aplicația Uber, copilul primește o invitație de acces în aplicația de pe telefonul propriu. Părinții pot stabili reguli personalizate pentru utilizarea serviciului, inclusiv limite de cost, zone permise și intervale orare.

Bine de știut: înainte de a se urca în mașină, adolescenții vor fi notificați să confirme codul PIN unic. Șoferii nu vor putea începe cursa decât în momentul în care introduc PIN-ul corect în aplicație, pentru a ști cu certitudine că adolescenții urcă în mașina potrivită. În plus, părinții sau adulții desemnați pentru supravegherera copilului pot contacta șoferii oricând în timpul curselor sau pot accesa linia de siguranță pusă la dispoziție de către Uber.

O altă măsură de verificare a cursei este serviciul RideCheck, care permite ca, atunci când mașina nu urmează cursul stabilit, se oprește neașteptat sau cursa se încheie mai repede, aplicația trimite un mesaj adolescentului și șoferului, pentru ca aceștia să confirme că totul e în regulă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa