Tusea convulsivă, numită și „tusea de 100 de zile”, continuă să afecteze copiii din România. Pe lângă complicațiile pe care le poate aduce, boala este epuizantă pentru copii, pentru că episoadele de tuse sunt intense și se finalizează, de multe ori, cu vărsături.
Pe toată durata verii, în spitalele din România au ajuns copii cu tuse convulsivă, iar medicii se așteaptă la o nouă creșetere a numărului de cazuri odată cu revenirea copiilor în colectivitate. „În 20 de ani de carieră, nu am întâlnit atât de mulți copii epuizați de tuse ca acum”, a spus dr. Cristina Elena Chiriac, medic specilist Pediatrie și primar Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București. Declarația ei a fost făcută în cadrul conferinței „Copii sănătoși. Părinți fericiți”, organizată de Totul Despre Mame sâmbătă, 21 septembrie 2024.
„Este o tuse care poate dura și 100 de zile. O tuse frecventă, copiii tușesc până se înroșesc la față și varsă. Un copil cu o astfel de tuse trebuie dus cât mai repede la medic, pentru că tusea convulsivă se tratează cu antibiotic, iar acesta reduce semnificativ durata bolii”, precizează medicul. Cauzată de bacteria Bordetella pertussis, această boală este foarte contagioasă, motiv pentru care este important ca cei afectați să nu meargă în colectivitate până nu își revin.
Copiii contagioși trebuie să stea acasă
Odată contractată, cel mai eficient tratament pentru tusea convulsivă îl reprezintă antibioticul. Acesta, însă, nu oprește imediat simptomele. Persoanele cu tuse convulsivă pot fi contagioase chiar și trei săptămâni, ceea ce face ca riscul de infectare a celor din jur să fie foarte mare.
Medicul atrage atenția asupra faptului că există copii care, după viroze, tușesc în continuare, fără a avea tuse convulsivă și fără a fi în vreun fel contagioși. În cazul lor, după control medical și cu acceptul medicului, accesul în colectivitate poate fi permis.
„Cu cât sunt mai mici, cu atât forma de boală este mai severă”
Și la spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală au fost diagnosticați mulți copii cu tuse convulsivă atât pe perioada verii, cât și la începutul toamnei. „Numărul cel mai mare de copii este la grupa de vârstă mică, cei mai mulţi sunt în intervalul 0-1 an,urmaţi de 1-2, 2-3 ani. După vârsta de 4-5 ani, numărul cazurilor pe care le-am întâlnit noi şi le-am diagnosticat a fost mai mic. Cei mai mulţi sunt nevaccinaţi. Cu cât sunt mai mici, cu atât forma de boală este mai severă” a declarat pentru News.ro dr. Ana Maria Daviţoiu, şef de secţie, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Victor Gomoiu”.
Cât de periculoasă este tusea convulsivă?
Simptomele tusei convulsive apar în mod normal între 7 și 10 zile după infectare. Acestea includ adesea rinoree (nas care curge) și febră scăzută. Simptomul caracteristic îl reprezintă episoadele frecvente de tuse, care se termină cu un sunet distinctiv. (Puteți asculta cum sună tusea de 100 de zile la copii AICI).
Înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, tusea convulsivă era una dintre cauzele principale de deces pentru bebeluși și copii mici. În zilele noastre, tusea convulsivă ucide anual peste 150.000 de copii sub 5 ani, marea majoritate fiind nevaccinați. În cazul sugarilor, tusea poate opri temporar respirația, iar acest lucru poate duce la convulsii și leziuni ale creierului.
Astăzi, 84% dintre sugarii din întreaga lume primesc toate cele trei doze recomandate de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertussis (DTP). Totuși, în 2024, au existat focare de tuse convulsivă și un număr crescut de bolnavi în Statele Unite ale Americii și în întreaga Europă, inclusiv în România, motivul fiind lipsa unei acoperiri complete de vaccinare la nivelul populațiilor. „Copiii sunt în pericol pentru că nu sunt vaccinaţi. Se ajunge la complicaţii grave ale unei afecţiuni controlabile prin imunizare. Cei mai mulţi copii cu forme severe de boală sunt de vârstă mică. Boala poate da un grad mare de insuficienţă respiratorie, iar episoadele de tuse sunt epuizante”, spune dr. Ana Maria Daviţoiu.
Vaccinul DTP oferă o protecție de 98% împotriva infecției cu pertussis. Astăzi, se estimează că vaccinul DTP salvează aproximativ 13 milioane de oameni pe an de la moarte.
Când se face vaccinul pentru tuse convulsivă
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca prima doză de vaccin să fie administrată sugarilor la vârsta de șase săptămâni, a doua doză la 10-14 săptămâni și a treia la 14-18 săptămâni. O a patra doză este administrată la vârsta de 15 până la 18 luni, iar o a cincea doză este administrată la vârsta de patru ani. Pentru a-i proteja pe bebelușii care sunt prea mici pentru a fi imunizați, femeilor însărcinate li se recomandă, de asemenea, vaccinarea antipertussis. Acest lucru se datorează faptului că vaccinarea în timpul sarcinii oferă 90% protecție copilului între naștere și momentul în care poate primi prima doză. Nu există niciun indiciu că administrarea unui vaccin DTP în timpul sarcinii prezintă vreun risc de vătămare a fătului.
Protecția adulților vaccinați scade odată cu înaintarea în vârstă, așa că părinții, bunicii, profesorii și alte persoane care petrec timp cu copiii pot face o doză suplimentară de vaccin pentru a fi protejați.