Părinții copiilor cu nevoi speciale au demarat în toată țara campanii de protest după ce în bugetul pe 2019 banii pentru acești copii nu au mai fost alocați, fiind trecuți în gestiunea autorităților locale, care au mari probleme în a acoperi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor pentru copii sau pentru părinții lor, care le sunt însoțitori. După întâlnirea pe care reprezentanții părinților au avut-o cu ministrul Finanțelor situația nu s-a schimbat, motiv pentru care sunt anunțate proteste în toată țara.
Mai jos, citiți scrisoarea unei mămici, care a scris pe Facebook o scrisoare publică:
„Tu statule român, tu guvern, tu minister al finanțelor (NU MERITAȚI SĂ VĂ SCRIU NUMELE CU MAJUSCULE !!!)
Ia-ți 5 minute din timpul tău și uită-te în ochii acestei fetițe …
- Explică-i de ce tu nu poți să îi asiguri terapia de care are ea nevoie, de ce e nevoită să caute centre private unde costul terapiei ajunge la 500 de euro lunar sau chiar depășește această sumă.
- Explică-i că are nevoie de tratament special, diete speciale, alimente speciale, medicamente de peste mări și țări, vizite la medici lunare, analize, injecții.
Explică-i că o dizabilitate NU vine singură la pachet , ci cu o MULȚIME de alte boli asociate, dar și că este în țara unde medicii dau cele mai multe tratamente fără o baza logică, unde ajungi să devii dependent de un medicament de care nici măcar nu ai avut nevoie. Și toate astea se întâmplă de la cele mai mici vârste. - Explică-i de ce mami a obosit, și e tot timpul supărată și neliniștită, de ce tot timpul citește, caută soluții și nu îi ajunge niciodată ziua să facă tot ce are de făcut.
- Explică-i cum ai lăsat tu cei mai vulnerabili oameni ai României în voia sorții, cu buget 0 alocat pe 2019, dar ți-ai cântărit bine promisiunile ca să nu se vadă “buba” . Explică-i tu de ce !
- Explică-i de ce tu nu ești sprijinul oamenilor care au nevoie de tine, că la cei mai puternici le mărești pensiile/salariile și la cei mai slabi le tai DREPTURILE pentru ca să acoperi ce alții și-au însușit cu bună știință.
- Explică-i cum tu te joci cu soarta a sute de mii de copii /adulti , și îi arunci ca pe niște jucării stricate, doar pentru simplul fapt că tu poți. Explică-i tu…. DE CE LE FRÂNGI ARIPILE ….pentru ca tu poți….😢😢😢😢
Pregătiri pentru proteste în stradă
De asemenea, pe rețelele sociale părinții copiilor cu nevoie speciale anunță proteste de stradă. Redăm mai jos scrisoarea lor:
„PROMISIUNE NERESPECTATĂ: VOM IEȘI ÎN STRADĂ
Stimate domnule Orlando Teodorovici, ministru al Finanțelor,
Ca urmare a măsurilor fără precedent de a lăsa în sarcina autorităților locale plata serviciilor sociale pe linie de dizabilitate și copii din orfelinate, contrar prevederilor legale și a principiilor asumate prin Programul de Guvernare 2017 -2020, sâmbătă, 2 februarie 2019, am inițiat un demers în regim de urgență personal, civic, independent și substantial, la care s-au raliat fizic părinți veniți de la sute de kilometri și din București.
Mai mult, în mediul online zeci de mii de părinți și lucrători sociali au susținut și așteptat cu interes rezultatele audienței excepționale de sâmbătă.
Aceste rezultate, trebuiau, conform celor agreate să se materializeze în transmiterea până luni, 4 februarie 2019, a unor propuneri de modificare/completare a Proiectului Legii Bugetului pentru a fi discutate cu părinții.
Acest lucru nu s-a întâmplat.
Din păcate, nerespectarea angajamentului dumneavoastră vine ca o confirmare a temerilor noastre, cu atât mai mult cu cât, solicitările noastre sunt independente de restul aspectelor problematice ale Proiectului de Buget, ele fiind strict legate de respectarea unui principiu asumat al acestei guvernări: SOLIDARITATEA.
Pe cale de consecință, vă informez că în situația în care Proiectul de Buget aferent anului 2019 intră în această formă în Guvern, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare (40 alin (1), art. 51 (52) din Legea persoanelor cu dizabilităţi, art. 4 alin (2) din H.G. nr. 978/2015 şi art. 139 alin (3) din Constituţia României), noi, părinții de copii cu dizabilități, ne vom opune prin toate mijloacele legale existente, inclusiv prin proteste publice”.
SCRISOARE DESCHISĂ
privind încălcarea legii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi prin modificările aduse de legea bugetului de stat 2019
În atenția doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministru, domnului Eugen Teodorovici, Ministrul finanţelor publice şi a domnului Marius-Constantin Budăi, Ministrul muncii şi justiţiei sociale
Organizațiile neguvernamentale vă sesizează asupra încălcării grave a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prin proiectul Legii bugetului de stat 2019.
Astfel, Ministerul Finanţelor Publice prin proiectul Legii bugetului de stat încalcă art. 40 alin (1), art. 51 (52) din Legea privin drepturile persoanelor cu dizabilităţi, art. 4 alin (2) din H.G. nr. 978/2015 şi art. 139 alin (3) din Constituţia României:
- Legea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi indică faptul că sumele prevăzute de autorităţile locale pentru plata salariilor asistenţilor personali sunt alocate în proporţie de 90% de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Ori, în proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 la acest capitol Ministerul Finanţelor Publice a alocat zero lei.
- În mod similar chestiunii finanţării salariilor asistenţilor personali şi finanţarea centrelor de asistenţă socială pentru 18.000 de persoane adulte cu dizabilităţi, se asigură tot din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinaţie, în proporţie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, aprobate potrivit legii. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor legale în vigoare, Ministerul Finanţelor Publice a alocat zero lei şi la acest capitol din proiectul legii bugetului de stat.
- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat în 2018 aproximativ 500 milioane de euro de la instituţiile private şi publice pentru neangajarea în muncă de către acestea a persoanelor cu dizabilităţi[1]. MFP avea obligaţia de a completa proiectul legii bugetului 2019 cu un capitol aferent Fondului angajării persoanelor cu dizabilităţi, indicând astfel destinaţia sumelor colectate în baza art. 78 alin (3), respectând astfel art. 139 alin (3) din Constituţia României. În prezent, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 nu cuprinde nicio prevedere în acest sens în ciuda promisiunilor publice transmise de Ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă 2 februarie a.c.
Astfel, după un număr de ani când această problemă a finanţării serviciilor sociale rezidenţiale şi a serviciilor de suport furnizate de asistenţii personali funcționa conform normelor legale în vigoare, de la bugetul central (chiar și așa cu sincope), se propune revenirea la o veche stare de fapt care și-a demonstrat deja ineficiența cronică. Faptul că autorităților publice locale li se cedează utilizarea 100% a sumelor colectate din impozitul pe venit, din care o parte să fie folosite pentru plata salariilor asistenților personali și pentru susținerea centrelor rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, nu doar că încalcă prevederile Legii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar în condiţiile ratei crescute a şomajului din unele judeţe (ex. Teleorman, Caraş-Severin, Gorj etc.), va conduce la o practică neunitară în materia plăţilor din asistenţă socială. Comportamentul discreționar al multora dintre primari a fost semnalat în repetate rânduri de persoanele cu dizabilități, acestea fiind deseori obligate să accepte transformarea salariului asistentului personal în indemnizație, uneori primindu-şi salariile cu întârziere de luni de zile, așa cum a fost prezentat Ministrului finanțelor și în cadrul audienței de sâmbătă, 2 februarie 2019.
Lipsa garanţiilor reale oferite de către stat tuturor persoanelor cu dizabilități şi în mod special celor instituţionalizate sau având dizabilităţi grave este bine cunoscută: mecanismele de petiţionare nu sunt adaptate nevoilor lor, iar structurile de control ale Ministerului Muncii și Justiției Sociale nu au excelat în sancționarea încălcării acestor drepturi, așa cum ar fi trebuit.
Temerile noastre sunt justificate şi de abuzurile înregistrate în perioada anterioară crizei economice și ulterioe, perioadă în care salariile asistenților personali erau asigurate din bugetul propriu al autorităților locale și ni se semnalau:
– întârzieri în angajarea asistenților personali punând în pericol viaţa persoanelor cu dizabilităţi grave;
– întârzieri în plata salariilor;
– nerespectarea dreptului asistenților personali la concediu medical sau la concediu de odihnă;
– concedieri masive în timpul crizei economice;
– lipsă de informare şi de prioritzare la nivel social a dreptului la asistenţă umană în sensul includerii în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi grave.
Astfel, actuala formă a bugetulului de stat va pune în pericol drepturile a 800.000 persoane cu dizabilităţi, a celor 18.000 de persoane adulte instituţionalizate şi va afecta în mod direct cele 3.000 de autorități publice locale responsabile cu asigurarea acestor drepturi.
Noi, inițiatorii și semnatarii acestei scrisori deschise, vă solicităm să respectaţi Legea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi revenind asupra acestor prevederi din proiectul bugetului de stat pentru anul 2019, iar finanţarea drepturilor salariale ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav şi a serviciilor sociale de tip rezidenţial să fie în continuare asigurate de la bugetul de stat, respectiv să înfiinţați Fondul destinat integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
Scrisoarea completă și semnatarii ei pot fi găsite AICI