„Trusoul nou-născutului“ – 2.000 de lei de la stat femeilor care devin mame în 2023. Cine poate primi acești bani

„Trusoul nou-născutului“, ajutorul pe care Guvernul prin Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate îl oferă mamelor defavorizate, este în valoare de 2.000 de lei.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Bani de la stat
„Trusoul nou-născutului“ reprezintă un ajutor financiar oferit, din 2023, mamelor defavorizate. FOTO: Shutterstock

    Femeile care devin mame în 2023 vor primi 2.000 de lei prin programul „Trusoul nou-născutului“. Nu toate femeile beneficiază de acest ajutor. Doar cele care nu au venituri sau câștigă extrem de puțin, sunt victime ale violenței domestice, dar și mamele minore.

    Viitoarele mămici vor putea accesa acești bani în cel mult trei luni de la naștere. Banii, care sunt alocați acestor femei sunt formă de tichete sociale, nu vor putea fi folosiți decât pe teritoriul României și numai pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii bebelușului – scutece, articole sanitare și medicale pentru mamă și copil, dar și haine.

    Cine poate primi acești bani

    Mamele cu venituri mici sau fără niciun venit, mamele victime ale violenței domestice, dar și mamele minore pot accesa acest ajutor de la stat. Banii pentru „Trusoul nou-născutului“ se vor acorda în limita a 12 milioane de euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

    Important de știut: acești bani nu se pot retrage de la bancomat, chiar dacă sunt virați pe card sub formă de tichete sociale pe suport electronic, și nici preschimbarea lor în numerar.

    OUG 113/2022 prevede că beneficiază de „Trusoul nou-născutului“ mamele:

    • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
    • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
    • cu dizabilități;
    • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
    • care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
    • minore;
    • provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

    Suntem campioni la nașteri în rândul fetelor cu vârsta mai mică de 15 ani

    45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârsta mai mică de 15 ani, în Uniunea Europeană, provin din România, spune Institutul Național de Statistică (INS). În plus, în România, 85% dintre mamele tinere, cu vârste sub 18 ani, au abandonat școala înainte de a rămâne însărcinate, arată statisticile publicate de INS.

    Dacă te-a ajutat această informație, citește și:

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa