UE a aprobat un tratament nou, cu anticorpi, pentru a preveni cazurile de bronșiolită la bebeluși

Comisia Europeană a aprobat în luna noiembrie 2022 un nou tratament pentru prevenirea răspândirii virusului sincițial respirator (VSR). Acesta este principalul vinovat de cazurile de bronșiolită la bebeluși care pun sub presiune spitalele din mai multe țări.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Tratament nou pentru bronșiolită aprobat de UE 2022
Noul tratament cu anticorpi se va face într-o singură injecție. El va fi disponibil, cel mai probabil, de la anul. FOTO: Shutterstock

S-a aprobat primul tratament pentru prevenirea bolilor severe cauzate de VSR la sugari. Medicamentul Nirsevimab, comercializat sub numele de Beyfortus, este un tratament cu anticorpi monoclonali care se administrează injectabil, într-o singură doză. Noul medicament aprobat nu va putea fi distribuit suficient de repede pentru a face o diferență reală în această iarnă în emisfera nordică. „Beyfortus va fi disponibil pentru sezonul viitor – 2023 – de bronșiolite“, a declarat reprezentantul Sanofi pentru AFP.

VSR infectează aproape toți copiii până în 2 ani, fiind principalul vinovat de numărul mare de cazuri de bronșiolită, infecția respiratorie care îmbolnăvește zilnic mulți sugari și necesită spitalizare.

Într-o iarnă normală, RSV provoacă, de regulă, tuse și răceli care dispar în câteva săptămâni. Dar poate fi deosebit de grav la copiii sub 2 ani, cauzând probleme pulmonare severe, inclusiv bronșiolita și pneumonia.

Mulți sugari au acum și mai puțină protecție naturală împotriva virusurilor care circulă iarna. Ei s-au născut în timpul pandemiei, când blocajele și restricțiile au ajutat la suprimarea răspândirii virusurilor – și asta îi îngrijorează pe oficialii din domeniul sănătății, titrează BBC.com.

Deși cazurile de îmbolnăvire cu RSV sunt în prezent mai mari în Marea Britanie decât în timpul pandemiei, acestea sunt încă în conformitate cu o iarnă normală. Cazurile de RSV sunt în creștere și în SUA.

Ce este acest tratament și cum acționează

Beyfortus, administrat într-o singură injecție, fusese supus aprobării Agenției Europene a Medicamentului încă din septembrie 2022. În SUA, produsul este încă în faza de revizuire a reglementării, fiind văzut ca o potențială terapie inovatoare.

Din punct de vedere tehnic, nu este un vaccin, ci un tratament cu anticorpi monoclonali, care oferă organismului muniția pentru a lupta împotriva bolii. Prin comparație, un vaccin determină sistemul nostru imunitar să-și producă proprii anticorpi. Producerea de anticorpi de către organism ar putea dura o lună sau două de la data vaccinării. Tratamentul cu anticorpi injectați funcționează imediat pentru a proteja împotriva RSV.

Un tratament cu anticorpi, numit palivizumab, există deja pentru sugari în Marea Britanie, dar trebuie injectat o dată pe lună, timp de cinci luni.

În cercetările efectuate deja pe 4.000 de bebeluși, noul tratament cu anticorpi a demonstrat că reduce infecțiile tractului respirator inferior cauzate de RSV cu 74,5%. Tratamentul acționează prin prevenirea fuzionării RSV cu celulele din tractul respirator, împiedicând astfel infecția.

Tratamentul nu va fi disponibil în acest sezon

Dr. Simon Drysdale, medic pediatru consultant în boli infecțioase la Spitalul St George’s din Londra, a spus că tratamentul ar putea fi administrat chiar la naștere pentru a oferi protecție în primele luni de viață sau în timpul imunizărilor de rutină de la două luni.

Noul medicament aprobat nu va putea fi distribuit suficient de repede pentru a face o diferență reală în această iarnă în emisfera nordică. „Beyfortus va fi disponibil pentru sezonul viitor – 2023 – de bronșiolite“, a declarat Sanofi pentru AFP.

RSV provoacă mii de spitalizări și decese la nivel global în fiecare an la copiii mici și la vârstnici. Structura moleculară complexă a virusului a fost descoperită pentru prima dată în 1956.

O variantă de prevenție folosită în SUA

O altă formă de tratament preventiv, un vaccin împotriva RSV produs de Pfizer, a produs rezultate satisfăcătoare în studiile din SUA. Oferit femeilor însărcinate, studiile arată că vaccinul a dovedit o eficiență de 81% împotriva bolilor respiratorii severe cauzate de VSR în primele 90 de zile de viață ale copiilor. Și o protecție de 69% în primele șase luni de viață ale unui copil.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa